Groente experiment: Greens for Gains

Funny

Hoe ziet jouw groente-inname er momenteel uit? Knaag jij als een konijn iedere dag complete kroppen sla weg of is het meer een toevalligheid als je iets tegenkomt tussen je hamburger? Hoe dan ook, veel groente eten is een goed idee. Een heel goed idee zelfs maar helaas eet de gemiddelde mens in Nederland het veel te weinig. Gezien jij toch al heel lekker bezig bent met CrossFit, is het wellicht een mooi moment om jouw inname eens wat op te schroeven. In deze post een mooi experiment.

PUUR & ONVERSNEDEN

Drie weken geleden was FIT-MAN te gast bij de fitte vrinden van UnScared CrossFit voor een event van PurePharma. Je kan het merk kennen als hofleverancier van supplementen in veel boxen, ook ik heb veel van hun producten in het verleden gebruikt. PurePharma had box-eigenaren en atleten uit heel Nederland uitgenodigd voor een bakkie pleur om even gezellig te ouwehoeren en onderwijl wat meer te vertellen over de achtergrond en missie van het bedrijf. Daarnaast was er voor de deelnemers en hun boxen ook nog een leuke challenge bedacht.
Wat feitjes: PurePharma ontstond in 2009 in Denemarken en werd opgericht door de eigenaar van een van de eerste boxen in Europa. Het merk is uit de sport ontstaan en werd opgericht omdat er op de markt geen producten verkrijgbaar waren die aansloten op de behoefte van CrossFitters: volledige natuurlijke producten die een zo optimaal mogelijke fitheid ondersteunen. Sinds 2012 is het merk in Nederland verkrijgbaar en biedt ze nog steeds een aantal unieke producten aan (in deze post beschrijf ik welke supplementen ik neem en waarom).
Nu denk jij misschien: so what? Nu komt het punt: PurePharma heeft als een van haar doelstellingen geformuleerd om haar kennis te delen met iedereen om een zo optimale gezondheid te bereiken. En dat dus niet door heel hard te roepen dat je hun producten in je snuit moet stoppen. Hoe dan wel: door bijvoorbeeld artikelen te schrijven over training, voeding en gezondheid. Het lijkt de missie van FIT-MAN wel. En door in dit geval mensen te stimuleren een experiment aan te gaan: Greens for Grains, waarin je vier weken alle granen in je dieet vervangt door groente. Wowsers.
> Update 02-2018: Purepharma gaat inmiddels als Puori door het leven.

Funny-Turtle-With-Vegetables

Van normaal naar Gucci

Nu kun je denken dat het wellicht wat overdreven is om dit experiment aan te gaan. En voor een deel klopt dat, want voor je gezondheid is het niet nodig om helemaal geen granen te eten. Het is echter wel zo dat gemiddeld Nederland veel te weinig groente eet en wel veel granen. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders haalt de dagelijkse norm van 200 gram groente en 2 stuks fruit. En dan eten vrouwen gemiddeld meer fruit dan mannen. Dat is niet zo’n goed teken, zeker niet omdat de norm al laag is. Het is meer een basisbehoefte dan dat het optimaal is.
Als je een “normaal” Nederlands voedingspatroon er eens bij zou pakken zie je bijvoorbeeld dat men ontbijt met brood, luncht met brood en ’s avonds een bord pasta neemt. Met ontbijt en lunch worden vaak zoetigheden, vlees en kaas gegeten, in de avond ook vlees en wat groente. De nadruk ligt op graan en hiermee vooral op vullen, niet op voeden. Het is een dieet met weinig micronutriënten, ofwel diversiteit in vitaminen en mineralen, waarmee je gezondheid niet optimaal gediend wordt.
In dat opzicht is dit experiment dus wel interessant: het laat je nadenken over alternatieven voor je gebruikelijke voedingsmiddelen en kan de balans verschuiven in het voordel van groente en fruit. Dat is wat mij betreft het belangrijkste: het is geen punt om (wat) graan of aardappels te eten, echter zouden groente en fruit de belangrijkste rol moeten spelen. Ook een belangrijkere rol dan vlees en vis overigens, je lichaam gaat veel beter om met alle nutriënten uit plantaardig dan uit dierlijk voedsel. Veel CrossFitters leggen paleo uit als een voedingspatroon met veel vlees maar dit is voor je gezondheid verre van optimaal. Wellicht wel om op korte termijn spiermassa op bouwen (vlees bevat relatief veel eiwitten), ik kijk echter liever naar fitheid over een lange termijn, ofwel mijn hele leven (meer over dit onderwerp binnenkort wanneer ik “Veroudering vertragen” van Kris Verburgh review).

gaainz-of-thrones
Gainzzz

PurePharma initieert met dit experiment daarom wel iets interessants. Het is de bedoeling dat boxen dit samen met hun leden aangaan. Hiermee kun je ervaringen gaan uitwisselen en bijvoorbeeld recepten delen. Om het optimaal te doen is een weging, meting en foto bij start een goed idee: je zult daadwerkelijk het effect hierin gaan terugzien.
Ik kan je het vanuit mijn ervaring in ieder geval van harte aanraden. Ik hanteer sinds een jaar de regel om iedere maaltijd groente en het liefst ook wat fruit te eten. Dit is dan ook de tip die ik aan mensen meegeef omdat deze gemakkelijk te onthouden is. Door dit te doen krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen binnen, eet je afwisselend en vanzelf minder graan, aardappels en vlees. Ik kan vanuit eigen ervaring zeggen dat het me veel gebracht heeft en nog steeds brengt: veel vitaliteit en energie, weinig tot geen ziekteklachten, goed werkende darmen en een snel herstel na heftige trainingen om maar een aantal punten te noemen. Naar dat laatste was ik zelf heel erg benieuwd toen ik besloot dit voedingspatroon te gaan hanteren omdat ik zelf vroeger ook dacht dat ik vooral dierlijke eiwitten nodig had voor een goed herstel. Niets bleek minder waar. Mijn vetpercentage is daarbij prettig laag geworden, wat een bijkomend cosmetisch voordeel opleverde. Al met al had Popeye het altijd al bij het juiste eind hoe grote onderarmen te bouwen: veel groente eten, greens for gains dus.
Concreet ziet mijn voedingspatroon er ongeveer zo uit: ik eet ’s ochtend bijvoorbeeld havermoutpap met fruit en noten en drink er een groente-fruit smoothie bij, tijdens de lunch eet ik salade, eieren, fruit en vaak een snee brood met hummus en avocado, voor trainen eet ik een banaan of appel en ’s avonds schep ik mezelf vol met allerlei groente (ik eet vaak met Beebox). In het geval van de challenge zou ik vooral de havermout moeten vervangen, wat bijvoorbeeld met boekweit-bananen pannenkoeken of een groente-omelet zou kunnen. In de avond zou ik kiezen voor zoete aardappels, quinoa of pasta gemaakt van groente.
Het is dus iets meer nadenken over alternatieven, maar heel moeilijk is het niet. Ik volg bijvoorbeeld voor ontbijt tips van Richard de Leth, die met zijn Oersterk boeken veel inspiratie geeft. Net als CrossFit is de challenge opgezet als een community-aangelegenheid en dat is natuurlijk ook een interessante aanpak. Het is hiermee een leuke manier om samen een verandering in routine aan te brengen en je fitheid een boost te geven. Motiveer dus vooral jouw box om het experiment met jou samen aan te gaan. Wil je een iets minder heftige stap zetten, probeer mijn regel dan eens een maand uit. Ik gaf het ook al mee als goed voornemen voor 2016. Ik beloof je: het zal je leven veranderen.

Ga jij de challenge aan?

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik een armless burpee, klik op een van de knoppen:

Éen reactie

  1. Jessica says:

    Interessant artikel ook, bizar heh hoe weinig groenten en fruit mensen eigenlijk eten. Ik moet echt mijn best doen om niet meer dan 2 à 3 stuks fruit per dag te eten, kan het de hele dag door eten! Ook groenten gaat prima. Ik eet vaak 200 gram wortelen met wat hummus als middag snack, zo heb ik het deel groenten in ieder geval al afgevinkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *