De 7 must-haves voor in je CrossFit tas

Schoenen 2
Je hebt besloten te gaan CrossFitten. Wellicht heb ik je met mijn blog het laatste zetje gegeven. Uitstekende keuze in ieder geval, het zal je leven veranderen. In deze post de uitrusting die ik standaard in mijn tas heb zitten en wat je nodig hebt om goed te kunnen WOD’en.

1. Schoeisel
Er is altijd een goede reden te vinden om een paar verse patta’s te scoren. Je nieuwe hobby heeft je er in ieder geval een opgeleverd. Toen ik startte met CrossFit had ik een paar zaalschoenen aangeschaft die me perfect leken voor hun taak. In de eerste les werd ik er echter op gewezen dat ze totaal crêpe waren en niet geschikt vanwege de demping van de zool. Die stonden dus meteen op Marktplaats.
Wat je nodig hebt is een paar schoenen dat duurzaam, licht en flexibel is en je met bijvoorbeeld touwklimmen, rennen en squatten zo goed mogelijk ondersteunen en zoveel mogelijk gevoel geven. Een schoen zonder demping dus.

Een aantal merken bieden speciale CrossFit schoenen. Zelf train ik momenteel op Reebok Nano’s 3.0. Dit was toen ik ze kocht de meest recente variant. Dit jaar zijn de 4.0’s geïntroduceerd die erg op de 3.0 lijken. De 2.0 is overigens nog steeds verkrijgbaar. Deze zijn wat scherper geprijsd en ook een goede optie. Erg leuke toevoeging: sinds dit jaar kan je ook de Reebok CrossFit schoenen customizen. Ik ga binnenkort 4.0’s customizen in een mooie FIT-MAN variant.
Ik ben zeer tevreden met de schoenen, vooral ook omdat ik een vrij brede voet heb. Ik draag er dan wel wat dikkere sportsokken in.
Om de maat te bepalen kun je kijken naar de US maat van je andere schoenen. Mijn US maat is bijvoorbeeld 10: dit is 44 bij Nike en 43 bij Reebok. Reebok valt dan wel iets kleiner: mijn tenen komen iets tegen de neus maar ik vind dat niet hinderlijk. Je kunt voor de veiligheid een halve maat groter kiezen. Het kiezen van de juiste maat gaat nogal eens mis, gekeken naar de CrossFit Nederland Marktplaats pagina op Facebook waar veel schoenen worden aangeboden. Daar kun je dus ook even shoppen.

Heb je smalle voeten, zijn Nano’s wellicht niet de beste optie. Je kunt dan bijvoorbeeld uitwijken naar Inov-8. Deze worden veel gedragen in de box en dit merk heeft inmiddels meerdere CrossFit schoenen in de aanbieding. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee maar wil ze graag eens testen.
Erg goed nieuws is dat Nike eindelijk de CrossFit beweging serieus gaat nemen en begin volgend jaar een schoen op de markt brengt. Ze hebben ook meteen meerdere Games atleten gecontracteerd om als uithangbord te fungeren. Deze schoenen moet ik natuurlijk hebben als Nike-fan en ga ik te zijner tijd testen voor FIT-MAN.

Naast de allround schoenen zijn er ook nog schoenen verkrijgbaar voor specifieke doelen als weightlifting en rennen. Lifting-shoes helpen je aan een betere houding door een oplopende en harde zool en nauwe sluiting.

Wat is niet aan te raden qua schoenen? Eigenlijk alles met veel demping (traditionele hardloop schoenen, Air Max’ies), Uggs, Crocs en niet duurzame schoenen.

> Update 2020: inmiddels heeft Reebok de Nano X gelanceerd en heeft Nike haar zesde type Metcon in de schappen liggen. Momenteel train ik op Nano’s 9, lees mijn review hier.

Jumprope

2. Jump-rope
Double unders staan zeer regelmatig op het programma zul je merken. Alhoewel je ze erg moeilijk zult vinden wanneer je begint met CrossFit zul je ze leren bij voldoende oefening. Springen met je eigen touw is daarbij aan te raden. De meeste boxen hebben wel touwtjes liggen maar er een op je eigen lengte is wel zo fijn. Zelf spring ik in het rond met een speedrope van JumpNrope. Dit is een perfect touwtje als je meer ervaren bent. Om te starten is een trainings-rope aan te raden. Deze is wat dikker en zwaarder en hiermee is makkelijker te oefenen.
Wil je overigens goed leren springen met je touwtje: JumpNrope komt regelmatig naar een aantal boxen in Nederland voor jump seminars. Erg aan te raden: ik heb mijn DU’s er goed mee onder de knie gekregen en werk nu aan triple unders. Zie Facebook voor data & locaties.

3. Le pants
Je kunt natuurlijk best zonder kleren trainen. Een korte broek is echter wel aan te raden als je niet je net gebleekte ster tijdens een squat wilt showen aan je box-matties. Je wil in ieder geval een broekje wat je genoeg flexibiliteit en bewegingsvrijheid geeft en lang genoeg is om je benen heel te houden met verschillende movements. Zelf train ik in Reebok, deze broeken zijn gemaakt voor CrossFit en duurzaam om heel te blijven in al je trainingen. Natuurlijk kan je ook bij veel andere sportmerken terecht inmiddels.

4. Shirt
Alhoewel shirts tijdens veel trainingen uit worden getrokken (ja, ook door sommige vrouwen – wat een geweldige sport is CrossFit ook) zul je waarschijnlijk je WOD beginnen met een shirt aan. Anders dan in een gemiddelde gym zie je binnen CrossFit weinig tanktops of wife-beaters. Trek je mouwen dus maar aan. Zelf trainde ik vroeger altijd mouwloos maar inmiddels vind ik het een beetje lame. Het is toch een beetje patserig, wat niet past binnen deze sport.
Je wilt in ieder geval een shirt dat goed vocht opneemt en licht aanvoelt. De meeste boxen verkopen ook eigen shirts. Of je krijgt er een als je overgeeft door een WOD: als je geld wilt besparen kun je wellicht deze strategie kiezen. Het is ook leuk om een shirt te kopen bij een box bezoek, een mooi souvenir. Zelf heb ik een toffe gekocht bij Butcher’s Lab in Kopenhagen. Stop trouwens ook maar een schoon shirt in je tas, wel zo lekker na een heftige training.

5. Lange sokken
Je ziet veel CrossFitters die lange sokken dragen onder een korte broek. Het lijkt er op dat veel van deze mensen dit heel stylish vinden omdat ze deze ook dragen in WOD’s waar dit niet nodig is. We doen natuurlijk geen voetbal maar ze dienen wel een doel: je schenen beschermen bij bepaalde bewegingen. Vooral bij rope-climbs. Een paartje sokken in je tas voor het geval je dergelijke WOD’s doet is dus handig.

Tape

6. Sport-tape
Net zoals lange sokken je schenen beschermen tegen schuren, beschermt sporttape je handen (lees: je huid) bij bepaalde bewegingen. Soms is het fijn om je handen even in te tapen als je aan de ringen of pull-up bar gaat hangen of bepaalde lifts doet waarbij de bar langs de binnenkant van je duimen schuurt. Gewoon handig om bij je te hebben dus. Je kunt ook kiezen voor handschoenen maar ik zou daar niet mee trainen. Handschoenen zorgen er voor dat je minder goed je grip traint. En grip = kracht. Voor wedstrijden of tuinieren zou je ze kunnen overwegen.

7. Waterfles
Tijdens je training ga je zweten en dorst krijgen, gegarandeerd. Het is dan lekker om tussendoor water te kunnen drinken. Een fles van minimaal een halve liter is aan te raden.

Ik hoop dat ik je met deze post wat nuttige tips heb gegeven om goed te kunnen WOD’en. Welke spullen heb jij altijd in je tas zitten?

14 reacties

  1. Oscar says:

    Een handdoek om je bezwete hoofd mee af te deppen, om die vervolgens op de zitting van je autostoel te leggen zodat je auto niet al na een aantal weken WODden naar natte hond ruikt. Flesje water is overigens ook aan te raden.

  2. reddingsvestje says:

    Fitman hoeft overduidelijk zijn benen niet te ontharen. Lange kousen zijn ook prima voor dagen dat je geen zin hebt om te epi!eren.

  3. Hey Fitman,

    Goede post ;-). Aanvulling: Haal een zwikkie shirtjes bij de Decathlon. Als fanatiekeling train je al snel 4/5 keer in de week en die (dure) katoenen shirtjes wil je niet altijd in de wasmand laten liggen. En lange sokken kosten bij de decathlon kosten je ook maar 4€.

  4. patricia says:

    Een paar handschoentjes van Roque, snap dat de meeste ze niet willen dragen omdat je handen gewend moeten raken aan het metaal maar soms is het best eens fijn ze te ontzien.

  5. Mike says:

    Hi Sebastiaan,
    Ik wil graag de Reebok Nano 4.0 online bestellen. Hoe vallen ze?
    Ik loop normaal gesproken op Air Maxxies, maatje 45:)

    Keep up the good work!

    Groetjes,
    Mike(vriend van Jort)

    • Fit-man says:

      Hi Mike. Ik heb de 3.0 maar die vallen hetzelfde als de 4.0. Als maat kun je de US maat aanhouden van Nike. Ze vallen wel ietsje kleiner. Je kan als je dat prettig vind een halve maat groter doen in dat geval. Mijn tenen komen iets tegen de neus maar ik heb daar geen hinder van. Het zijn wel topschoenen!

  6. Chris says:

    Heb je nog een 2017 update betreffende schoenen, ik ben een beginner en wil niet graag blessures oplopen omdat ik de verkeerde/verouderde schoenen aan heb.

    • Fit-man says:

      Hi Chris. Deze komt er zeker weer aan. Blessures oplopen door schoenen zal je overigens niet zo snel gebeuren maar goede schoenen geven je wel veel meer support en gevoel. Ik train momenteel op de Nano’s 7.0.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *