FIT-MAN test Nike’s Metcon 1

Metcon 12 (1)

Lang verwacht en eindelijk gearriveerd: Metcon 1, de eerste allround trainings-schoen van Nike. Als Nike-fan kon ik niet wachten om deze regelrechte opponent van Reebok’s Nano te proberen. FIT-MAN mocht ze van Nike reviewen en de afgelopen weken zaten ze dan ook aan mijn voeten in mijn WOD’s en heb ik ze onderworpen aan een kritische test. Benieuwd hoe ze presteren binnen en buiten de box? Zie hier mijn review.

CrossNike

FIT-MAN was zich al maanden aan het verheugen op de entree van Nike in de CrossFit Arena. Al halverwege vorig jaar kwamen de eerste berichten en foto’s naar buiten over een mogelijke allround schoen van Nike via onder andere Burpee Zoid. Nike pakte het meteen goed aan door niet de minste atleten aan zich te binden, zoals Crossfit Games-atleten Josh Bridges (check ‘m in deze promo voor de Metcon 1) en Dan Baily. Ook kwam er een epische promo uit die laat zien welke kant het merk op wil met de Training-lijn. Ik ben na het zien gelijk weer stoked om vet veel gewicht op te tillen, in het rond te smijten en shit:

Waarom is dit goed nieuws? Deze ontwikkeling laat zien dat Nike CrossFit eindelijk serieus neemt. Lange tijd werd CrossFit in een adem genoemd met Reebok, wat niet gek is aangezien ze de sport in een vroeg stadium hebben geadopteerd en mede hebben gezorgd voor de ontwikkeling ervan. Dit is absoluut prijzenswaardig en Reebok zal vooralsnog natuurlijk verbonden blijven aan de Games en daardoor goed zichtbaar blijven. Concurrentie is echter voor jou en mij van harte welkom: het zorgt voor meer keuze, nieuwe productontwikkeling en concurrentie op prijs. WOD shorts van € 85 vind ik nog steeds een hoop geld…
Dat Reebok Nike’s hete adem voelt is echter wel te merken geweest de afgelopen tijd. 31 januari van dit jaar werd de Metcon 1 gelanceerd en ineens was door een fout (?) de Nano half januari voor € 12 te bestellen op Reebok.nl. Er ontstond natuurlijk grote gekte binnen CrossFittend Nederland en een run op de schoenen waardoor iedereen vlak voor de Metcon 1 launch op nieuwe WOD-stappers rondliep. Daar schreef ik in het artikel Nano-mania al over. Reebok zorgde daarnaast voor nog meer branding in de box door onder andere de coaches van CrossFit Amsterdam van compleet nieuwe CrossFit outfits te voorzien.

Metcon 7 (1)
Metcon 2 (1)
Metcon 3 (1)
Metcon 4 (1)
Metcon 5 (1)
Metcon 1 (1)
Ik wil hier werken

Ik kwam recent in contact met Nike en werd uitgenodigd om op het hoofdkantoor te komen om de nieuw te verwachten producten in de Training-lijn en natuurlijk de Metcon 1 te komen bewonderen en passen. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Toen de zin: “Kom anders eens een keer la…” zat ik bij wijze van spreken al in de auto richting Hilversum.
En hoe cool is het Nike kantoor?! Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel sportwinkel. Naast het feit dat er een inpandige winkel is, kunnen Nike medewerkers onder andere onder werktijd sporten in een gym/krachthonk, verschillende lessen volgen, rennen op een atletiekbaan en op een tennisbaan wat ballen rondmeppen. En dit was nog niks vergeleken met het Amerikaanse hoofdkantoor werd me toevertrouwd. Er was nog geen specifiek CrossFit gedeelte te vinden overigens.
Ik kreeg ook een kijkje in de nieuwe producten van de Training-lijn. In tegenstelling tot Reebok kiest Nike ervoor geen specifieke CrossFit-lijn uit te brengen of kleding met die naam te verkopen. Alles wordt onder het Training-label uitgebracht. Wat ik zag stemde positief: mooie technische stoffen en strakke designs. En natuurlijk kreeg ik de nieuwe kleuren van de Metcon te zien die 1 april uitkwamen.
Twee weken geleden mocht ik mijn paar ontvangen van Nike en werd ik verrast door de colorway die ik nog niet eerder gezien had. Ik vind ze dan ook erg geslaagd. Een andere gave kleur is de camo-kleurige die je bijvoorbeeld bij Zalando kunt bestellen (mits op voorraad natuurlijk). De schoen valt op door een strak en no-nonsense design met een opvallend omhoog lopende zool in het midden.
De Metcon 1 is inmiddels wat vaker te zien in de box maar de verkrijgbaarheid is niet optimaal. Dit was zeker bij de eerste lijn van februari het geval. Nike heeft wellicht de populariteit wat onderschat voor de levering. Ook begreep ik van een collega dat bij Nike in Londen de schoenen niet eens het magazijn in gaan, maar zo vanaf de kassa worden verkocht. Het lijkt wel een limited editie van de Air Max. Overigens waren Nano’s twee jaar geleden ook nog zeer beperkt verkrijgbaar in ons kikkerland dus laten we het opstartproblemen noemen.

Uit mijn pan met de Metcon 1

Maar goed, leuke achtergrond tori FIT-MAN, jij wilt natuurlijk vooral weten of jij de schoenen moet gaan aanschaffen. Laat ik voorop stellen dat ik zeer tevreden ben met mijn Nano’s. Het zijn zeer duurzaam en lekker trainende schoenen gebleken in de afgelopen jaren. Nike zet er echter nu een schoen tegenover met een mooier design (ik kan de Nano niet echt een mooie schoen noemen) en daarnaast een andere benadering van allround-heid. De Reebok Nano is een zeer flexibele, lichtgewicht schoen die zeer geschikt is voor metcon- trainingen en dingen als rennen, touwklimmen en touw-springen. Ga je echter liften (en nee, niet langs de weg) is de schoen minder geschikt. Het kan natuurlijk wel, maar Reebok ziet je liever dan een paar lifters aanschaffen. De Metcon 1 maakt die crossover naar weightlifting bewust wel en dat is het allerbelangrijkste verschil met de Nano. De schoen is zo geconstrueerd dat de voorkant flexibel is (te zien aan de inkepingen in de zool), maar de hak stevig en stug; als een weightlifting schoen dus. En dat is duidelijk te merken met WOD’s waarin je bijvoorbeeld squats of cleans doet. En ook met bijvoorbeeld box-jumps heb je baat bij de stevige hakconstructie.
De schoen is overall dus wat steviger vormgegeven dan de Nano. Het gewicht is wat hoger maar de schoen is alsnog lichtvoetig te noemen. De stevige constructie heeft overigens wel een nadeel: de schoen is warm. Zeker nu de temperaturen weer wat oplopen heb ik na mijn trainingen erg kleffe takkies, waar ik dat bij de Nano’s niet heb.
Wat valt verder op? Voor een Nike schoen is de voorkant relatief breed. Voor mij is dat perfect: ik heb een brede voorvoet. De schoen is bij de wreef nauwersluitend en loopt vervolgens breder uit. De Nano heeft dat overigens ook.
Ik heb de schoen in verschillende WOD’s kunnen testen om een goed beeld te kunnen krijgen. Zo heb ik onder andere gesquat, gerend, touw geklommen en gesprongen plus box jumps en toes-to-bar gedaan.
Kun je bijvoorbeeld rennen op een schoen die meer op liften gericht is? Ik kon het ontdekken tijdens WOD Nicole afgelopen week en ik kan dit beamen. De Reebok’s zijn hier wel meer geschikt voor, al zijn er mensen die denken ook niet op Nano’s te kunnen rennen, maar dit ligt vooral aan techniek. De Metcon 1 heeft genoeg flex bij de voorvoet zodat je met afwikkelen op dit gedeelte prima kunt lopen op de schoen. Of burpees kunt maken.

Metcon 11 (1)
Metcon 8 (1)
Metcon 10 (1)
Metcon 6 (1)
Metcon 9 (1)
Oordeel

Mijn overall oordeel is dat Nike een zeer goede entree maakt in de box. De benadering is anders dan die van Reebok, maar zeker in WOD’s waarin ook gelift wordt is de schoen superieur aan de Nano.
Moet je € 130 investeren en Metcon’s 1 kopen als je tevreden bent over je Nano’s? Wellicht dat niet direct, in dat opzicht is de eerdere € 12-actie geslaagd. Heb je nog geen van beide zou ik voor de Nike’s gaan, om de € 10 hogere prijs hoef je het niet te laten. En ben je een CrossFittende schoenenfreak (en Nike-fan) zoals ik, dan wil je ze sowieso hebben, ongeacht wat ik ook opschrijf.

FIT-MAN oordeel (uit 5):

kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1

> Ook Metcon 1’s scoren? Ga naar Nike.nl of bijvoorbeeld Zalando.
> Voor de maat kun je kijken naar de US maat van je Nano’s of een ander paar Nike’s.

* Disclaimer: als ik een product krijg of een samenwerking aanga blijven mijn reviews en artikelen eerlijk. Ik publiceer op FIT-MAN enkel artikelen waar ik zelf achter sta. Het blijft wel mijn mening uiteraard.