7 CrossFit misvattingen/beginnersfouten

Fail 3 (1)

Heb jij deze week ook weer wat spieren getoast in de plaatselijke fitheids-fabriek of buiten op straat? Gisteren stond ikzelf nog te shinen (ik geef daadwerkelijk licht, je kent me ook als WIT-MAN) op de Beach Throwdown op het strand van Zandvoort. CrossFit is natuurlijk een toppie-knaller tijdverdrijf en je wordt er ook nog een stuk fitter van, er kunnen echter een hoop dingen misgaan die prima te voorkomen zijn. FIT-MAN zou FIT-MAN niet zijn als hij je die tips zou onthouden en vandaag zijn ze ook nog gratis te lezen. Mooier wordt het gewoon niet.

Jij houdt van lijstjes. Ja, geef het maar toe. Lijstjes maken het leven makkelijker nietwaar? Mijn eerdere lijstjes werden heel lekker opgepakt (lees bijvoorbeeld de 8 dingen die met je gebeuren als je met CrossFit begint) en daarom vond ik het tijd om je weer eens op deze manier je wekelijkse fitheidscontent te brengen. Deze week deel ik wat van mijn ervaring voor beginnende CrossFitters. Je hoeft echt niet alle fouten zelf te maken, wat is er nu mooier dan te leren van de fouten van een ander? Een goed begin is een halve WOD nietwaar?

1. ALLEEN MAAR YOUTUBE KIJKEN
Eigenlijk is dit van toepassing op iedereen die nog niet de stap heeft gezet om te beginnen met CrossFit, maar zich laat afschrikken na “CrossFit” op Youtube te hebben ingetoetst en wat filmpjes te hebben bekeken. Ik heb sinds ik de sport doe meerdere mensen in mijn omgeving gehad die mij vroegen of ze geschikt zouden zijn voor de sport. Ik snap dat wel, want als je video’s bekijkt van de Games of atleten die aan het trainen zijn kan je best geïntimideerd raken. En ook als je in een box gaat kijken kan dit gebeuren (zeker als iedereen met doodskoppen op z’n shirt rondloopt zoals bij CrossFit Amsterdam). Ok, vooruit: CrossFit is niet voor iedereen maar iedereen is er wel lichamelijk toe in staat. Je moet natuurlijk niet bang zijn om een beetje te je ballen eraf te zweten en af en toe wat spierpijntjes te hebben.
2. DENKEN DAT JE ER UIT GAAT ZIEN ALS ANNIE THORISDOTTIR
Deze sluit aan bij de vorige en is speciaal voor alle vrouwen. Ja, CrossFittende vrouwen kunnen heel gespierd zijn. Nee, zo ga jij er niet uitzien als je drie keer per week een box betreedt voor een WOD. Veel vrouwen zijn er op een of andere manier toch vaak van overtuigd dat zij beschikken over de perfecte set genen en blijkbaar grote hoeveelheden testosteron, dat ze na het optillen van een kettlebell die niet roze is gelijk uit hun kleren scheuren. Een wedstrijd-atleet zoals Annie Thorisdottir ziet er zo uit omdat ze Annie Thorisdottir is en daarnaast minimaal tien trainingen per week doet en alles perfect om die trainingen heeft georganiseerd. Dat gaat echt niet vanzelf. En dat geldt ook voor de heren, misschien wel helaas.
Annie Thorisdottir
Annie Thorisdottir
3. EEN RANDOM-ASS PLEK UITKIEZEN WAAR CROSSFIT GEGEVEN WORDT

CrossFit kun je op steeds meer plekken beoefenen, wat een mooie ontwikkeling is. Dit betekent echter niet dat je overal ook daadwerkelijk CrossFit op een goede manier aangeleerd krijgt. En dan heb ik het nog niet eens over de sportscholen waar ze X-fit, CrossGym of weet ik wat als klasje geven. Een CrossFit Level-1 opleiding is voor veel mensen haalbaar, een licentie kost € 3.000,- per jaar en dan ben je klaar. Toch..? Nou nee, er is absoluut kwaliteitsverschil tussen de ene en de andere plek, zeker omdat coach zijn een vrij beroep is.
Een goede box heeft ten eerste een duidelijk plan wat ze willen bereiken met haar leden en daarnaast bekwame coaches (liever met meer opleidingen dan alleen een Level-1) die atleten voor de lange termijn beter willen maken en niet alleen maar even lekker kapot willen laten gaan. Een goede box zorgt er ook voor dat je niet als een dorpsgek op een wedstrijd je kunstje staat te doen, wat wel in de praktijk gebeurt zoals je in de openingsfoto ziet. Doe dus wat onderzoek als je er voor de lange termijn inzit. Je hebt er overig zelf ook een aandeel in, lees snel punt 4.

4. JE EGO MEENEMEN NAAR JE TRAINING
Tuurlijk, ik dacht ook echt dat ik best wel wat kon toen ik voor het eerst ging trainen bij mijn box. En ik kon ook wel wat dingen zoals pull-ups en hardlopen. Maar ik kon vooral heel veel niet. En leerde daarom meteen van mijn coaches dat ik mijn ego echt niet mee hoefde te nemen naar de box. En dit geldt nog steeds overigens want hoe goed bezig ik ook denk te zijn, een ander ziet misschien iets in mijn uitvoering wat niet helemaal is zoals het moet. Kortom: doe de dingen zoals ze horen en zorg ervoor dat de basis goed is. Focus je niet op gewicht, ga geen kipping pull-ups of muscle-ups maken als je ze strikt niet kan en doe je push-ups en air-squats en andere movements volledig, ook al is een ander sneller dan jij. Door alles uit te voeren zoals het moet zorg je ervoor dat je maximale progressie boekt en je je resultaat kunt meten met een ander. Daar hoort overigens ook bij dat je doet wat er gedaan moet worden en geen WOD’s skipt omdat je ze niet leuk vind of er niet goed in bent. Bij de Regionals zag ik een tekst op een shirt die bovenstaande wellicht het mooiste samenvat: “Started with the PVC”.
5. NIET LUISTEREN NAAR JE COACH
Je CrossFit coach gaat je nieuwe beste vriend worden. Maar soms kan hij of zij je ook confronteren met wat je (nog) niet kan of wat je fout doet. En het stomste wat je dan kunt doen is niet te luisteren. Tuurlijk weet jij zelf vet goed hoe alles moet en heb je nog geknikkerd gekettlebellt met Rich Froning himself, toch zal je coach negen van de tien keer gelijk hebben als hij je erop wijst dat je als een gekkie je deadlifts staat te doen. Dit sluit dus aan bij punt 4. Het mooie aan CrossFit is dat je daadwerkelijke elke les gecoacht wordt, waardoor je (als je de aanwijzingen serieus neemt) echt snel beter kan worden. Lees ook deze zeer interessante post van Nolan Mooney over programmeren. Een goede box en coach zorgen ervoor dat je de juiste dingen leert en fitter wordt. En als je naar iemand moet luisteren is het wel naar Nolan.
Deadliften op je pumps is natuurlijk wel een goed idee
Deadliften op je pumps is natuurlijk wel een goed idee
6. DENKEN DAT JE NU AL GAMES-MATERIAAL BENT
Natuurlijk ben jij ook 24/7 stoked op het moment dat je met CrossFit begint. Het is nu eenmaal een heel gave sport en voor velen zelfs een way of life. Er zijn echter twee manieren om CrossFit te beoefenen: als recreant waarbij je probeert fitter te worden en als atleet waarbij je CrossFit als sport beoefent. Dat laatste is voor steeds minder mensen weg gelegd. De sport groeit natuurlijk hard en de tijden dat je met een aantal keer trainen in de week naar de Games kan zijn echt voorbij. Denk echter niet dat je daarom meteen maar als Matt Fraser of Camille Leblanc moet gaat trainen. Dit is simpelweg lichamelijk niet haalbaar en je zal niet de eerste zijn die overtraind raakt binnen CrossFit. Heeft dus weer met dat ego en met je coach te maken maar vooral ook met jezelf: luister naar je lichaam en zorg voor goede voeding en voldoende rust, want als het goed is train je voor de lange termijn. En wie weet sta je op een dag in Carson.
Imiteer trouwens ook niet meteen de top-atleten in je uitrusting. Natuurlijk heb je een aantal zaken nodig (lees mijn blog over de 7 must-haves) maar je hoeft echt geen lifters, kniebanden, handschoenen, pols-straps en een lift-riem te dragen als je de sissy-bar met houten plates gaat deadliften. Dit zijn allemaal hulpmiddelen die je vooruitgang op mobiliteit en kracht beperken en als je daar meteen mee start kun je vaak niet meer zonder na een tijd. En oh ja, doe nou niet bij elke WOD je lange sokken aan. We doen geen voetbal.
7. Niet sociaal doen
En dan doel ik op je social-media gedrag. Want als beginnende CrossFitters ergens goed in zijn is het delen van elke halve pull-up, striemen van de niet gelukte double-unders en brokken eelt die los zijn gekomen. Tuurlijk, je hebt een superleuke nieuwe hobby maar wellicht wil je niet dat iedereen in je omgeving denkt dat je tot een soort sadomasochistische sekte bent toegetreden (dat woord schreef ik net serieus in een keer zonder spelfouten op). En oh ja, ik blijf jou natuurlijk wel spammen met mijn gezever maar daarvoor ben ik dan ook dit blog gestart.

Goed, tot zover de les. Niets staat jou nog in de weg om deze week weer keihard konten te schoppen bij jouw gymclub. Heb je nog aanvullingen op bovenstaande?
> Benieuwd hoe deadlifts op pumps gaat? Check deze video.
Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *