Hoe jouw goede voornemens wel gaan slagen

Ben je afgelopen maand heel lekker uit de startblokken gekomen met je goede voornemens? Je verdient een pluim. Het zal waarschijnlijk echter niet lukken alles vol te houden. Jij bent zelf namelijk je grootste probleem om je goede plannen te laten slagen. Goede voornemens werken precies zoals jezelf oraal bevredigen: iedereen heeft het geprobeerd, het klinkt goed in theorie maar in de praktijk valt het toch tegen. Is het dan allemaal hopeloos? Natuurlijk niet, FIT-MAN loodst je er wel doorheen, lees snel verder.

Huilon

Laat ik beginnen met positief nieuws: je hebt de meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday, alweer overleefd. Het moment van realisatie van het niet slagen van je voornemens, dat het weer maandag is, je weer in de file mag aansluiten en je vakantie verder weg dan ooit lijkt, kortom: huilon om de treurigheid van het dagelijks bestaan. Allemaal geneuzel natuurlijk en niet wetenschappelijk onderbouwd maar het zou zomaar een self fulfilling prophecy kunnen worden voor je.

Laat ik je daarom meenemen naar een betere realiteit, een keuze die een positieve invulling gaat geven aan jouw jaar. Dat is direct een interessante: we zijn als mens geneigd de tijd in blokken in te delen. Tijd bestaat natuurlijk helemaal niet, maar het het voorziet ons van wat overzicht en geeft een impuls aan onze voornemens. Dat die voornemens mettertijd helemaal niet slagen is natuurlijk al lang bekend, net zoals bijvoorbeeld diëten niet werken. Waarom trap je er dan elke keer weer in?

Welcome to the jungle

Het is natuurlijk een aantrekkelijk vergezicht: jij als de stuurman van je eigen schip, volledig in controle over wat er gebeurd in je super-belangrijke leventje. We leren in onze self-made maatschappij dat alles mogelijk is, als jij het maar wil. Dit wordt op sociale kanalen uitvergroot: iedereen laat zijn of haar mooiste kant hier zien. Tegelijk groeien onze fysieke en mentale problemen en lopen ziektekosten op. Die controle is dan ook schone schijn en wanneer je hier niet van bewust bent ga je er elke keer weer in trappen met je goede voornemens. Je bent namelijk fysiek niet zo heel erg anders dan je voorouders die pakweg zo’n 300.000 jaar de aarde bevolkten. En je bent sowieso niet wie je denkt dat je bent. “Weet gijzelf” is weten dat je zelf een beeld creëert wat je elke keer bijstelt zodat het past bij de werkelijkheid van dat moment. Natuurlijk ben jij wel heel uniek en gelden er andere regels voor jou.

Maar zonder gekheid: de omgeving is sindsdien wel drastisch veranderd en veranderd nog steeds, in een steeds hoger tempo. Die omgeving, die de mens zelf creëert, zorgt ervoor dat we steeds dikker, zwakker en ongezonder worden. Maar FIT-MANnetje: dikke mensen hebben het toch aan zich zelf te danken en moeten toch minder eten en meer bewegen? Als iets zo simpel en voor de hand lijkt te liggen klopt het meestal niet. Want ik weet dat de bijna 50% van de te dikke Nederlandse bevolking (en dit loopt nog op) dit zich elk jaar heeft voorgenomen en wellicht ook nog een tijdje heeft gebezigd.

Je kunt dus heel erg je best doen om al je grote wereldplannen te laten slagen, 10kg lichter te worden, de grootste guns na Ronnie Coleman te kweken, je aan te sluiten bij de Chippendales en feitelijk de beste homo sapiens uit de geschiedenis te worden, je oerbrein zegt dat je die gefrituurde Snickers toch echt nu nodig hebt.

Meer eten = beter

Simpel roepen dat je minder moet eten en meer moet bewegen om een gezonder mens te worden is veel te kort door de bocht. Het is wel een heel goed businessmodel voor sportscholen, diëtisten, fabrikanten van afslankproducten en de medische industrie. En heerlijk om je aan vast te klampen, voor een tijdje dan. Want volhouden doe je het toch niet hè?
En daar kan je niet zo heel veel aan doen. Ratio is een deugd maar helaas neem je maar een heel klein deel van de duizenden beslissingen per dag met je mens-brein. Dat mens brein bestaat in de evolutie gezien pas erg kort. De rest van je beslissingen gebeurd onbewust in je oudere brein: je reptiel- en zoogdierenbrein. Je kunt dus heel erg je best doen om al je grote wereldplannen te laten slagen, 10kg lichter te worden, de grootste guns na Ronnie Coleman te kweken, je aan te sluiten bij de Chippendales en feitelijk de beste homo sapiens uit de geschiedenis te worden, je oerbrein zegt dat je die gefrituurde Snickers toch echt nu nodig hebt. Maar dan ook echt nu.

Water in je mond nu je dit gelezen hebt? Zo primair ben je gewoon, een aap met wat aangeleerde manieren en een schilletje beschaving. Ik durf zelfs te zeggen dat je meer kunt eten om af te vallen. Net zo kort door de bocht natuurlijk. Het ligt er namelijk maar aan wat je eet. Daarbij neemt iedereen diezelfde voeding anders op, reageert anders op beweging of op stress. De verschillen ontstaan al in de baarmoeder, hoe je ter wereld komt, of je borstvoeding krijgt etcetera. Mijn doel om Rich Froning te evenaren bijvoorbeeld bleek niet echt haalbaar, gezien ik vrij snel doorhad niet helemaal helemaal niet hetzelfde genenpakket te bezitten. Stellen dat iedereen gelijk is en daardoor hetzelfde uiterlijk kan kweken of dezelfde prestaties kan neerzetten klopt niet. Calorieën tellen werkt hierdoor bijvoorbeeld niet, er wordt geen rekening gehouden hoe voeding door de mens wordt opgenomen. Lees dit interessante artikel eens.

Lekker patatjes eton

Voeding is sowieso natuurijk maar een aspect in fit worden, net zoals ontspanning, inspanning en je mindset. Alles weegt mee. De uitspraak dat buikspieren in de keuken ontstaan is daarom natuurlijk lulkoek. Al kan het eten van lulkoek wel heel goed werken.
Je zult op alle genoemde vlakken invloed moeten uitoefenen om gelukkig en fit te worden. Vroeger ging dit vanzelf: de mens leefde met en van de natuur met voldoende ontspanning (slapen in dag- en nachtritme, weinig mentale prikkels, afwisseling van warmte en kou), inspanning (weinig zitten, jagen/vissen, verzamelen, knokken), voeding volgens de natuur (afwisselend, onbewerkt, afwisseling in schaarste en overvloed) en hoefde niet bewust te werken aan een gezond lijf. Dit was een voorwaarde om überhaupt te overleven.

Nu leven we in een omgeving waarin alles anders is: er is altijd een overvloed aan energierijke voeding, we zitten gemiddeld acht uur per dag en veel binnen, zijn de hele dag met onze telefoon bezig en beïnvloeden ons ritme met kunstlicht en de klok, om maar een paar dingen te noemen. Gezien ons brein ons nog steeds aanstuurt zoals in de oertijd hebben we een natuurlijke voorkeur voor luiheid (zitten), zwaar voedsel (suiker, verzadigd vet, zout) en mentale prikkels (je telefoon). Vroeger was dat handig: je kon zo respectievelijk energie sparen, reserves opbouwen en gevaar opmerken. In de huidige omgeving zorgt het er echter voor dat je automatisch de verkeerde dingen doet om langdurig gelukkig en fit te worden.

Afvallen of gespierd worden zijn sowieso nogal kortzichtige (en modieuze) doelen, duurzame gezond- of fitheid op mentaal en lichamelijk vlak maken gelukkiger en je minder afhankelijk van de buitenkant van je zak vlees met botten.

Doei FIT-MAN

Is het dan een groot chaotisch tranendal waarin je toevallig bent beland? Natuurlijk niet, gelukkig kan je veel invloed uitoefenen hoe jij over deze aardkloot heen stapt. Je hebt daar echter geen goede voornemens voor nodig en ook niet een startschot zoals het nieuwe jaar. Natuurlijk kan het wel goed werken om je op zo’n moment te bezinnen maar dit kan je elke dag doen. Je moet vooral beginnen en haalbare doelen stellen. Afvallen, meer lezen, minder op je telefoon kijken, meer bewegen zijn voorbeelden van onduidelijke, te grote en daardoor vaak onhaalbare doelen. Afvallen of gespierd worden zijn sowieso nogal kortzichtige (en modieuze) doelen, duurzame gezond- of fitheid op mentaal en lichamelijk vlak maken gelukkiger en je minder afhankelijk van de buitenkant van je zak vlees met botten.

De beste manier om duurzaam zaken te veranderen is om een aantal nieuwe dagelijkse en wekelijkse leefregels voor jezelf in te stellen op het gebied van ontspanning, inspanning en voeding. Je gaat die vervolgens een maand volhouden. Het dagelijks en wekelijks behalen van deze kleine doelen geeft voldoening en geven je de mogelijkheid om toegankelijk nieuwe manieren aan te leren. Wanneer je dit consequent een maand volhoudt wordt het vanzelf een gewoonte. Een hele lijst is te veel, begin er met 1 of 2. Als dit goed gaat, kan je zaken toevoegen.

Voorbeelden zijn: altijd de trap nemen, elke dag naar buiten gaan, een keer normaal doen, geen tussendoortjes eten doordeweeks, iedere dag minimaal drie bladzijdes lezen, 500 burpees na opstaan doen, 10 seconden koud afdouchen, bij inkakken bijpakken, geen vlees thuis eten, 3 verschillende onbijtjes eten, bij twee maaltijden per dag groente eten en iedere dag minimaal 10 minuten bewegen. Het helpt ook je omgeving aan te pakken zodat je minder snel de impulsen van je oerbrein volgt: alle meldingen van je telefoon uitzetten, Facebook en Instagram verwijderen (dan wordt je natuurlijk niet meer bloot gesteld aan de skitteronde bijdragen van FIT-MAN) of je telefoon buiten de slaapkamer leggen helpen bijvoorbeeld. Gezonde dingen in huis halen, ongezonde dingen juist niet en dagelijks een kwartier bewegen plannen in je agenda.

Wanneer je dit toepast zal je over een steeds langere periode fitheid bereiken, wat natuurlijk nooit een concreet doel op zich is. Je zal er dagelijks aan moeten blijven werken. Misschien doe je dit al, bijvoorbeeld op het gebied van bewegen, gezien je dit blog leest ben je waarschijnlijk bovenmatig met sport bezig. Belangrijk te beseffen is dat wilskracht niet tot succes leidt, dit is namelijk als een veer die je uit blijft rekken: op een gegeven moment is de rek eruit. Goede routines leiden wél tot succes.

Hiephoi

Januari is een mooi moment om je te bezinnen. Voordat je nieuwe routines je eigen maakt is je eigen motivatie belangrijk, tactiec volgt hierop. Zonder overtuiging of waarde zal je namelijk een routine niet duurzaam volhouden. Gun je jezelf, anderen, dieren, de aarde het beste?

Je kunt vast een aantal zaken bedenken die je vanaf vandaag zou willen aanpakken. In een volgende blog zal ik verder ingaan op een aantal concrete leefstijl tips en laten zien hoe ik het doe. Wil je meer verdieping op deze onderwerpen kan ik de boeken van Richard de Leth, William Cortvriendt of Yuval Noah Harari aanraden om maar wat te noemen. Lees ook hier mijn recensie van Richard’s boek Persoonlijk Leefstijlplan. En alle klassieke benaderingen van een dieet afraden. Die hebben hun nut namelijk vooral bewezen in het creëren van een businessmodel voor de bedenkers ervan. Veel plezier met FIT worden!

Mening/opmerking/klacht/lofzang? Laat het me vooral weten. haha doei.

Toch lekker social doen en FIT-MAN volgen? Check Facebook & Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *