Onverschrokken trainen bij CrossFit Unscared (video)

Unscared

Ten eerste: hartelijk Pinksteren mijn fitte vrinden! Pinksteren draait mede om inspiratie en dat kan ik altijd gebruiken voor mijn trainingen. Afgelopen donderdag vond ik mijn fit- en transpiratie bij Unscared Crossfit, de nieuwste fitheids-tempel van Utrecht. FIT-MAN deed een WOD en was onder de indruk van de enorme ruimte, mooie spullen en kwaliteit van de workout en schoot wat beelden om te delen met jou. Zo ben ik dan ook wel weer. 

Van dad bod naar fit bod

Het CrossFit-virus verspreidt zich de afgelopen tijd flink over de drijvende steen die wij aarde noemen. We lijken wel een groep sekte-gekkies (kijk even dit geniale filmpje, want ja zo zijn we). Ik heb inmiddels al aardig wat bekeerlingen in mijn vrienden- en kennissenkring en mijn collega Rick had ik er ook op een of andere manier van overtuigd om CrossFit in zijn leven toe te laten. Rick zijn dad bod was toevallig net in de mode geraakt maar hij wilde toch weer naar de staat die hij had toen hij nog als een jarhead in Irak diende en elke dag fluitend 600 push-ups deed. Er was keuze genoeg want 030 wordt steeds fitter: Utrecht biedt de boxen CrossFit-030, Newstyle en U1 en nu dus ook Unscared CrossFit waar je je fitheid kunt opkrikken. Ik adviseerde Rick eens te gaan kijken bij Unscared en toen hij lid werd spraken we af dat we natuurlijk een keer samen zouden trainen.

CrossFit kerk

Unscared pakt het onverschrokken aan (snap je ‘m?): “Grote grutjes, wat een ruimte” was zo ongeveer het eerste wat ik dacht toen ik afgelopen week de industriële box binnen stiefelde. En ook: “Dit is voor mij hoe CrossFit zou moeten zijn”. Ik wilde het liefst meteen 180 pull-ups maken en allemaal shit optillen en in de rondte smijten.
Ik kon me inhouden want ik werd warm welkom geheten door mede-eigenaar Jochem Oldenbroek (die je kent als event-director van de Lowlands Throwdown, zie dit filmpje) en rondgeleid in de box. En kreeg ongeveer meteen een shirt in mijn handen gedrukt – meer welkom kon ik me niet voelen!
De box is gevestigd in het centrum van Utrecht in een oude trein-remise van bijna 900m2 en dat is groot kan ik je zeggen. Het is een ware CrossFit-kathedraal. Eyecatcher is de blauwe rig in het midden van de ruimte, geleverd door Eleiko. Er is dus gekozen voor kwaliteit want vrijwel alle spullen zijn van dit merk, zo’n beetje het beste wat je kunt kopen. De ruimte biedt onder andere een plek voor mobility werk en platformen voor olympisch liften (waar tijdens de Tovmasjan Invitational afgelopen zaterdag nog wat PR’s werden gezet, zie dit video-verslag). Daarnaast is er een aparte ruimte waar een fysiotherapeut gaat werken waar leden van de club terecht kunnen en is er het plan om ook een yoga-ruimte te gaan creëeren. Kijk deze video voor een indruk:

Zweet moest gezweet worden

Maar FIT-MAN was natuurlijk gekomen om wat spieren te frituren en werd daar goed in voorzien: hero-WOD “Elisabeth” stond geprogrammeerd. Deze workout is een sprint-training van maximaal 10 minuten bestaande uit 21-15-9 cleans en ringdips.
Jochem gaf zelf de training en voor we aan de WOD begonnen werkten we eerst aan techniek. Gezien de clean een olympische lift is, was dit een uitstekend idee. We startten buiten om op te warmen en de verschillende bewegingen door te nemen met een stok, om hierna naar binnen te verplaatsen om de clean met bar te oefenen en op te warmen voor de ring-dip. Jochem zorgde voor een zeer volledige en kwalitatieve training met veel oog voor detail en gaf iedereen een cue voor de clean zodat je tijdens de WOD op een ding kon focussen.
Tijdens onze training werd ook een olympische weightlifting training gedaan. Door de grote ruimte was dit prima te combineren.

Drop-in like it’s hot

Over de WOD zelf kan ik kort zijn, het is immers een korte workout. Ik redde het niet om deze af te maken en dan had ik ‘m ook nog terug geschaald van 62,5kg naar 40kg bij de clean. Overigens deed ik ‘m wel met squat-cleans en dat is een stuk minder snel en zwaarder dan power-cleans. Ik deed ‘m niet eerder maar je schijnt ‘m te kunnen doen in zo’n 5 minuten als je een echte machine bent – iets om aan te werken dus.
Ik had kortom een heel goede ervaring bij Unscared CrossFit. De box biedt op een te gekke locatie CrossFit zoals CrossFit bedoeld is, met kwalitatief hoogwaardige apparatuur en bekwame coaches. Ook de mogelijkheden om aparte olympische lift-trainingen te doen, en later dit jaar fysiotherapie en yoga, zijn een pre. Ten slotte – en niet onbelangrijk – is de sfeer er prettig en relaxed.
De box is dus een absolute aanrader als je in Utrecht wil CrossFitten en ik kom graag eens terug. Doe zeker eens een drop-in als je in de buurt bent, je bent zeker welkom.

> Meer weten over Unscared CrossFit? Zie de site.

Wat vind jij een mooie box in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *