Bicep-curls en burpees bij Vondelgym

Vondel 9 (1)

“Waar de mensch haar burpees en push-presses maakt, op hard en meedogenloos trainen niet wordt versaackt, geoefend wordt op veele manieren, zal plezier en fithyd zege vieren.” Neerlands dichter Joost van den Vondel schreef dit al in 1611 en natuurlijk moest er ooit een gym komen die zijn naam draagt. FIT-MAN was te gast bij de hipster hipste gym van Amsterdam (ja, een gym, oh jeetje) en draaide mee in de WOD.

Gym-Billy

Gym’s zijn jarenlang mijn habitat geweest toen ik nog als een sportschool-billy meerdere keren per week mijn biceps en andere spieren aan het oppompen was met allerlei apparaten en dumbells. Tegenwoordig probeer ik vooral harder to kill te worden met CrossFit en hardlopen en kom ik er weinig tot nooit meer. Het zijn dan ook vaak gescheiden werelden, op sommige sportscholen na die meeliften op de hype en CrossFit-achtige lessen als Crossgym/X-fit aanbieden.
Vondelgym maakt de cross-over tussen fitness en CrossFit duidelijk wel en pakt dit ook goed aan. Op 2 januari werden de deuren geopend van een gym waar CrossFit (met officiële licentie), zak-training, hardlopen, bootcamp en fitness worden gecomboneerd. En niet de minste coaches staan opgesteld voor de WOD’s: onder leiding van Jay Jeremy Nederend geven onder andere Lowlands Throwdown atleten Brenda Koolhaas en Sven Verheul er les en ook mijn Beach Throwdown buddy Griffin Ray is er sinds kort coach.

Arieeeeee

Ik wilde dan ook graag eens ervaren hoe CrossFit er aan toe gaat (en stiekem wat bicep-curls maken) binnen deze omgeving en daarom stiefelde ik op een donderdag met mijn camera om naar de Overtoom (aan het Vondelpark, vandaar de naam). Ik hoopte dat ik Arie Boomsma AKA Barie Oomsma AKA De Boom tegen het fitte lijf zou lopen (Arie is een van de oprichters) en dit gebeurde ook nog. We maakten een praatje en ik wierp me natuurlijk gillend aan zijn voeten.
Hierna was ik klaar voor een indruk van de ruimte en dat viel niet tegen. Bij de entree een mooie bar, in het midden een grote boks-ring waar gespard werd en daar omheen de fitniks-apparaten, boks-zakken en het CrossFit gedeelte. Wel werd me meteen duidelijk dat de ruimte erg vol is en dat de verschillende trainingsmethodes wel aardig wat geluid opleveren, de coaches moesten dan ook constant schreeuwen tijdens de les. Wat stretchen zat er ook niet in: de CrossFit ruimte werd volledig gevuld door de groep van 17:00 uur.

Lekker kippen en ballen

Er stonden voor ons die dag twee coaches klaar omdat we met een groep van 17 waren. Brenda en Ray hadden een mooie training voor ons in petto met veel oefening op basis technieken. Gezien er veel mensen voor het eerst met CrossFit in aanraking komen bij Vondel is dit natuurlijk een uitstekend idee.
De start was een kleine warming-up waarna we in drie groepen uit elkaar gingen en rouleerden we om te oefenen op de GHD-machine (waar je zelfs op kunt ballen) en met kipping pull-ups en toes-to-bar. Binnen CrossFit bestaan dus ook machines! En het mooie is dat ik die dag voor het eerst van mijn leven op deze machine plaatsnam. En leerde ik wat brandende hamstrings zijn want jeetje-de-peetje deze machine kan ze echt in de fik zetten. Hierna kon ik de lievelingsbeweging van CrossFit-bashers oefenen en deden we kipping pull-ups en toes-to-bar.
Na de techniek-training volgde het echte werk, we mochten onze fitheid op de proef stellen met een mooie metcon-WOD: een 12 minuten AMRAP met ring-dips, boxjumps, back-extensions en hollow rocks. We werden in buddy-paren opgedeeld en gingen op verschillende onderdelen van start zodat de ruimte goed benut werd. Een lekkere training al merkte je hier dat de ruimte voor dit aantal mensen eigenlijk net te klein is. Ik kon de WOD niet op volle snelheid doen aangezien ik steeds een plekje moest vinden en langs en over mensen heen moest stappen. Dit kan je natuurlijk als een extra uitdaging zien. Ook liepen er af en toe mensen die niet met de WOD mee deden door de groep heen om wat te pakken of een oefening te doen rond het pull-up rek. Met een kleinere groep gaat dit vast beter. Hoe dan ook, na de WOD heb ik wel genoeg gedaan om mijn spieren goed te frituren en de volgende dag had ik serieuze spierpijn in de armen.

CrossFitters & Nudisten

Nu wil jij weten: is CrossFit in een gym een werkend concept bij Vondel? Ja en nee. Ja, want er wordt op goed niveau CrossFit gegeven met goede apparatuur en ja, omdat het een brug slaat van gym-training naar de sport zodat het laagdrempeliger is om kennis te maken en CrossFit te beoefenen. Ben je echter op zoek naar een pure CrossFit sfeer met bijbehorend community-gevoel zou ik toch voor een CrossFit box kiezen. In een gym zijn mensen individueler ingesteld waar ik juist het samen doen binnen CrossFit een van de sterkste USP’s vind. Daarnaast hebben fitness en CrossFit geheel andere uitgangspunten en de beoefening van de sporten naast elkaar voelt een beetje alsof je een normale camping met een nudisten camping mengt. Het werkt beide op zichzelf staand prima, maar door elkaar heen kijk je elkaar toch steeds wat vreemd aan (naakt CrossFitten kan natuurlijk ook).
Hoe dan ook, de aanpak van Vondelgym vind ik een verfrissende, zeker ook door de combinatie met boks-training, bootcamp en rennen. Het zal veel mensen aanspreken en ik vind dit concept veel beter dan een traditionele of zo’n Fit4niks/Basic-crap gym. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat CrossFit ook in andere verschijningsvormen ontstaat. Hiermee kan een breder publiek kennis kan maken met de sport, echter blijf ik als CrossFit-junkie zelf meer fan van de traditionele en pure aanpak.

Wat vind jij van de combinatie van een gym en een box?

> Meer weten over Vondelgym? Zie de website;
> Nog niet helemaal overtuigd van de sport? Lees mijn 7 redenen waarom je zou moeten beginnen met CrossFit;
> Ook beginnen met CrossFit? Hou wel rekening met 8 dingen die er met je gebeuren als je start;
> Naast Vondel kun je in Amsterdam bij verschillende boxen CrossFit doen: CrossFit Amsterdam, CrossFit AKA, Mobilis CrossFit, Reebok CrossFit 020 en CrossFit NDSM en CrossFit Flames om er een paar te noemen.
> Weten wat je nodig hebt in een WOD? Lees hier de zaken die ik standaard in mijn tas heb zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *