Vechten als lijgers bij de Tiglon Series (video)

Tiglon series

Vorige week was de tweede wedstrijddag van de Tiglon Series, een nieuwe CrossFit competitie die gedurende het gehele jaar wordt gehouden. Twintig mannen en vrouwen gingen vorige week de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk punten te verzamelen voor het klassement. FIT-MAN stond er met z’n snufferd bovenop, sprak met wat atleten en legde de actie vast, in deze post een verslag. 

Je zei…Tiglon?

Ik hoor je denken over de titel: “Een lijger? Die knaap had vast een lekkere creatieve brainwave toen hij dat opschreef.” Toch niet helemaal, want het is een bestaand beest (wat een kolos!), en een kruising tussen een leeuw en een tijger. De naam van deze CrossFit competitie is er ook van afgeleid, want de lieve beestjes worden ook wel Tiglons genoemd (spreek uit: Taaiglon). Medeorganisator Rob van Uden: “We waren op zoek naar een pakkende en originele naam, we wilden bijvoorbeeld niet het woord ‘throwdown’ gebruiken. We kwamen toen uit op Tiglon, een dier wat zowel een leeuw als een tijger is. Een leeuw is een groepsdier en een tijger juist niet. Voor ons is dat mooie metafoor voor CrossFit. Nadeel van de naam is dat niet iedereen door heeft dat het een CrossFit competitie is.” Hopelijk is dat nu verholpen, want het was zeker CrossFit wat de klok sloeg, vorige week in Roosendaal. CrossFit Zuid was ditmaal het strijdtoneel, terwijl de vorige bij Gymert was en in december besloten wordt bij Unscared in Utrecht. De gedachte achter deze throwdown is dat er gedurende het jaar punten worden verzameld op de drie competitiedagen, waar men zich elke keer voor moet plaatsen. De drie atleten in hun klasse (mannen en vrouwen) met de meeste punten aan het einde van het jaar pakken de eeuwige roem. Een atleet moet hiermee dus het gehele jaar fit zijn. Check ook dit artikel wat ik twee weken geleden schreef over CrossFit Competities.

Werken met je blote klauwen

Fitheid was zeker vereist want de atleten mochten zich vorige week op een aantal pittige workouts stukbijten. De dag startte met een sledpush en -pull, vervolgens een ladder bestaande uit 2RM thrusters, een clean en handstand push-up WOD for time en om te besluiten een workout met roeien, wallballs, squat snatches en chest-to-bar pull-ups. Geen slap gedoe dus maar gewoon hard werken met je blote klauwen, zoals Maxim Hartman het zou zeggen.
Staande aan de zijlijn en later op de vloer, viel me op hoe professioneel het event georganiseerd was. Aan alles wat je bij een goede CrossFit wedstrijd verwacht was gedacht: een strakke organisatie op het veld, judges en een headjudge, MC’s, vendors en catering. Een enthousiast publiek maakte het af. Ook de deelnemers waren van hoog niveau. Bij de vrouwen was wel aardig wat verschil te zien, bij de mannen stonden er twintig zeer bekwame atleten. Opvallende afwezigen bij de heren waren twee Lowlands Throwdown deelnemers, Pepijn Leppers en Michael Wilson.
Je weet zelf: beeld is beter dan tekst. Om je een indruk van de dag te geven heb ik daarom weer m’n beste video-edit kwaliteiten uit de kast getrokken:

Lekker lijgeren

Na een dag buffelen lijgeren zijn de volgende atleten als winnaars uit de bus gekomen van de tweede competitiedag:

Dames overall:
1. Mariska Sprado – CF Delft – 72pt
2. Sanne Bijleveld – CF Asperen – 68pt
3. Orla Donaghy – CF Apeldoorn – 66pt

Heren overall:
1. Niels Verschuren – CF Gymert – 73pt (2x WOD winst)
2. Thomas Arends – CF Noord – 73pt (1x WOD winst)
3. Toby Hijzen – CF Arsenius – 69pt

Mariska en Niels liggen hiermee ook op kop in de overall score. Op 20 december komen de Tiglon series tot een hoogtepunt bij Unscared CrossFit, en gaan we zien wie de winnaars worden van 2015 en daarmee het prijzengeld pakken. Je kunt overigens hiervoor de kwalificatie doen, en als je heul fit bent, meedraaien op de wedstrijddag. Bezoeken is hoe dan ook zeker de moeite waard, en als je nog twijfelt kun je de officiële aftermovie checken. Ik hoop je daar te zien!

> Check voor meer info en foto’s de website en Facebook pagina van de Tiglon Series

Foto-credits: foto’s van de Tiglon Series Facebook-pagina
Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

 

Éen reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *