3 redenen waarom jij mee moet doen met de CrossFit Open

CrossFit Games open 2

De 2015 editie van de CrossFit Open staan bijna op het punt van losbarsten. De Open is de eerste kwalificatie-ronde voor de CrossFit Games, het WK voor CrossFitters. Hét moment om je te meten met vele CrossFitters ter wereld want iedereen moet deze kwalificaties doen om door te kunnen naar de Regionals en daarna de Games. FIT-MAN heeft zich ingeschreven en Rich Froning meteen een smes gestuurd om hem te waarschuwen. Weten waarom jij ook moet meedoen? Lees dan verder. Let the games begin!

Zwetende ballen
CrossFit is wereldwijd en in Nederland een hard groeiende sport. Een van de redenen is dat de sport zich erg goed leent voor competitie wat je met bijvoorbeeld fitness fitniks natuurlijk niet hebt (lees ook mijn 7 redenen om te starten met CrossFit als je onverhoopt de sport nog niet kent of nog twijfelt om te beginnen).
Die groei zie je ook bij het aantal inschrijvingen voor de Open: in 2011 was het aantal inschrijvingen 26.000, vorig waren het er al ruim 200.000. Dit jaar zal het aantal inschrijvingen weer een stuk hoger liggen en je kunt je dus meten met een zeer groot aantal mensen wereldwijd. Dat maakt de kans dat je de Games haalt natuurlijk wel steeds kleiner.
Hoe dan ook, 26 februari start het feest en zie even deze epische en sehr Amerikanischer aankondigings-video:

Rich Froning maakte na mijn berichtje meteen bekend dat hij stopt met de individuele competitie en voor de team-competitie gaat dit jaar. Voor mij was de lol er natuurlijk meteen af maar ik besloot me toch in te schrijven. Wellicht dat jij nu nog twijfelt omdat je Froning ook graag partij had gegeven maar FIT-MAN zou FIT-MAN niet zijn als ik je toch zou proberen te verleiden je fitte ballen er af te gaan zweten. Hier dus mijn 3 redenen om je in te schijven voor de CrossFit Open 2015.

1. Benchmark, benchmark & benchmark
De Open bestaat uit vijf WOD’s die elke opvolgende week moet worden gedaan om je score te zetten. Deze worden zo vormgegeven dat de deelnemers op elk gebied van fitheid op de proef worden gesteld. Vorig jaar bevatte de Open onder andere de volgende fitte-hartenbrekers: double-unders, snatches, overhead squats, chest-to-bar pull-ups, muscle-ups en thrusters. Alles dus om je spieren flink te laten huilen.
Het is dan ook een ideaal moment om te zien waar je goed in bent en waar verbeteringen te behalen vallen. En dan maakt het niet uit of je helemaal afgetuned met je custom-Nano’s en hoge sokken de WOD’s doet of pas twee maanden bezig bent met CrossFit en gewoon probeert te overleven: het is voor iedereen in de box en alles is te downscalen.
Daarnaast is het gaaf, zoals ik hierboven al beschreef, om jezelf te kunnen meten met CrossFitters wereldwijd en dichterbij: met de mensen in je box. Want dat maakt het natuurlijk leuk: je doet de Open samen met je box-buddy’s. Daarmee kom ik tot punt 2:

2. Het is een leuke ochtend/middag/avond met je fitste vrienden
Een normale WOD is natuurlijk al een wekelijks/dagelijks hoogtepunt om te shinen in jouw box. De Open voegt daar twee dingen aan toe:
1. Je wordt ge-judged waardoor je je instant een echte atleet voelt;
2. Er is een publiek om je aan te moedigen zodat je nog meer een atleet voelt en nog harder gaat. Je matties staan tegen je te schreeuwen en vaak komen er ook anderen kijken.
Het is gewoon een leuk moment om met een grote groep bezig te zijn met de toffe sport die CrossFit is. Zie maar eens deze video van de Open vorig jaar bij CrossFit Amsterdam voor een impressie (de rest staat hier):

3. Je hebt waarschijnlijk toch niets beters te doen
Geef het maar toe. Macrameeën en sudoku’s oplossen is best badass maar beter ga je jezelf een epische spierpijn bezorgen.

Now what?
Jij wil natuurlijk nu als de wiederweerga die inschrijving regelen. Dat kan door te surfen naar dit adres. Na het invullen van je persoons- en creditcard gegevens ben je een officiële CrossFit Open 2015 atleet. Hoe cool is dat? Verder kun je er alvast rekening mee houden dat je in deze weekenden aan de slag zult gaan:

  • 15.1: 26 februari-2 maart
  • 15.2: 5-9 maart
  • 15.3: 12-16 maart
  • 15.4: 19-23 maart
  • 15.5: 26-30 maart

Het is nu afwachten wat de spelmakers voor ons in petto hebben om onze fitheid op de proef te gaan stellen. De WOD’s worden wekelijks vlak voor de bewuste data bekend gemaakt. Ik kijk er naar uit!

Toch nog wat inspiratie nodig? Onze vrinden van Rogue brengen het:

> Ben jij niet aangesloten bij een box maar door je ervaring op de Total Gym Machine toch in staat de nieuwe Rich Froning of Camille LeBlanc te worden? Je kunt je dan toch kwalificeren door je te melden bij een CrossFit affiliate. Check Startpagina voor een box bij jou in de buurt.

Heb jij je al ingeschreven voor de Open? Of ben je het (nu) van plan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *