4 goede voornemens voor 2016

2016 New Year

Jij hebt natuurlijk ook heul veel goede voornemens voor 2016. Je wordt er zo ongeveer mee doodgegooid en waarschijnlijk mag je ze morgen ook nog aan je collega’s gaan vertellen. Hoe dan ook, FIT-MAN kan natuurlijk niet achterblijven om je een paar vet goede tips te geven. In deze post breng ik je de dingen die jij nodig hebt om 2016 je fitste jaar ooit te maken. 

1. Leer nieuwe dingen

Vrijwel niets is mentaal en lichamelijk zo bevredigend als nieuwe dingen te leren (ok, ok de horizontale tango is natuurlijk ook altijd goud). Het is voor mij een van de redenen dat ik CrossFit geweldig vind en jou nog steeds bombardeer met mijn hersenspinsels. Heb je ondanks dat nog steeds geen voet gezet in een lokale box, doe dat vooral dan dit jaar, het zal je leven verrijken (lees ook mijn 7 redenen waarom je zou moeten beginnen).
Ben je wel al heel lekker bezig met je wekelijkse rondje hang-squat-snatches, backflip-burpees en SkiErg-marathons, dan kan je dit jaar ook veel nieuwe dingen toevoegen aan je trainingen. Je zult hiermee fitter en beter worden dan ooit. Een atleet die het mooie voorbeeld geeft is Niels Verschuren. Check maar eens zijn Instagram account voor wat inspiratie. Ik gok dat je dingen die hij doet nog nooit iemand hebt zien doen, laat staan gedaan hebt. Aangezien Niels vorig jaar bijvoorbeeld de Tiglon Series won (check de epische aftermovie van dag 3 hier) durf ik aan te nemen dat dit een goed idee is.
Beperk je vooral ook niet tot CrossFit. De sport is een geweldige basis voor vele sporten en andere dingen doen is naast leuk ook heel goed. De bedenker van CrossFit, Greg Glassman, zegt het op een mooie manier in zijn uitleg van CrossFit in 100 woorden: “Practice and train major lifts: Deadlift, clean, squat, presses, C&J, and snatch. Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds. Bike, run, swim, row, etc, hard and fast. Five or six days per week mix these elements in as many combinations and patterns as creativity will allow. Routine is the enemy. Keep workouts short and intense. Regularly learn and play new sports.

Leeuw

2. Breng buiten je trainingen om routine aan

Routine in je training is dus geen goed idee, zowel niet voor je fitheid als je motivatie. Daar omheen is een ritme echter wel een heel goed idee. Het oude Hollandsche gezegde “Rust, Reinheid en Regelmaat” is echt nog steeds van toepassing: probeer op vaste tijdstippen te slapen en neem daar 7-8 uur voor (afhankelijk van de impact van je training), probeer gedurende de dag zoveel mogelijk in beweging te zijn en zo min mogelijk te zitten, eet 80% van de tijd onbewerkt en volwaardig voedsel en train minimaal vier keer per week en doe ook de WOD’s die je minder liggen. Door een goede basis te creëren, schep je de mogelijkheid voor zoveel mogelijk groei.

3. Geef ‘m van jetje in qualifiers

Vorig jaar gaf ik het inschrijven voor een hardloop-wedstrijd nog als goed voornemen, dit jaar wil ik je motiveren om dat te doen voor een kwalificatie van een CrossFit competitie. Het zijn perfecte momenten om je eigen kunnen te testen en net wat harder te gaan dan in je reguliere trainingen, of je nu beginner of het broertje van Ben Smith bent (die ook even een mooie combinatie van toes-to-bar en chest-to bar laat zien). De Games komen er bijvoorbeeld weer aan, waarvoor je vijf weekenden in maart mag vlammen, en later het jaar bijvoorbeeld weer de Beach en de Lowlands Throwdown. Het niveau van alle competities stijgt ieder jaar en de Games halen doet al helemaal bijna niemand, dat haalt niet weg dat het de moeite waard is om de work-outs te draaien die iedereen zal doen. Je kunt jezelf mooi benchmarken en het is vaak een leuke dag in je box samen met je buddy’s.

Groente
4. Stop zoveel mogelijk groente in je gezicht

Natuurlijk zijn Whoppers en Snickers vet lekker en eten mannen natuurlijk geen groente maar alleen Pizzaburgers. Super helemaal te gek natuurlijk, maar ook volledige onzin. Als je een echte oerman (of -vrouw) wil worden, moet je ook eten als een oerman. En die oermens at toch echt voornamelijk plantaardig. Vlees, graan en melkproducten zijn prima om (beperkt) te eten, je lichaam gaat pas echt lekker op alle voedingsstoffen uit plantaardig eten. Als je iedere maaltijd probeert groente en wat fruit te eten (of drinken) eet je automatisch minder van andere voedingsmiddelen en zorg je voor een basis met veel vitaminen en mineralen. Het is goed voor je spijsvertering, je herstel en je energie, waardoor je een basis legt om zo hard mogelijk te kunnen trainen. Bovendien hielp het mij om van een te zware fitness-billy in een lean&mean fighting machine te veranderen. Schep je bordje dus maar lekker vol konijnenvoer.

Ik hoop dat ik je met bovenstaande tips een aantal mooie ideeën voor komend jaar heb kunnen geven. Blijf FIT-MAN natuurlijk ook lezen en volgen, ik zal je proberen ook komend jaar te vermaken met zin en onzin over mijn zoektocht naar fitheid. Wat zou jij willen toevoegen aan bovenstaande?

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik een burpee, klik op een van de knoppen: