De 8 dingen die met je gebeuren als je met CrossFit start

CrossFit

Wellicht heb je in het nieuwe jaar de briljante beslissing gemaakt om je fitheid eens met 200% op te gaan krikken door met CrossFit te starten. Of je twijfelt nog tussen CrossFit, Zumba of zelf aan de slag te gaan met de Total Gym van Chuck Norris. Keuzes, keuzes zo aan het begin van het nieuwe jaar. Kies je toch voor CrossFit dan is het goed te weten wat er met je gebeurt als je met de sport start. CrossFit is een wereld op zich en een goed voorbereid mens lift voor twee nietwaar? 

Hoewel de Total Gym natuurlijk een legendarische machine is (zeker omdat Chuck Norris, de koning van alle fitte mensen in het universum, er achter staat), kun je toch beter zelf de machine worden en je in een CrossFit box melden. Lees maar eens mijn 7 redenen waarom CrossFit zo’n goed idee is voor jou.
Om goed beslagen ten ijs te komen is het wel een goed idee om meer achtergrond te hebben bij wat je te wachten staat als je deze georganiseerde gekheid in je leven toelaat. FIT-MAN is natuurlijk jouw onafhankelijke gids door CrossFit land, hier dus de 8 dingen die je zullen overkomen.

1. Je ontdekt dat je niet fit bent, echt niet fit
Ja, ook ik dacht ook dat ik fit was toen ik met CrossFit begon. Aardig wat jaren sportschool, hardloop ervaring en een aantal maanden CrossFit achtige training die ik zelf had gedaan. Well, I couldn’t have been wrong more. Hoewel ik sommige onderdelen redelijk beheerste (pull-ups en rennen bijvoorbeeld) bleek ik het merendeel vooral niet te beheersen en zeker niet in deze combinaties en hoeveelheden. Ik fikte dan ook behoorlijk weg toen ik startte, heuly crêpe.
Veel mensen schrikken dan ook wel wat af als ze horen over sommige trainingen. 1,6 km rennen, 100 pull-ups, 200 push-ups, 300 squats en nog eens 1,6 km rennen (WOD Murph) klinkt dan ook behoorlijk heftig en voor de duidelijkheid: dat is ook heftig. Maar ik kan je ook meteen gerust stellen: alles is terug te schalen en je kunt veel meer dan jij nu misschien denkt. Maar wees wel voorbereid op een lesje nederigheid. De eerste weken heb ik meerdere keren tijdens en na trainingen mezelf afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen was.
Toch is dat ook de schoonheid van de sport: iedereen heeft z’n sterke en zwakke punten en iedereen heeft ook wat om aan te werken om zo meer CrossFit te worden. Zelfs Rich Froning (The Fittest Man Alive) heeft z’n zwakheden zoals zwemmen en lopen al is dat natuurlijk relatief.
Houdt dus het nummer van je moedertje onder speed-dial de eerste tijd, zodat je haar kunt smeken je op te komen halen. En mocht je je maag-inhoud niet binnen kunnen houden krijg je wellicht bij jouw box een mooi shirt.

Fight Club

2. Je gaat iedereen vertellen dat je CrossFit doet
De nummer een regel in CrossFit is: vertel iedereen dat je CrossFit doet. Maar dan ook iedereen. En deel elke halve muscle up, brokken huid die van je hand zijn los gekomen en striemen over je hele lichaam van je mislukte double-unders. Het hoort er gewoon bij als je start en het is ook niet gek: CrossFit is een heel leuke sport en je zult stoked raken als je net begint en allerlei nieuwe dingen leert. Ik heb door mijn enthousiasme over de sport inmiddels vele collega’s en vrienden richting een box gekregen en ze zijn allen blij dat ze zijn gestart. CrossFit is meer dan een sport, het is een lifestyle. Spread the word dus, ga alleen niet de eersteklas gekkie uithangen en elke burpee delen die je overleeft.

3. Je vertoeft op een plek waar iedereen lichtgevende schoenen heeft en elkaar constant high-fives geeft
CrossFit heeft een eigen cultuur met gebruiken, taal (zie hieronder) en kleding. Voor buitenstaanders is het soms alsof ze een andere wereld betreden. Iedereen loopt op fel gekleurde schoenen, shirts worden elke WOD door de ruimte geslingerd, de grond trilt van alle barbells die worden gedropt, muziek beukt door de speakers en men motiveert elkaar door te schreeuwen en high fives te geven. Als je een reguliere gym gewend bent waar je anoniem je setjes bicep-curls maakte is dit wel even een overgang maar geloof me: geef je eraan over, dompel jezelf onder en je gaat dit vanzelf waarderen. Het succes van CrossFit zit ‘m juist in dit soort unieke elementen. En wellicht ziet een WOD er dan zo uit voor een niet-kenner, je wordt er beter van:

4. Je ontdekt het bestaan van spieren die je nooit vermoed had
Ja, je gaat spierpijn krijgen. Heul veel spierpijn, op plekken waarvan je niet eens wist dat je daar spieren had zitten. Het belangrijkste verschil van CrossFit ten opzichte van reguliere gym-training is dat je geen apparaten gebruikt. Alle kracht en coördinatie komt dus uit je eigen lijf en dat ga je voelen. Daarnaast ga je een hoop bewegingen maken die je nog nooit eerder gemaakt hebt.
Ik merkte vooral dat ik mijn core-kracht heel erg moest verbeteren. En dat is ook hetgeen wat heel sterk moet worden: bij alle bewegingen die je maakt heb je een sterke lichaamskern nodig. Bij een goede uitvoering horen aangespannen buikspieren en bilspieren en daarom zie je dat veel CrossFitters enorm gedefinieerde buik- en rugspieren hebben. Dat is een esthetisch voordeel natuurlijk ook en die ontwikkel je vanzelf.

Terms 5. Je leert een nieuwe taal met heel. veel. afkortingen (AMAP)

CrossFit kent een geheel eigen vocabulaire. Om een willekeurige training van CrossFit Amsterdam te noemen:

A. Handstand Progressions

B. 12 min E.M.O.M.
– Odd min Max Effort Ring Rows
– Even min Max Effort T2B

Bepaalde namen en bewegingen ken je waarschijnlijk (pull-up, squat en deadlift) maar van het overgrote deel zal je nooit gehoord hebben: Clean & Jerks, L-sits, Muscle-ups, Skin the cat, Triple-unders, Pistols, Sumo Deadlift Highpull om maar wat te noemen. En dan de afkortingen: FT, AMRAP, Tabata, T2B, OH Squats enzovoort. Het lijkt abracadabra als je start maar je zult ze echt leren. Lees in dit artikel alle termen die je moet kennen binnen CrossFit.

6. Tellen tijdens je workout wordt je tweede natuur
Bijna elke WOD draait om het maken van een bepaald aantal reps van bepaalde bewegingen die je zo snel mogelijk moet afronden of waarbij je er zoveel mogelijk probeert te maken. Die moet je zelf tellen en dan moet je soms ook nog eens tot in de honderd tellen (zoals bij Murph) terwijl je alleen maar de training probeert te overleven en die ook nog enigzins oké probeert uit te voeren. Het is uitdagend kan ik je verzekeren: ik raakte in het begin standaard de tel kwijt. En dat is vervelend wat dan weet je niet waar je bent gebleven en wat je score is. De oplossing heb ik voor je: blijven trainen. Je zult beter worden zodat je beter kunt focussen op wat je moet doen en waar je mee bezig bent.

Running

7. Je moet leren rusten tijdens het rennen!?
Rusten tijdens het rennen? Rusten tijdens het rennen? Het is binnen CrossFit the way to go. Het klinkt als vrij onmogelijk maar toch is dat de bedoeling. Hardlopen, roeien of touwtje springen zul je vaak tegenkomen in de WOD. Binnen CrossFit zijn dat de momenten om je hartslag weer wat naar beneden te krijgen en jezelf te preppen voor een volgende set thrusters of deadlifts.
Zeker als je net start zul je denken dat dit een onmogelijke opgave is. Je lichaam moet wennen aan alle combinaties van bewegingen en je hartslag zal vaak als een op hol geslagen hamster in een rad in je keeltje kloppen. Niet schrikken, je lichaam moet gewoon de zwakte uitzweten. Ook hier weer geldt: vaker trainen zal je helpen en zal zorgen dat je kan rusten tijdens het lopen.

8. Je hoort over het oerdieet van Pa Leo (?)
Die Leo waar iedereen het over heeft, wie zou dat zijn? Paleo is een vaak gebruikte term binnen CrossFit en staat voor een dieet zoals men dat in de oertijd at. Het moderne paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën. Er wordt aangenomen dat de moderne mens sinds de intrede van de landbouw genetisch nauwelijks is veranderd en dat een ideaal dieet lijkt op dat van onze voorouders die jager-verzamelaars waren.
CrossFit worden draait niet om uiterlijk maar om resultaat en dus ook op gezondheidsgebied. Het paleo-dieet kan daar goed bij helpen. Zelf volg ik het dieet niet strikt maar wel grotendeels. Mijn ervaring is dat ik me er zeer gezond bij voel, goed herstel van trainingen en een stuk droger van ben geworden.
Een goede CrossFit box zal je kennis verschaffen op dit gebied en anders staan er websites en boeken vol geschreven over dit onderwerp. Het is sowieso al een stap voorwaarts als je leert dat Bounty’s niet de enige bron van kokos zijn maar je het ook kunt drinken zodat je goed hydrateert na een WOD.

Viel spass!
Je bent nu volledig op de hoogte van wat je kunt verwachten als je voor het eerst een box betreedt voor een training. En ondanks dat het zwaar zal zijn (heel zwaar) zul je door die eerste maand heen komen waarna je beter en beter gaat worden. Gun jezelf de tijd, luister goed naar je coach en vooral: heb plezier!

> Twijfel je om een of andere reden nog over CrossFit? Lees mijn 7 redenen waarom je toch zou moeten starten.
> Wil je nog weten wat je in je tas moet stoppen als je gaat WOD’en? Check mijn 7 must-have’s.

Ben jij van plan met CrossFit te starten dit jaar? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *