Eerste HYROX in Nederland groot succes

Precies tussen lockdown #842 en 843 in, werd op 24 oktober de eerste Nederlandse HYROX georganiseerd. Uw razende reporter was ter plaatse voor een indruk en trok z’n snelste schoenen aan voor deelname op het strijdtoneel. Met succes zo bleek.

Eindelijk kon er weer eens een tof event plaatsvinden dit jaar. En niet zomaar een: een internationaal fenomeen inmiddels. HYROX (spreek uit als: Hyrox) slaat een interessante brug tussen hardloopwedstrijden en obstacle runs enerzijds en CrossFit anderzijds. Waar bij CrossFit wedstrijden de workouts altijd anders zijn, is elk HYROX event altijd opgebouwd volgens dezelfde receptuur: 8 keer 1 km hollen, met daartussen 8 verschillende oefeningen. Bezoek je regelmatig een box of gym, zal je deze bewegingen regelmatig doen:

Bron: Hyrox.com

Inmiddels wordt HYROX in 6 landen georganiseerd en door de vaste opzet zijn resultaten van al die verschillende edities een op een met elkaar te vergelijken. Het kan zo het kampioenschap van fitness racing worden genoemd en ook zal er een wereldkampioenschap in 2022 in Las Vegas worden georganiseerd. Mooie plannen!

Toeristen vs cyborgs

Door de opzet van de events is het niveau ook van een interessant karakter. (Grotere) obstacle runs zijn vooral vaak voor de lol, waardoor het competitieve karakter wat lager is. CrossFit events zijn juist weer voor een selecte groep atleten haalbaar, waardoor je als gemiddelde atleet daar niet aan kunt deelnemen. HYROX biedt een mooi compromis: enerzijds loop je niet tussen toeristen die vergeten zijn te trainen, anderzijds ook niet tussen cyborgs waar je nooit aan kunt tippen. Er doen overigens behoorlijk capabele atleten mee, al draaien die mee in de PRO divisie, de competitie divisie van HYROX. Zo staat het wereldrecord op de naam van Hunter McIntyre, 6-voudig Obstacle Course Racing kampioen. Geen gekke ook, gezien de combi van lopen en workouts. Zijn top tijd: 57:34 – en dat is echt leip snel. Voor wat perspectief meer over mijn tijd later in het artikel.

We hadden echt wel lol hoor.

Klasbak

Dan meer over die klassen. Je kunt op verschillende manieren deelnemen, namelijk als individu en als duo. Als duo kan dat als mannelijk, vrouwelijk of gemixt team. Als individu kan dit binnen de reguliere of de PRO klasse. In dat laatste geval zijn alle gewichten hoger. Als duo doe je precies hetzelfde aantal reps bij alle workouts, je kunt ze echter opdelen naar eigen inzicht. Hiermee zijn de duo-tijden ook 1 op 1 te vergelijken met de individuen maar heb je wel wat rust tussendoor. Ten slotte zijn er leeftijdsklassen.

Ondergetekende werd enkele maanden geleden benaderd door de organisatie om z’n fitheid te komen testen in de RAI. Voor wat teamwerk leek het me leuk om als duo deel te nemen. Na wat speurwerk in mijn rolodex, vond ik mien broer van een andere moer David bereid om mee te huppelen.

David was ondertussen uit z’n shirt gescheurd.

Huppeldepup hoera

En gehuppeld hebben we. Bij binnenkomst kregen we meteen de actie mee, gezien de eerste deelnemers al hun rondes aan het maken waren en je vanuit de ingang zo ongeveer meteen op de baan stapte. Lekker voor het sfeertje in ieder geval, je stond als toeschouwer bovenop de actie.

De arena wordt altijd opgebouwd uit een ronde van zo’n 500 meter met daarbinnen de verschillende onderdelen, zodat je na twee rondes steeds naar binnen kan voor het volgende onderdeel. Gelukkig had mijn buddy zich verdiept in dit mechanisme, uw verslaggever ging zoals vaker head-first zonder plan de actie in. De onderdelen waren wel heel duidelijk genummerd zodat je steeds goed kon zien waar je heen moest.

We liepen in onze eigen klasse – koppels mannen van 30-39 – en voegden ons bij de eerder gestarte teams op het slagveld. De grote uitdaging van HYROX bleek om je hartslag onder controle te houden/weer te krijgen tijdens het rennen, het aloude Nederlandse CrossFit credo “rest while you run” kwam dus zeker van pas. Tijdens de workouts vliegt deze omhoog, ons geluk was dan wel dat we rust kregen gezien we deze als duo afwisselend deden. Bij de workouts wordt je overigens gejudged zodat je alle reps goed uitvoert.

Just ballin’

Gaan voor goud

Op ongeveer driekwart van de race liepen mien bruur en ik voorop in onze heat. Bij het aankomen bij het laatste onderdeel, de wallballs, hoorden we over de speakers dat we heel lekker bezig waren én dat we kans hadden onder het uur te finishen. Dit gooide natuurlijk wat extra olie op het vuur, zodat we nog even goed gas gaven. Dat de wallball slechts 6 kg woog hielp, dat is vrij licht als je normaliter met 9kg loopt te slingeren. Ondanks een doodsprint wisten we nét niet dat doel te halen, waarna we meteen concludeerden door te willen naar de volgende in Maastricht om dit wel waar te maken. Ondanks dat stonden we helemaal hyped van de adrenaline als winnaars van onze heat aan de finish, wat een heerlijk gevoel.

KAMPIOENNUH

Op naar Vegas Maastricht

Er was later op de dag een heuse prijsuitreiking per klasse en toen bleek ook nog dat we van alle koppels de snelste tijd hadden gehaald die dag (01:00:54). Daarmee hadden we zelfs de behoorlijk fitte gebroeders Van Daal in de klasse 16-29 verslagen (welliswaar met enkele tientallen seconden maar amai, wie praat daar nu over). Als je dit overigens afzet tegen de toptijd van Hunter McIntyre, die dit alles in z’n eentje doet met hogere gewichten, is zijn tijd echt heul knap.

Het betekende ook dat we een ticket konden krijgen voor het WK in Vegas. Fear and loathing in Las Vegas lijkt me natuurlijk een top-idee – reis, verblijf en pokerchips bleken helaas niet inbegrepen. Gelukkig staat er een editie in een minder ver buitenland gepland in februari, namelijk in Maastricht. En inmiddels heeft HYROX ook al een derde Nederlandse editie aangekondigd voor 2022. Shit gaat los broer.

Is this the end?

Zoals hierboven gesteld besloten we op de finish van deze editie al dat we naar Maastricht willen, het was echt ontzettend plezant om deel te nemen. Ook niet in de laatste plaats omdat het gewoon weer eens ouderwets gezellig was om veel mensen uit de CrossFit wereld te spreken.

Het is op dit moment even afwachten of we toch niet afstevenen op het einde van de wereld. Als dit niet het geval blijkt, ben ik er bij de volgende weer bij. HYROX is een erg mooie toevoeging aan de Nederlandse competitie kalender en een aanrader als je graag de ballen uit je broek rent. Wellicht zie ik je in Maastricht?! 💪

Hopelijk heb je genoton van dit heerlijke stukje proza. Op het moment van schrijven is alles weer gesloten (behalve coffeeshops, MaccieD en slijterijen voor wat extra zelfzorg). Buiten trainen voor HYROX gaat echter met wat kleine attributen en een paartje hardloopschoenen prima. Mooi voornemen voor januari? Voor nu: fijne quarantaine en een gelukkige nieuwe lockdown!

Meer lezen of Hyrox volgen? Check de website of Insta van Hyrox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *