FIT-MAN doet de Zevenheuvelenloop

Zevenheuvelenloop

Zondag 16 november werd de 2014 editie van de Zevenheuvelenloop georganiseerd. Deze loop is wereldwijd bekend als de snelste 15k ter wereld waar vele nationale en internationale toplopers op af komen om PR’s te zetten. Van wie kijk je beter af dan van de toppers (behalve die in de Arena dan)? FIT-MAN schreef zich in en stond zondag in de regen aan de start klaar om ‘m van jetje te geven. Loop je mee?

Een aantal keer per jaar loop ik hardloop wedstrijden met mijn trainingsmaatjes van de White Kenians 2.0. Zoals ik in deze blogpost schrijf, is het plannen van een run een goede manier om een doel te stellen voor je trainingen. Wegwedstrijden zijn normaliter niet mijn favoriet: ik ploeter me liever door trail-, hindernis- of survival-runs. Toch besloot ik me in te schrijven vanwege bovengenoemde reden en daarnaast omdat ik veel positieve geluiden uit mijn omgeving hoorde over de run.
Even wat feitjes: de Zevenheuvelenloop wordt sinds 1984 gehouden en start en finished in Nijmegen. Er deden dit jaar zo’n 25.000 lopers mee en de snelste tijd staat momenteel op 41.13 door Leonard Patrick Komon die hij in 2010 liep. Dat is zeg maar 41 minuten lang sprinten en de snelste tijd ter wereld op 15 kilometer.

Hier een impressie van vorig jaar:

Een goede voorbereiding is het halve vrij veel werk
Ik was erg benieuwd hoe ik ‘m zou lopen want om nu te zeggen dat ik goed getraind had voor deze wedstrijd… Ik merkte de laatste tijd dat het lopen er steeds vaker bij in schoot. De Kenians waren de afgelopen maanden minder actief en daardoor deed ik mijn looptraining voornamelijk tijdens de CrossFit WOD’s, waar de afstanden echter nooit langer dan 5k zijn. In Runkeeper was mijn laatste getrackte run van 30 juli: dat zegt genoeg.
Het was inmiddels oktober en de Zevenheuvelenloop kwam in zicht: het werd tijd om weer wekelijks kilometers te gaan maken. Die trainingen verliepen goed en snel, echter liep ik in heel oktober slechts drie keer. Ook vorige week schoot het er weer bij in wegens tijdgebrek omstandigheden waar m’n kussen en matras iets mee te maken hadden. Om het af te toppen was ik vrijdag te gast bij CrossFit Spaarne vanwege het 1 jarige bestaan waar we 3 WOD’s deden. Normaliter stop ik op woensdag of donderdag met trainen om spierpijn vrij aan de start te komen maar dat zat er dus niet helemaal in. Het viel uiteindelijk gelukkig mee, ik had wel een flinke blauwe plek op mijn rechterbovenbeen veroorzaakt door wat lompe hang power cleans.
Waar ik wél op tijd mee begonnen ben voor deze run is het drinken van bietensap enkele dagen voor de race. Wist je dat bietensap voor betere prestaties kan zorgen? Dit komt door de nitraat in deze groente die na omzetting in nitriet en daarna in stikstofmonoxide zorgt voor betere doorbloeding en dus meer zuurstof. Los daarvan is het hartstikke gezond dus ik zet m’n staafmixer altijd aan het werk voor wat powerjuice.

Zevenheuvelen 4 L

Racing-day
We hadden zondag in ieder geval lekker loopweer: regen met een temperatuur van zo’n 10 graden. Lastige is dan wel wat je aantrekt. In een race loop je altijd wat harder en kun je dus het beste wat minder kleding dragen. Het was echter niet echt het weer om in een shirt en korte broek te lopen. Uiteindelijk besloot ik in een lange thight, t-shirt en windvanger/regenjack te gaan lopen. Dit bleek een prima keuze, vooral omdat je voor en na de loop best een tijd in de regen stond.
Er waren twee starttijden: om 13:00 en 13:30. In de eerste traden de echte toppers aan, de tweede wave mocht deze hazen proberen in te halen. Na een toeristische wandeling door Nijmegen stond FIT-MAN daarom om half twee aan de start.

Losse veters & PR’s
Na de start viel me in ieder geval een ding direct op: dit werd een dag met heel veel inhaal-acties want man, man, wat een drukte. En het principe van rechts houden kennen veel mensen blijkbaar niet. Dat is toch echt wel het grootste nadeel van grote evenementen.
Het ging snel vals plat omhoog dus de benen mochten lekker aan het werk. Kort na de start zag ik de eerste lopers van de eerste groep al voorbij komen aan de andere kant van de weg, waaronder Priscah Jeptoo, de winnares bij de vrouwen.
Die ging ik gek genoeg dus niet meer inhalen, daarom besloot ik maar gewoon lekker door te lopen. Helaas besloot mijn linkerveter wel eerst even los te gaan dus moest ik noodgedwongen kort stoppen om na een sprintje weer aan te sluiten. Crêpe.
Hierna kon ik lekker doorlopen en alle heuvels beklimmen die deze loop kenmerkt. Vele mensen aan de kant, al dan niet musicerend, trotseerden het slechte en moedigden ons aan. Op de achtergrond vormde de omgeving ondertussen een prachtig decor: wat is het prachtig hier.

Zevenheuvelen
Zevenheuvelen 5 L
Zevenheuvelenloop L
Zevenheuvelen 3 L

Ik liep ondertussen lekker vlotjes door met een gemiddelde van zo’n 4:30 per kilometer. Dit ging prima! De eerste 10k zaten er in drie kwartier op en ik was benieuwd wat er ging gebeuren na de eerste 12k. Ik had daar niet op getraind en vorig jaar met de Dam tot Dam liep ik redelijk op mijn tandvlees na die afstand. Dat had ook met het weer te maken overigens.
Maar deze middag gebeurde er niets geks. Doordat het laatste gedeelte wat naar beneden loopt kon ik de 14e kilometer zelfs in 4:03 lopen. De laatste kilometer was pittig maar die liep ik in 4:07 waardoor ik een eindtijd kon neerzetten van 1:06:55: awesome! Een PR waar ik zeer tevreden mee ben.

Zevenheuvelenloop
FIT-MAN en de Zevenheuvelen
Ondanks mijn matige voorbereiding qua hardlopen heb ik een goed resultaat kunnen neerzetten zondag en zelfs een PR kunnen lopen. Daarnaast heb ik zeer weinig spierpijn gehad na de race. Ik heb dinsdag alweer in de box overhead squats gedaan. Dat bewijst voor mij dat CrossFit plus gezonde voeding met veel groente en fruit een uitstekende basis zijn voor hardlopen.
De Zevenheuvelenloop vond ik erg leuk, zeker voor een wegrace. Ik zet ‘m volgend jaar weer op mijn kalender en ga dan proberen om dichterbij het uitlopen van de run in een uur te komen. Het zou vrij epic zijn om dit te halen.
Wil jij zelf ook een run plannen om een snelle tijd neer te zetten? Dan raad ik je deze zeker aan!

Zevenheuvelen
Samen met Bas en een van de Kenians, Manuel

FIT-MAN beoordeling:

kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1

Hier een impressie van dit jaar:

Heb jij ook gelopen zondag? Wat vond je ervan en hoe ging het bij jou? Ik ben erg benieuwd.