Ben jij als echte Hollander ook zo dol op Chinees voedsel? Of eigenlijk, de Nederlandse versie van Chinees eten? FIT-MAN is er in ieder geval dol op, maar om nu te zeggen dat je veel fitter wordt van het gemiddelde gerecht van je plaatselijke babi-pangang dealer… Daarom heb ik deze week een van mijn lievelingsrecepten voor je: FIT-Yong-Hai, een gezonde versie van een klassieker van elke Chinese afhaalrestaurateur, made in Holland.
Wilt u menu? Nou, eerst even eten
Het is wit en het hangt bij de Chinees. Een witte lijst. Het is geel en het vliegt bij de Chinees. Een sambal-bij. Ja, je lacht je de ballen uit je broek hè, op FIT-MAN. Maar goed, koken kunnen onze Aziatische vrienden natuurlijk wel meer dan prima. Bij CFA hebben we ieder jaar na de qualifier voor Lowlands Throwdown (check hier mijn video) een Chinees buffet en dat gaat er meestal ongeveer zo aan toe. Niks beter dan je volscheppen met allerlei uitheemse lekkernijen na een dag volle bak buffelen in de box.
Helaas is het voedsel van de gemiddelde Blauwe Lotus qua voedingswaarde meestal niet zo briljant: behalve tjap-tjoy bevatten de meeste gerechten niet zo veel groente, krijg je er standaard niet-volkoren rijst en bami bij, zit er veel suiker in de sauzen en wordt er scheutig met ve-tsin gewerkt. Daar krijg ik niet zo vet-zin van. Wellicht heb jij ook standaard na die halve rijsttafel een afspraak met de toilet-pot: dit zou hier dus van kunnen komen. Overigens is dat nog niet onomwonden bewezen.
Zelf maken is dus beter en zeker met dit recept. Ik ben nog steeds een blije gebruiker van Beebox (lees mijn review hier) en dankzij hen heb ik dit superrecept in handen gekregen. Je krijgt hiermee binnen wat je nodig hebt: een lading groenten met vitaminen en mineralen, eiwitten, gezonde vetten, vezels – alles. Jij wil ook gewoon je guns up-to-date houden niet? En wist je bijvoorbeeld dat gember onder andere zeer goed werkt tegen spierpijn?
Dit gerecht wordt dan ook regelmatig in huize FIT-MAN op tafel gezet en ik deel ‘m nu met jou, zomaar. Wellicht sluit jij zo je weekend een stukje gezonder af, dan dat je weer nummer 143 met bami tijdens Hollands beste bloemstylist naar binnen schuift.
JIJ HEBT NODIG (VOOR 2 PERSONEN)
- 1 stuks chinese kool
- 1 stuks prei
- 350 gram tomaat
- 400 gram wortelen
- 75 gram taugé
- 5 eieren
- 2 tenen knoflook
- Blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 tl verse gember, -poeder of -siroop
- 0.5 tl sambal
- 2 el sojasaus
- 2 el olie om in te bakken (kokosvet bijvoorbeeld)
- 1 el azijn
- 0.5 el maizena of bloem
- Als bijgerecht: bruine/volkoren rijst
- Eventueel voor er bij: sambal en cashewnoten
BEREID VOOR (15 MINUTEN)
Breng een kookpan met water aan de kook voor het ontvellen van de tomaten. Snijd de prei in de lengte doormidden en snijd in flinterdunne halve ringetjes. Was grondig. Schraap en rasp de wortelen met de keukenmachine of een rasp (op grove stand). Verwijder eventueel het kroontje van de tomaten en snijd aan de onderkant kruislings in. Dompel de tomaten onder in het kokende water totdat het velletje begint om te krullen (na circa 2 minuten) en spoel de tomaten af onder een koude kraan. Je kunt nu gemakkelijk het velletje van de tomaten verwijderen. Snijd de tomaten in grove stukken. Maak een papje van maïzena (of bloem) met water om later de tomatensaus mee te binden. Schil en rasp de knoflook en de verse gember (of gebruik gemberpoeder of – pasta).
EN KLUS IN ELKAAR (20 MIN)
- Klop de eieren los in een ruime kom en roer hier de kleingesneden prei en wortel door. Verhit de olie in een bakpan met anti aanbak laag en schenk daar het eiermengsel in (maak je dit gerecht voor vier personen klaar, dan is het handig om twee pannen te gebruiken of in twee porties te bakken).
- Je kunt het gerecht zonder bijgerecht eten. Als je er rijst bij wil eten, kun je dit nu koken.
- Zet het vuur laag en laat de omelet – met de deksel op de pan –in ongeveer 15 minuten stollen. Het is prima om af en toe in de omelet te roeren zodat je grote stukken krijgt. Draai eventueel halverwege de omelet (-stukken) voorzichtig om.
- Terwijl de omelet gaart, maak je de zoetzure saus maken. Verhit olie in een pan en fruit knoflook, sambal, tomatenpuree en gemberrasp (of -poeder) circa 2 minuten op een laag vuur. Voeg de tomatenstukken, water, azijn en sojasaus toe en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer met een staafmixer tot een glad sausje. Bind de tomatensaus met een maïzena of bloempapje tot de gewenste dikte. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel een zoetstof (suiker, honing, stevia).
- Snijd de Chinese kool in vieren. Verwijder de harde nerven in het midden en snijd de bladeren in smalle reepjes. Was de kool in koud water en laat uitlekken in een vergiet. Verhit olie in een bakpan en roerbak de kool ongeveer 3 minuten op een hoog vuur (beetgaar). Was ondertussen de taugé en laat deze uitlekken. Roerbak de taugé in de laatste minuut met de kool mee.
- Schep de omelet(stukken) op een schaal en schenk de zoetzure saus eroverheen. Serveer de Foe Yong Hai direct met de Chinese kool ernaast.
TEN SLOTTE
Heb je dorst, wil je er wat gezonds bij drinken en heb je nog wat limoen, kokoswater en een glutenvrije pik in huis, dan kan je een van deze supersmoothies maken: een aanrader. Zet ten slotte tijdens het koken het volgende nummer op en je zit helemaal gebakken:
Wat eet jij graag van onze Chinese vrienden?
Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op: Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:
Ik heb een top-recept voor je: FIT-Yong-Hai, een gezonde versie van deze Chino-NL-classic. Lees het hier: https://t.co/6uCP9I1aiu