Compleet doormidden bij CrossFit aan ’t IJ

CrossFit aan 't IJ

Heb jij deze week weer vakkundig je lichaam afgebroken in de gym? Ik was afgelopen week te gast bij CrossFit aan ’t IJ, een van onze andere hoofdstedelijke boxen. FIT-MAN werd uitgedaagd om eens langs te komen voor mashup-monday, de ideale manier volgens deze box om je week te kickstarten. Gezien ik ook wel groots wil worden reed ik afgelopen maandag naar Amsterdam Noord en stond ik met knikkende knietjes naar de WOD te kijken op het whiteboard. Waren deze mensen serieus?

IJ’eren voor mijn geld

Het is altijd leuk en goed om een andere box te bezoeken voor een workout. Trainen in een andere omgeving en met andere mensen zorgt altijd weer voor nieuwe fitspiratie. Op de Amsterdam Throwdown sprak ik toevallig enkele mensen van CrossFit aan ’t IJ. Ik had al meerdere leden gespot, gezien ze in grote getale aanwezig waren met hun box-shirt aan. Door het toffe logo had ik al bedacht dat ik dat shirt wilde hebben, toen ik werd uitgenodigd eens langs te komen voor een WOD. Coach Sting Goede (hij bleek dus toch niet die zanger te zijn): “We zijn CrossFit aan ’t IJ zes maanden geleden gestart, omdat we een nieuwe manier van fit worden wilden brengen in Amsterdam Noord. We geloven in fitness waar het woord fitness voor staat: allroundheid in lenigheid, kracht, conditie en flexibiliteit. Door deze vaardigheden op te bouwen wordt een lid in het dagelijks leven sterker, zowel fysiek als mentaal. We hebben inmiddels al honderd leden mogen verwelkomen.”
Sting daagde me uit op maandag te komen, die dag staat namelijk bij de club altijd in het teken van “mashup-monday.” Mijn interesse was direct gewekt. In de muziekwereld zijn mashups natuurlijk zeer bekend (Rick Astly in de mashup is bijvoorbeeld altijd een goed idee) maar wat had dit in CrossFit te betekenen? Vast niet veel goeds en ik bleek het aardig ingeschat te hebben, want ik werd compleet eh… gemashupt. Van Dale?

Sexy times

CrossFit-boxen zitten meestal op zeer sexy locaties en CrossFit aan ’t IJ is daar geen uitzondering op: ik reed dus afgelopen maandag op een prachtig industrieterrein, zoekende naar wat fitheid. Toen ik vervolgens mensen, terwijl het een paar graden boven nul was, over straat zag rennen in korte broeken en t-shirts , wist ik dat ik goed zat. Eenmaal binnen stond ik in een grote rechthoekige ruimte, waar op dat moment zo’n twintig mensen zich uit hun naad aan het werken waren in een workout. Links over een groot gedeelte van de ruimte een rek, achterin het mooie logo in vol ornaat op de muur. Coaches Sting en Anouk gaven ondertussen aanwijzingen in de oefeningen die ik in het volgende uur ook zou moeten gaan doen. Ik kon dus al mooi even kijken wat me te wachten stond en dat begreep ik niet in eerste instantie: iedereen leek wat anders te doen, terwijl ze toch echt allemaal dezelfde workout aan het uitvoeren waren. Wat stond me hier te wachten?

Zoveul?

Toen ik de vloer op mocht om ‘m van jetje te geven werd me snel duidelijk wat mashup-monday inhoudt binnen CrossFit: een workout met daarin ongeveer alle bewegingen die je kunt doen binnen de sport, in een uitdagende combinatie en met veel herhalingen. En dan ook nog met gewichten waar een gemiddelde Regionals-atleet zich niet voor zou schamen. Slik. Dit was het programma:
21-15-9 strict toes-to-bar, ring-dips en overhead squat (60 kg) -5 minuten rust – 800m rennen, 40 squats, 30 sit-ups, 20 push-ups, 10 pull-ups – 5 minuten rust – 4 rondes met 50 double-unders, 15 kettlebell swings (32kg), 50 double-unders, 5 powerclean’s (100kg). Die ging ik dus niet rx kunnen doen, ik besloot terug te schalen naar 40kg en 70kg.
Om lekker op te warmen mochten we ook nog eerst een 6 minuten AMRAP doen in buddy’s met 12 sit-ups en plank. Dan waren de buikspieren maar vast moe.

Kapot hard gesloopt

Tja, wat kan ik meer zeggen over deze WOD dan dat ik redelijk hard kapot ging, de volledige tijd nodig had (45 minuten) en toen nog niet eens klaar was. Dit was natuurlijk een workout zoals je ze niet vaak doet in een gemiddelde box. Dat je ze wel binnen de tijd en bijna rx (clean 90kg) kunt doen bewees held Henk, die naast me zijn magie liet zien en me leerde dat ik nog aardig wat stapjes te zetten heb.
Ik vond het leuk dit concept eens letterlijk aan den lijve te ondervinden, het was een meer dan goede fitheids-test. Ik begreep dat maandag altijd erg populair is, de leden van deze box houden dus wel van een uitdaging! Of ik zelf elke week een dergelijk training zou willen doen is wat anders, meer is niet altijd beter. Ook voor een beginnende CrossFitter is dit natuurlijk erg heftig, al is alles terug te schalen.
Ik voelde me in ieder geval erg welkom bij CrossFit aan ’t IJ. Het is een mooie club, waar serieus hard wordt gewerkt aan fitheid. Positief vond ik ook dat er tijd werd genomen voor een gezamenlijke cooling-down, iets wat je zeker niet bij alle clubs tegen komt. Voor mij alle reden om nog eens terug te komen, ook om nog zo’n mooi shirt te scoren.

> Meer weten over CrossFit aan ’t IJ? Zie de website of Facebook.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *