FIT-MAN wordt doormidden gezaagd in militaire training 12HR Evolution

Openingsfoto

Hoe traint een marinier? En hoe fit moet je zijn om deel te zijn van een elite eenheid? Recent kon ik het ervaren, want ik werd door de mannen van SF Performance uitgenodigd om de 12HR Revolution te doen. Het enige wat ik wist was dat ik me om 19:00 moest melden en de volgende ochtend om 07:00 weer klaar zou zijn. En dat in geheel nuchtere conditie en zonder de aansporing van een opbeurend techno-setje. Alhoewel dat laatste niet helemaal zo bleek te zijn.

GREAT BALLS OF FIRE

Ik kan zeggen dat ik al lange tijd aardig gefascineerd ben door defensie en specifieker nog de speciale eenheden binnen hun gelederen. Ooit last ik het boek Delta Force van Eric Haney, een van de mannen van de eerste lichting van deze elite groep binnen het Amerikaanse leger, en ik was geïntrigeerd door de moed, kwaliteiten en blijkbaar zeer grote ballen die deze mannen bezaten om hun werk te kunnen doen. Zelf ben ik nooit verder gekomen dan een potje paintball of Call of Duty maar door CrossFit kwam ik toch in aanraking met elementen uit militaire training. Veel oud militairen beoefenen of coachen CrossFit, zo ook binnen CrossFit Amsterdam waar ik train.
Ook de eigenaren van die andere CFA, CrossFit Alkmaar, dienden lange tijd binnen het Korps Mariniers. Na een bezoek aan hun gym werd ik door hen benaderd of ik eens een andere uitdaging aan wilden gaan. De mannen zijn namelijk gestart met de onderneming Unbreakable en bieden programma’s aan om te ervaren hoe het is om te trainen als militair. Zoals ze het zelf omschrijven: “Door onze jarenlange ervaring binnen de Special Forces zijn wij gespecialiseerd in het optreden in een dynamische en complexe omgeving, het presteren onder druk en het uitvoeren van speciale operaties. Deze kennis en expertise willen wij overbrengen op jou, met ons eerste programma ‘THE 12HR EVOLUTION’. Ik hou wel van een uitdaging en liet me dan ook geen twee keer uitnodigen. Zou ik fit genoeg zijn om dit te volbrengen?

NATTE VINGERWERK

Wat ik kon verwachten was me niet geheel duidelijk, want het exacte programma werd niet van te voren gedeeld. Slechts een voorbereidings-, pak- en meldingsinstructie kreeg ik opgestuurd, zodat ik goed uitgerust, met enkele setjes sportkleding en exact om 19:00 op de locatie in Egmond aan Zee aanwezig zou zijn. Als militair weet je natuurlijk ook niet altijd in welke situatie je terecht gaat komen en voor mij als lichte controlfreak was dit een oefening op zich. Het enige wat ik verder wist was dat ik twaalf uur later weer klaar zou zijn…
Het weer zat ons in ieder geval mee: het kwam met bakken uit de lucht zetten. Het paste prima in de setting, want als ik iets leerde uit boeken over deze mannen van staal was dat kou en water ongeveer altijd aanwezig zijn in het leven van een beroeps. Ik ging de challenge niet alleen doen: een groep van mannen en vrouwen van verschillende leeftijden hadden zich ook verzameld op de locatie. Dat zelfs krukken je niet hoeven tegen te houden bewees deelnemer Ankie, die ondanks haar handicap de 12 uur vol wilde gaan maken.
Na het melden, omkleden en een korte kennismaking met de groep mochten we ons voor de eerste fase buiten opstellen. De regen maakte dit meteen een kleine mentale uitdaging want een paar graden boven nul plus stromende regen = een gouden combi. We bleven voor het gemak meteen maar even een flinke tijd staan, zodat we in ieder geval tot op onze sokken en slipjes nat waren. Staande voor ons een van de instructeurs gehuld in slechts een T-shirt, waarin hij de rest van de 12 uur ook zou doorbrengen: deze mannen zijn getraind op kou zo bleek meteen. Dat ik meteen nat was maakte uiteindelijk weinig uit, we holden namelijk direct naar het strand. Naast een hoop mul zand en duinen waarop we flink gedrild werden, bleek de zee ook een onderdeel te zijn van fase 1. Met de armen in elkaar gehaakt mochten we de zee in voor wat sit-ups, zodat we niet alleen een natte vinger haalden.

HEBBEN WE GENOTEN? OH JAZEKER!

In verschillende fases zouden we de rest van de nacht bezig gehouden worden. Het overall doel van het programma is om deelnemers inzicht te geven in stressmechanismen, theorie hoe hier mee om te gaan en ook daadwerkelijk hieraan bloot gesteld worden. Je leest het goed, ook theorie was een onderdeel. Natuurlijk, we werden flink afgemat. Lichamelijke stress (met de daarbij horende mentale stress) is namelijk de enige manier om fitheid te bereiken. Theorie en kennis is echter essentieel om meer inzicht te verkrijgen in het waarom, jezelf en de wereld om je heen. Vanuit de ervaring van de geharde mariniers werd interessante kennis over gebracht, die ik kan toepassen in de maatschappij en mijn verdere leven.
Mentale stress was er ook voldoende. Dat begon bij mij al bij het gegeven dat ik niet wist wat er ging gebeuren en daar zou de gehele nacht sprake van blijven. Die onzekere factor was zelfs het meest interessante aan de challenge. Omdat je niet weet hoe laat het is, hoe lang iets duurt en wat er nog zou kunnen komen, wordt je terug geworpen op jezelf en je mentale rekbaarheid. Ik kan daarom niet te veel uitweiden over de inhoud, want dit zou voor toekomstige deelnemers een belangrijk verassings-aspect weghalen (en ik zou een target-to-kill worden van een aantal Special Forces, dank je). Ik kreeg er soms Guantanamo-bay achtige beelden bij, waarbij ik in ieder geval kan verklappen dat harde -ehm- dancemuzak een belangrijke rol speelde.
Wat me heeft geholpen is een wijze les van een collega (oud militair): “Er komt altijd een einde aan”. Dit werd als het ware een mantra op de zware momenten en het is ook hetgeen wat ik meeneem uit deze ervaring. Het focussen, rustig ademhalen en relativeren is iets wat ik van de mannen geleerd heb.
Was de challenge zwaar? Op momenten zeker. Kwam ik mezelf tegen? Ook dat. Was het haalbaar? Jazeker. Het doel van de 12HR EVOLUTION is niet om deelnemers te breken (wat in militaire training wel getracht wordt), maar wel om de deelnemers aan voldoende stress te onderwerpen. Mijn fitheid heeft me zeker geholpen – dit vond ik een mooie ervaring an sich – maar ook de theorie van het programma hielp me door moeilijke momenten heen.
Een hoop euforie wachtte me dan ook na het doormaken van de 12 uur en terugkijkende vond ik het gaaf dat ik de kans kreeg deze ervaring op te doen en een glimp te krijgen van de training van de Special Forces. Ik zeg bewust glimp: de echte oefeningen van deze lui zijn uiteraard een zeer uitgebreide versie van hetgeen wij te verduren kregen. Toch kan ik genoeg kennis en inzicht meenemen en kwam dit recent al van pas toen ik in een ietwat precaire situatie op een skipiste belandde.

MEEDOEN?

Lijkt het je ook wat om doormidden gezaagd te worden? Unbreakable organiseert in 2018 weer de 12hr Revolution. Check hun site of de Facebook pagina voor meer info.
Vaak gezegd: beeld zegt meer dan woorden. Check voor een impressie de aftemovie van een van de sessies van 2017:

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:

Voor elke deel-actie doe ik 18 strict bar muscle-ups met weightvest:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *