Reebok Nano 9 is de schoen die je wilt dragen in de box 🔥

Reebok Nano 9.0

Om zoveel mogelijk uit je workouts te halen, is een goede schoen cruciaal als basis van je gear. Reebok is natuurlijk al jaren leverancier van allround CrossFit schoenen en bracht eind 2019 de negende versie van de Nano uit. FIT-MAN rende, sprong, klom, liftte, glipte en moonwalkte afgelopen maanden op de Nano 9 en is erg overtuigd geraakt van de schoen. Lees hier waarom.

Viva la revolution

Bij het maken van een schoen die ongeveer alles moet kunnen, kan je veel keuzes maken. Bij een sport als CrossFit, met zoveel verschillende facetten speelt dit nog sterker dan bij andere sporten. Het resultaat is hoe dan ook altijd een compromis. Dit is ook te zien aan alle versies van de Nano die Reebok afgelopen jaren uitbracht. Iedere geheel nieuwe generatie (die start bij de oneven getallen) kende een behoorlijk andere set-up en legde de nadruk op andere facetten. Reebok kiest duidelijk niet voor evolutie maar meer voor revolutie.

Dat betekent ook dat niet elke schoen (in de ogen van dit bescheiden medium) erg geslaagd was. FIT-MAN heeft vanaf de Nano 3 (de eerste in Nederland officieel verkrijgbare) iedere generatie aan z’n voeten gehad. De eerste vier generaties Nano waren erg soepel maar wel zacht: zwaar liften hierop was zeker niet het beste idee. Vanaf de 5.0 kwam hierin verandering. Reebok volgde de toenmalige ontwikkeling van The Games, waar liften een belangrijkere rol kreeg. De 5.0 voegde bijvoorbeeld Kevlar toe aan de hiel, waardoor deze veel stijver werd (lees mijn test van toen hier). Goed voor liften, minder voor andere zaken als rennen en gymnastics. De 7.0 vond ik ronduit een matige schoen. Dit kwam vooral door de erg stijve pasvorm en het stugge materiaal van de hiel en upper: de schoen moest echt ingedragen worden en zat zelfs hierna nooit echt lekker. Tijdens events, waar ik hele dagen op de schoen liep, had ik echt pijn in mijn poten voeten aan het einde van de dag. Ik weet het, ik ben badass. Reebok corrigeerde dit overigens bij de 8.0, de upper van deze schoen was van een geheel ander materiaal gemaakt en zat, als vanouds, direct goed.

Retro is het nieuwe classic

Ik was dan ook behoorlijk content met de laatstgenoemde schoen toen ik de 9.0 aan mijn poezelige voetjes mocht schuiven. Wat meteen opviel was het ontwerp: zo heeft het driehoekige Reebok CrossFit logo plaatsgemaakt voor het klassieke Reebok beeldmerk. Waar het binnen de CrossFit lijn afgelopen jaren zo ongeveer niet gek of kleurrijk genoeg kon, wordt er nu meer gewerkt met rustige kleuren en retro (lees 80’s) elementen. Wat mij betreft een goede zaak. Je kunt er zo je snor bij laten staan (denk Josh Bridges). En als je een man bent, kan je dit ook doen.
De hele schoen oogt sowieso strak en is wat mij betreft de mooiste Nano tot nu toe. Mocht je toevallig in een random rave terechtkomen terwijl je net je burpees stond af te werken (dit soort shit gebeurt echt mensen): geen probleem. Je kan gewoon nonchalânt mee shuffelen. Bij de vorige schoenen leek je toch een beetje op de CrossFit versie van een Nordic Walker in ANWB outfit.

Nu denk je: leuk broer, maar hoe gaan ze? Nou, helemaal lekker dus. Niet alleen is de pasvorm erg goed, de algehele set-up is een heel mooi compromis geworden tussen souplesse enerzijds en stabiliteit en stevigheid anderzijds. De upper is van een geweven en soepel materiaal, de zool van een flexibel maar stevig rubber compound. Het gewicht is daarbij laag gehouden, zodat de schoen een zeer comfortabele draag ervaring biedt. De 8.0 had ook een erg goede pasvorm en allround kwaliteiten, de 9.0 voegt daar meer stijfheid in de zool aan toe, zonder oncomfortabel of te stug te worden. Een echte allround schoen dus, waarmee je zowel kunt hollen, springen, touwklimmen als liften. Hardlopen (tot ± 5k) kan prima, en snatchen met 100kg ook (ik droom er elke nacht over). Ook met de duurzaamheid en deugdelijkheid zit het goed, kan ik na enkele maanden intensief gebruik stellen.

Kan ik nog minpunten ontdekken? Een heel kleine misschien: de zij-stabiliteit van de hiel (bijvoorbeeld bij shuttleruns) is door de soepelheid van de schoen niet altijd optimaal, waardoor de bovenkant een beetje over de zool kan bewegen. Een groot sportman zei ooit dat elke voordeel z’n nadeel hep. Dat dus.

Hou het straat in de box

Sta je nog steeds heel lekker te vlammen op je hardloopschoenen in de box (en in je Mud Masters shirt), ben je net begonnen met alle video’s van Billy Blanks na te spelen (geef die gast anders een wildcard voor de Games) of zijn je oude Nano’s rijp om naar de eeuwige jachtvelden te sturen? Je zal niet teleurgesteld worden met de aanschaf van deze patta’s (straattaal voor patta’s). Wat mij betreft zet Reebok haar beste allround CrossFit schoen tot nu toe neer met de 9.0, en dat is een mooie prestatie.

FIT-MAN beoordeling (uit 5): 

💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼💪🏼

Kopen? Reebok heeft ze toevallig in de digitale etalage staan.

Mening/opmerking/klacht/lofzang over deze review? Laat het me vooral weten. haha doei.

Éen reactie

  1. erjilopterin says:

    Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *