Het tarten van fitheid op de Lowlands Throwdown 2015 (video)

Lowlands 1

Defy, ofwel trotseren of tarten was het thema van de Lowlands Throwdown 2015. En het trotseren heeft plaatsgevonden, want vorige week werd weer het grootste en fitste toernooi van het land georganiseerd. Het had weer alle ingrediënten van een goed CrossFit-event: gave workouts, een machtige strijd tussen atleten, een opzwepend publiek en een echte community-sfeer. Er werd zelfs een aanzoek gedaan! FIT-MAN was uiteraard ter plaatse en deze week kijk ik op deze plek terug op een indrukwekkend weekend.

De razende reporter

Want indrukwekkend was het absoluut, op meerdere manieren. Dit jaar was de Lowlands Throwdown extra speciaal voor uw fitheids-reporter. Precies een jaar geleden slingerde ik op deze plek mijn eerste content het wereldwijde web op, dit jaar mocht ik in samenwerking met de organisatie van de LLTD ter plekke reportage maken. En had ik met een professionele camera op m’n schouder toegang tot alle plekken in de Omnisport, waaronder het veld. Een geweldige kans die ik met beide knuistjes aangreep natuurlijk (lees in deze post meer over de LLTD en hoe ik er terecht kwam als razende reporter). Je hebt daardoor al heel wat voorbij kunnen zien komen op de verschillende kanalen van FIT-MAN, maar natuurlijk wil ik ook nog een terugblik op vorige week werpen.

Lowlands 10
Sven Verheul
Sven Verheul
Lowlands 7
Kenneth Koorndijk
Kenneth Koorndijk
De workouts

Het belangrijkste ingrediënt van een goed functioneel fitness-toernooi (het mag officieel geen CrossFit genoemd worden) zijn natuurlijk de workouts. Head-judge en programmeur Nolan Mooney had dit jaar weer zijn best gedaan om de atleten en het publiek te verassen en dat is zeker gelukt (we vroegen Nolan naar zijn aanpak in deze video). En hij spreekt dus ook Nederlands (!).
Vorige week liet ik je in deze post al wat van de actie zien en zag je al dat de atleten bijvoorbeeld atlas-stenen op houten frames moesten tillen in event 2 (echt strongman-werk) en op de SkiErg van Concept2 mochten slingeren in event 3. Wat viel nog meer op: in event 1 moesten de atleten bijvoorbeeld een-armige farmer-cary doen die opliep tot 80kg bij de elite-heren. Die scheen behoorlijk tegen te vallen, gezien het gewicht ook niet zo heel verwonderlijk.
Event 3 was overigens behoorlijk indrukwekkend om te kijken, met vier verschillende soorten lifts met hoog gewicht. Alleen de front-squats al liepen op tot 100kg bij de heren.
Dag twee startte met wat gymnastiek met handstand walks, handstand pushups en rennen tussendoor maar de verassing zat ‘m in event 5 genaamd “Such a Jerk”: de atleten mochten zich hierin wagen aan een clean&squat jerk ladder. En klinkt je dat als een spreuk van Harry Potter in de oren, check dan hoe de masters deze deden in dit fragment.
Tot slot werd de Lowlands afgesloten met een zeer intens event, die pas op de dag zelf bekend werd gemaakt. Hierin konden vier masters-mannen en -vrouwen en de fitste acht elite-mannen en -vrouwen aantreden en werden de laatste 500 punten verdeeld. Dit betekende dat er nog veel kon verschuiven in de ranking, wat de finale extra spannend maakte. De finale bestond niet uit 1, niet uit 2, niet uit 3, niet uit 4 maar uit 5 WOD’s achter elkaar, binnen een tijd van 18 minuten. In die sprint-WOD’s zat van alles en nog wat: snatches, toes to bar, clean&jerks en om het af te toppen een “Fat Fran” met 45 chest-to-bar pull-ups en 45 fat-bar thrusters. Ouch.
Overigens gebeurde er in de aankondiging nog iets heel speciaals: atleet en eigenaar van CrossFit Schagen, Bas Assenbroek, vroeg zijn vriendin Donna Bliek ten huwelijk op de vloer, temidden van alle atleten en toeschouwers. Beelden hiervan en van de actie zie je in Report #5:

De atleten

Er waren dit jaar weer vier klassen waarin de prijzen verdeeld werden: elite-heren en -dames en masters-heren en -dames. We gingen sowieso nieuwe namen op het hoogste podium zien, want behalve bij de heren-masters, deden de nummers 1 van vorig jaar niet mee in deze editie. In de qualifier zagen we al hoge scores voorbij komen van nieuwe namen zoals Boas Titaley bij de elite-heren en Leonie Henrich bij de elite-dames. Ook zagen we weer een hoop nieuwe atleten van buiten Nederland zoals Olivier Leoty uit Frankrijk bij de masters-heren. Dat beloofde wat.
De toeschouwers werden dan ook zeker niet teleurgesteld want het niveau van de atleten was hoger dan ooit. Het meer internationaal worden van de LLTD werpt hier zijn vruchten af maar ook onze landgenoten deden het meer dan goed. In alle klassen was een duidelijke groei merkbaar, die tred houdt met de groei van de sport.
Bij de masters-vrouwen was een spannende strijd te zien tussen Marcha van Glaanen Weijgel, Brita Frisch en Ciska Heida. Marcha wist in een spannende finale uiteindelijk de meeste punten te pakken en eindigde hiermee op het hoogste schavot. Bij de masters-heren waren de internationale atleten erg sterk en de als eerst gekwalificeerde Olivier Leoty wist ook het toernooi op zijn naam te zetten. Als je naar zijn vorm bij de clean&squat jerk kijkt snap je waarom. Op 3 zagen we de eerste Nederlander met Mathijs van den Berg.
Bij de elite-dames was een atleet het hele weekend op weg naar de titel. Vorig jaar wist ze al heel verassend de derde plek te bemachtigen, maar dit jaar mocht The Dutch-atlete Sigrid Koolhaas op het hoogste podium staan. “The Sigienator” liet het hele toernooi zien over alle benodigde kwaliteiten te beschikken en won overtuigend. Esther Wiersma van CrossFit Noord pakte de tweede plek en Leonie Henrich wist als belofte uit de kwalificatie de verwachtingen waar te maken en de derde plek te bemachtigen. Heel knap!
Bij de elite-heren was de strijd tot op het laatste moment spannend. Hier zagen we meerdere sterke internationale atleten en daarnaast een aantal nieuwe Nederlandse namen in de hoogste regionen, die een zeer goed weekend draaiden. Winnaar was uiteindelijk Guillaume Magnouat met 842 punten. Op plek 3 zagen we ook een internationale atleet, Kristof Horvath, helemaal uit Hongarije. De tweede plek werd ingenomen door onze nieuwste fitste landgenoot Pepijn Leppers, ook van CrossFit Noord. Speciale vermelding ook voor Sven Verheul, die de vierde plek wist te bemachtigen. De ranking:

Elite Male 
1. Guillaume Magnouat
2. Pepijn Leppers
3. Kristof Horvath

Elite Female 
1. Sigrid Koolhaas
2. Esther Wiersma
3. Leonie Henrich

Master Male 
1. Olivier Leoty
2. Zsigmond Nagy
3. Mathijs van den Berg

Master Female 
1. Marcha van Glaanen Weijgel
2. Brita Fritsch
3. Ciska Heida

Check de complete ranking hier.

Sigrid Koolhaas
Sigrid Koolhaas
Olivier Leoty
Olivier Leoty
Olivier en Nolan Mooney
Olivier en Nolan Mooney
Lowlands 6
MC FIT-MAN
MC FIT-MAN
Lowlands Throwdown 2015
De organisatie

Een toernooi als de LLTD valt of staat bij een goede organisatie. Dit jaar mocht ik het van dichtbij meemaken vanuit het media-team. Voor mij betekende het de gehele dag video schieten, presenteren en editen. Ik sprak daardoor veel mensen op het toernooi, zowel van de organisatie als bezoekers: heel erg leuk. Vooral grappig om te merken dat mensen me herkenden, mijn hersenspinsels worden dus daadwerkelijk gelezen. Ook was goed te merken dat iedereen zeer positief was over het toernooi.
Ook zag ik van dichtbij de impact die de verkeerde ranking gaf op de organisatie. Wat er is gebeurd: in het score-systeem is bij het laatste event de puntenverdeling niet goed gegaan. Sommige atleten hadden wel punten gekregen, anderen niet. Door het hoge aantal te verdienen punten was hierdoor de ranking niet goed uitgevallen, wat geconstateerd werd nadat de prijzen al waren uitgereikt. De gecorrigeerde verdeling zorgde voor verschuivingen en dat is ook de reden dat er geen beelden van de podia naar buiten zijn gebracht.
Ik kan je zeggen dat de constatering van het feit voor een behoorlijk shock-effect zorgde bij de organisatie en we waren op het moment van communicatie behoorlijk aangedaan. De atleten die het betrof reageerden over het algemeen zeer sportief en ook op social was het commentaar genuanceerd. Ik vind dat zeer lovenswaardig maar het was natuurlijk erg jammer dat het weekend zo afgesloten moest worden. We moeten het denk ik zien als waardevolle ervaring voor de toekomst.
Overall vind ik dat er weer een zeer strak toernooi is neergezet, zeker als je bedenkt dat bijna iedereen vrijwillig meewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Er waren meer bezoekers dan ooit, de vendors hadden mooie stands neergezet en er heerste een echte CrossFit-sfeer. Naast de actie op het veld was er dus nog meer te doen in de Omnisport en in onderstaande video zie je wat dit zoal was:

FIT-MAN

Zoals gezegd heb ik een intens weekend beleefd, ik moest er twee dagen van bijkomen. Een hele dag rondhuppelen en achter een laptop zitten gaat je niet in de koude CrossFit-kleren zitten natuurlijk. Mijn ogen zijn inmiddels niet meer vierkant en ik kan terugzien op een geweldige samenwerking met de Lowlands Throwdown. Volgend jaar hoop ik er daarom weer bij te zijn, en hopelijk ook live, zodat we je nog beter op de hoogte kunnen houden van het evenement.
Op deze plek wil ik nog twee mensen bedanken: Daan van Coeverden, die in me geloofde en deze samenwerking bedacht, en Sharon Zaal, die drie dagen met mij het LLTD Reports-duo wilde vormen. Jullie zijn beiden geweldig!

Ik ben erg benieuwd hoe jij de LLTD hebt beleefd. Laat het me hieronder of op social weten!

> Meer foto’s zien van de Lowlands Throwdown? Zie de Facebook-pagina.
> Alle LLTD-reports kijken? Ga naar FIT-TV.

Photocredits: Madeleine Loman, Remko de Vos en PixRxd voor Lowlands Throwdown
Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen: