PR’s draven over de Zevenheuvelen

Zevenheuvelen

Loop jij wel eens hardloopwedstrijden? Ik deed het dit jaar slechts een keer en schreef me daarom een aantal weken geleden in voor de Zevenheuvelenloop. FIT-MAN is natuurlijk vooral een CrossFit-gekkie en dus deed ik de afgelopen tijd vooral veel dat soort trainingen. Ik was dan ook benieuwd wat er zou gebeuren als ik weer eens de ballen uit mijn broek zou rennen (en tegelijk rare hoofden trekken), en stond vorige week zondag aan de start in Nijmegen om dat te ervaren. In deze post een verslag. 

Hij is gek

2015 is niet mijn beste hardloopjaar qua wedstrijden. De afgelopen jaren liep ik ieder jaar meerdere runs: over de weg, trails en obstacle/survival-runs. Dit jaar was het echter pas een keer gebeurd en die run liep ook nog in de soep (lees dat verslag hier). Het zal iets met een grote focus op Amerikaans Apenkooien te weten CrossFit te maken hebben denk ik, en daarnaast met het gewoonweg niet plannen van een run. Het is net als je jaarlijkse bezoek aan de Neuzelbeurs, je moet het gewoon doen.
De Zevenheuvelenloop kwam er weer aan en het leek me een puik plan om deze weer te doen. Vorig jaar liep ik ‘m voor het eerst (in deze post een verslag daarvan) en ik vond ’t een erg leuke race. De combi van de prachtige omgeving en het snelheidspotentieel zijn uniek. Want voor je beeld: de Zevenheuvelenloop is de snelste 15 kilometer run ter wereld. In 2010 liep de Keniaan Leonard Patrick Komon de afstand in 41:13. Zoals Maxima zou zeggen: “hij is gek“. Veertig minuten sprinten zit er voor mij niet in maar ik liep wel mijn eigen record in 1:06:55. Ik was benieuwd of ik dat kon verbeteren dit jaar.

Van jetjes

Dit jaar stond ik in ieder geval wat beter opgesteld qua starttijd. De starttijd hangt namelijk af van je verwachte eindtijd. Vorig jaar had ik mezelf wat langzamer ingeschat en was ik vooral aan het inhalen, wat tijd en energie kost. Dit jaar stond ik in de derde startgroep zodat ik meteen lekker vrij kon lopen. Wat niet anders was dan vorig jaar was mijn voorbereiding: ik deed de afgelopen periode vooral veel CrossFit-trainingen en had daarnaast op zaterdag ‘m nog flink van jetje gegeven op het tweejarig bestaan van CrossFit Spaarne. Vorig jaar bleek dat overigens geen probleem dus daar hoopte ik weer op. Verder was ik benieuwd wat mijn iets hogere gewicht met mijn snelheid zou doen: ik ben afgelopen jaar een kilo of twee/drie aangekomen, wat met liften natuurlijk perfect is maar met lopen juist weer niet. De racedag was qua weersomstandigheden in ieder geval prima: een graad of twaalf en het was zowaar droog. De wind stond wel behoorlijk aan.

Hollen in je sauna-belt

Een half uur voor de start meldde ik me in het juiste vak. Er werd al wat warm gelopen en ik bereidde me mentaal voor met een heerlijk bakkie teringherrie op mijn hoofd (naast heel vette muziek is deze band serieus goeie hardloopmuziek, ook qua tempo). Ik vroeg me ondertussen af of ik de juiste outfit had gekozen want veel lopers hadden voor wat minder kledij gekozen. Het antwoord volgde na de start vrij snel want natuurlijk had ik me weer te warm aangekleed. Kak. Aan de andere kant spaar ik nog steeds voor de Sauna belt, hiermee kwam ik ook een heel eind.
De eerste kilometers verliepen vlotjes en ik kon de eerste heuvels prima slechten. Ik was blij met m’n compressiesokken: die verhogen de doorbloeding van de kuiten waardoor ze met klimmen minder vol lopen. Want dat is natuurlijk het uitdagende aan deze run: de heuvels overwinnen. Naast de kuiten worden de bovenbenen erg aangesproken en daar voelde ik de CrossFit-escapades wel in. Het mooie aan de Zevenheulvenrun is wel dat je er aan de andere kant ook weer vanaf kan hollen en dat maakt deze run ook zo snel. Het laatste stuk verloopt bijvoorbeeld licht heuvelafwaarts en daardoor kan je aardig snelheid bouwen in de staart van de race.
Rond de 10k kreeg ik een klein dipje, ik begon vermoeid te raken door een aantal heuvels omhoog en merkte aan mijn loopstijl dat ik minder mooi ging afwikkelen. Dat blijft natuurlijk de uitdaging van duursport en is ook het mooie eraan: de mentale uitdaging die erin rust.
Ik wilde wel een mooie tijd neerzetten en wist dat het laatste stuk wat gemakkelijker zou gaan zijn. Tanden op elkaar dus en rustig doordraven. De borden van de 12, 13 en 14 kilometer kwamen inmiddels in zicht: nog heel even. Op de laatste kilometer besloot mijn rechterveter dat ‘ie lang genoeg had vast gezeten. Ik wilde eerst doorlopen maar mijn schoen ging steeds losser zitten. Even naar de kant dus helaas, crap. De laatste kilometer was pittig maar ik kon er nog een mini-sprintje uitpersen. Volledig in een runnershigh checkte ik mijn tijd en het leek erop dat ik een snellere tijd had gelopen. Een sms van de organisatie bevestigde dat: 1:04:49, ruim twee minuten van mijn tijd af van vorig jaar. Daar was ik heel blij mee en brengt mijn tijd weer wat dichter naar het uur. Mooi om te zien ook was dat ik zeer consistent heb gelopen: de eerste en tweede 5k waren bijvoorbeeld even snel.

Zevenheuvelen

Ook voor CrossFit junkie’s

CrossFit blijkt dus wederom een meer dan prima voorbereiding voor een hardloopwedstrijd. Natuurlijk is een beetje looptraining wel aan te bevelen maar de sport brengt je conditioneel in meer dan prima staat. Ook herstelvermogen voor bijvoorbeeld het klimmen, waar je meer kracht van je bovenbenen verlangt, wordt met CrossFit verbeterd dus dat helpt ook.
Het fijne voor mij is dat ik dus vooral door kan gaan met wat ik het liefst doe: gymmen in de box en daarnaast een een- of tweewekelijkse hardloopsessie. Dit blijkt een prima basis om op dit soort afstanden een snelle tijd te kunnen lopen. Een marathon rennen is natuurlijk wel wat anders maar dat lijkt me vooral heel erg vreselijk. En niet goed voor je algehele gezondheid en vrije tijd.
Als jij dus ook een echte CrossFit-junkie bent, kan jij het wellicht ook prima aan om een hardloopwedstrijd te slechten. Een mooie sportieve uitdaging voor het volgende jaar? De Zevenheuvelen is er dan in ieder geval een om in je achterhoofd te houden. Zie ook dit sfeerverslag, het lijkt er op dat een paar mensen wel eens een barbell mogen optillen:

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

2 reacties

 1. altijdvers says:

  Hey Fit-Man,
  Ik heb voor het eerst de Zevenheuvelen gelopen. Voorheen was ik meer een hardloper (3-4x10kmper wk) totdat ik 3jr geleden meer in de sportschool aan het pompen was en het lopen niet meer leuk vond. Sinds eind maart ben ik fanatiek aan CrossFit begonnen. In oktober ongetraind de 4Mijl Groningen gelopen in 30:56. Een week voor de 7HL 10km om t gevoel te vh lopen weer een beetje terug te krijgen. Dus goed als ongetraind aan de 7HL begonnen. gefinisht in 1:20:21..
  Voor mij het bewijs dat CrossFit ook werkt voor het hardlopen. IK hoef er in ieder geval niet apart voor te trainen. 🙂

  • Fit-man says:

   Hi Altijdvers,

   Dank voor je reactie. Leuk om te lezen dat het voor jou ook goed werkt. Veel trainplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *