Failen op HSPU’s tijdens de Lowlands Throwdown qualifier (video)

Lowlands Throwdown 2015

Heb jij vorig weekend je eer verdedigd tijdens de kwalificatie voor de Lowlands Throwdown? FIT-MAN durfde het wederom aan zich op te geven voor deze fitheids-test en daarom stapte ik vorig weekend de box binnen van CrossFit Amsterdam, om ‘m een dag lang van jetje te geven in drie workouts. Benieuwd hoe het ging? Niet alles ging van een leien dakje kan ik je alvast zeggen, in deze post een verslag.

Stinken in je tent

Volgende maand vind weer het grootste fitheidsfestijn van de lage landen plaats: de Lowlands Throwdown. Denkt een gemiddeld persoon bij de naam Lowlands aan bier, muziek en stinken in een tent, een Nederlandse CrossFitter denkt bij de naam aan het weekend waarin de fitste mannen en vrouwen van het land samenkomen om te strijden voor de landstitel in CrossFit. En wellicht aan stinken langs de zijlijn met een biertje in je hand, terwijl je de toppers aanmoedigt.
Om op de Lowlands te kunnen staan als deelnemer, is het nodig je te kwalificeren in je eigen box. Deze kwalificatie bestaat uit drie workouts die vlak voor het kwalificatiemoment bekend worden gemaakt en allen op een dag gedaan moeten worden. Op het event gaan de 48 fitste mannen, 24 vrouwen en 12 masters-mannen en -vrouwen (40+) van de kwalificatie vervolgens de strijd met elkaar aan.
Op 3 en 4 oktober is het zover en het belooft weer een waar spektakel te worden. De arena staat wederom in Apeldoorn en heet de Omnisport. Vorig jaar werd deze locatie voor het eerst voor de Lowlands ingezet en het is niet voor niets dat er wederom voor deze plek gekozen is, want het event is door deze locatie op Regionals-niveau gekomen. De aanheid was dan ook hoog vorig jaar, check deze video om een goed beeld te krijgen:

Oh row

Vorig weekend was het dan zover dat de kwalificaties gedaan moesten worden om je te kunnen plaatsen. Op de donderdag ervoor waren de events bekend gemaakt en die waren niet misselijk. Van te voren was al duidelijk dat er in ieder geval geroeid zou moeten worden want de bedenker van al het moois, Nolan Mooney, gaf in video’s van te voren al wat hints: lekker hoor.
De WOD’s waren in ieder geval geheel anders dan vorig jaar (toen ik ‘m ook deed, zie dat hier). Niet alleen de oefeningen waren bijna allemaal anders, de volgorde en combinaties ook. Duidelijk was wel dat er voor overzichtelijkheid was gekozen, want het aantal verschillende bewegingen was relatief laag. Het program bestond uit een AMRAP van 10 minuten waarin 10 ground to overhead’s steeds werd gevolgd door 30 double-unders. Startgewicht was 50kg, dit ging elke ronde met 10 kilo omhoog. Voor de tweede workout moest plaats worden genomen op de Concept2 voor een 2k roeien. De dag werd besloten met een workout bestaande uit 45 deadlifts van 100kg, 45 handstand push-ups, 45 pull-ups en 45 box-jump-overs met een time-cap van 12 minuten. Oh boy.

Bijna raak, oftewel helemaal mis

Heb ik me geplaatst voor de Lowlands? Het is me helaas net niet (ahum) gelukt, er waren slechts 741 fitteren (van de ruim 1000) voor mij. Dat was vooral te danken aan de derde workout maar daarover zo meer. Ook Niels Verschuren wist me toch weer te verslaan (ik sprak Niels onder andere over de LLTD bij de lancering van de Nano 5).
Hoe was het om deze drie workout te doen? WOD 1 was een leuke en waar ik ook een prima resultaat (voor mezelf natuurlijk) heb kunnen neerzetten. Ik kon net niet beginnen met de 80kg waardoor ik op 120 reps uitkwam. Een paar extra reps had natuurlijk wel leuk geweest. En om even het contrast aan te geven: Niels zette de hoogste score neer op deze WOD met 208 reps. Bots.
Hoe het roeien zou zijn kon ik goed inschatten en mijn verwachting bleek volledig te kloppen: dit zoog vrij hard. Mooi was dat ik 10 seconden van mijn PR kon afroeien door op 7:15 te eindigen. De snelste in Nederland (Henk Jan Hogewerf) roeide overigens bijna een minuut (!) sneller met 6:17. Bij CFA werd ook rond de 6:30 geroeid, wat erg knap is.
WOD 3 bleek echter de workout te zijn waar de FIT-BOYS van de FIT-MEN werden gescheiden. Deze viel voor mij en voor de anderen bij CFA namelijk behoorlijk tegen. Er was niemand in de box die door de HSPU’s heen kwam waardoor een goede score uitgesloten was. Bij mij speelde ook nog mee dat ik voor het eerst met de standaard van de Open moest werken en ik mijn hielen steeds niet boven de streep kreeg. Ik kreeg veel no-reps en moest veel energie en tijd steken in het in de buurt komen. Volgens de judges klopte de hoogte echter wel. En dat we geen kussentje onder ons hoofd mochten leggen was ook niet optimaal: er zit nog steeds een schaafwond op mijn kale schedeldak. Op mijn formulier stond na 12 minuten slechts 3 getelde HSPU’s en ik was dus nog lááááááááng niet klaar. Crap. De snelste in Nederland (Auke Toussaint) deed de hele WOD overigens in 6:07. Dan ben je wel een machine.
Je weet ondertussen natuurlijk dat ik heel gek ben op monteren, ik heb daarom weer een video in elkaar geklust om een indruk te geven van de dag (check ‘m op HD natuurlijk):

Hoe was jouw Lowlands qualifier? Ik ben benieuwd hoe het jou afging. Laat het me hieronder weten.

> Meer weten over de Lowlands Throwdown? Check de site. Hier kun je ook je kaarten bestellen om de toppers volgende maand aan te moedigen. Ik hoop je daar te zien!

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
BRONVERMELDING FOTO’S: Pixrxd
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen: 

Éen reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *