Nano-mania

Nanomania

En dan hebben we het dit keer niet over deze epische poppetjes. Want wat een hectiek afgelopen week op Facebook rond de Reebok Nano. Voor wie net onder een atlas-steen vandaan gekropen komt: Reebok bood vorige week vrijdag haar allround CrossFit schoen aan voor de prachtprijs van € 12,00. Ja, je leest het goed: twaalf hele ekkies. Dit moest wel een fout zijn!? Of toch niet? Was het onderdeel van een slim plan om ons allemaal af te leiden van de introductie van de schoen van een grote concurrent? FIT-MAN zocht het voor je uit.

Afgelopen vrijdag was ik net klaar met mijn dagelijkse proeve van fitheid met hero WOD “Daniel“, toen er wat commotie in de box ontstond. Reebok bleek een massive uitverkoop te houden op de Nano. Of beter gezegd: er leek een nul weggevallen te zijn bij de prijs op de site want normaliter kost een setje toch echt € 120,00. De Nano is voor CrossFitters wat de Air Max voor gabbers is, Facebook ontplofte dan ook en heel CrossFittend Nederland zat achter z’n laptop om een paartje te bemachtigen.

Nano

Ik ben ook niet vies van een paar nieuwe stappers-springers-klimmers-lifters, FIT-MAN bestelde daarom ook meteen een paartje verse witte 4.0’s en kreeg ze gisteren nog binnen ook. En ik was niet de enige: er bleken meerdere mensen te zijn die zelfs meer dan een paar besteld hadden en nog hadden gekregen ook. Onderstaande baller lijkt z’n eigen Nano sweatshop te hebben. Wat was hier aan de hand?

Nano
Nano 6 (1)

Applaus FT (for timing)
Facebook ging zoals gezegd los maar ook op Twitter werd druk getweet over wat er aan de hand was. Onduidelijk was in eerste instantie of Reebok de gecommuniceerde prijzen zou hanteren, ook omdat niet iedereen een bevestiging kreeg na bestellen. Er werd dan ook op Twitter contact gezocht met Reebok en daar kwamen de verlossende woorden: Reebok zou de prijzen aanhouden mits de schoenen op voorraad waren. Overigens was dit een bericht vanaf het Engels-talige account.

Naamloos
En dat valt mij op, het speelde dus niet alleen in Nederland. Dat laat je denken dat dit geen toeval was. FIT-MAN heeft daarom even met Reebok gebeld vanmiddag om het te checken. Daar werd verteld dat dit echt een fout was en niet met opzet gedaan was…
Het is echter nogal opvallend dat vlak voor de introductie van een CrossFit schoen van een klein bedrijfje uit Oregon (Nike) dat deze fout plaats vind. Ook omdat Reebok recent al hun marketingactiviteiten richting boxen aan het uitbreiden was door coaches van volledige nieuwe outfits en schoenen te voorzien. Het lijkt er dan ook op dat we allemaal onderdeel zijn geworden van een geweldig uitgepakte marketing-actie. Nano is denk ik het meeste besproken woord op Facebook afgelopen week en bij CFA heeft de schoen al een soort Voldemort-status: er mag niet meer over gepost worden. En nog beter voor Reebok: half CrossFittend Nederland heeft nieuwe schoenen en de andere helft kan de verkeerd bestelde maten overnemen.
Dat maakt dat Nike wellicht iets minder van hun allround stapper Metcon 1 kan gaan slijten vanaf 31 januari en als dat met opzet gebeurd is dan verdienen de marketeers van Reebok een gouden kettlebell.

Nano 1
Nano 2 (1)
Nano 3 (1)
Nano 4 (1)

Out of the box, into the box
Maar je wilt natuurlijk ook weten hoe de schoenen presteren in de box. Ik kon ze vandaag voor het eerst testen tijdens een WOD om ze te vergelijken met de 3.0 waar ik al ruim een jaar op rondspring. De test bestond uit snatches, overhead-squats, burpees en triple-unders. En ik kan vrij kort zijn over de schoenen: ze zijn top. Het belangrijkste verschil is dat ze iets minder breed vallen. Natuurlijk zijn mijn 3.0’s inmiddels wat uitgelopen maar toch merk je dit duidelijk. De schoenen lijken ook wat stijver te zijn, hierdoor voelen ze steviger aan. Ik denk dat dit met sommige oefeningen wat minder prettig is (rennen, touw-klimmen, burpees) maar met liften bijvoorbeeld is dit absoluut prettiger.
Hoe dan ook is de schoen een prettige evolutie van de 3.0 en een heel goede allrounder. De kleur wit is overigens niet zo praktisch: de schoen geeft niet af op de vloer maar de vloer op de schoenen: nice. Helemaal wit zullen ze dan ook niet blijven maar het zijn dan ook geen zondagse schoenen.
Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe de Metcon 1 zich gaat houden tegen de Nano’s.  Binnenkort volgt een WOD-off want ik mag ze zeer waarschijnlijk gaan testen van Nike (5 gratis burpees voor Nike) en ik zal je daar absoluut van op de hoogte brengen. Hou FIT-MAN dus in de gaten!

> Wil je ook cheap-ass Nano’s? Koop ze op Marktplaats of Marktplaats voor CrossFitters. Er staan 500 paar te wachten op je.

Heb jij ook Nano’s kunnen scoren voor deze prachtprijs? En was het opzet of niet?