Viel spass machen op de Mud Masters (video)

Mud Masters

Neem jij wel eens een modderbad ter ontspanning? Ik de laatste tijd te weinig dus kwam het goed uit dat Mud Masters mij recent benaderde voor de Haarlemmermeer editie. Ze vroegen zich af of FIT-MAN ook fit genoeg zou zijn voor een rondje obstakels door de modder. Aangezien ik toch al de CrossFit Open deed kon dit er ook wel bij en daarom stond ik op 6 maart in mijn zondagse pak aan de start, voor wat een zeer vermakelijke 12 km bleken te worden.

Ben ik een CrossMaster?

Voel jij je vandaag ook So Duits? FIT-MAN zat afgelopen week met z’n snikkel in de Oostenrijkse sneeuw, dus na alle dikke tetten met kartoffel-salat ga ik heel lekker, maar verder kan ik er niet te veel over zeggen.
Ik mocht me recent eindelijk eens aan een Mud Masters wagen. Het was er nog niet van gekomen, de relatief hoge ticket-prijzen hielden me tot nu toe tegen. Ik was wel heel benieuwd naar de aantrekkingskracht want qua zichtbaarheid in de box doet dit event het altijd goed, gezien de shirts veelvuldig worden gedragen door CrossFitters. Mud Masters benaderde mij recent of ik toevallig een rondje wilde mee draven met een team en dat leek me dan ook een uitstekend plan.
Mud Masters heeft met obstacle-running in 2012 een nieuwe sport in Nederland geïntroduceerd, in ieder geval op deze schaal. Survival-runs bestaan al langer, die zijn echter nog een tandje heftiger. Het begon allemaal met een editie in Haarlemmermeer, met 4.000 deelnemers. Sindsdien finishen er jaarlijks ruim 50.000 Mud Masters op de festivalterreinen in Haarlemmermeer, Biddinghuizen en op Airport Weeze bij Nijmegen.
Obstacle-running heeft een duidelijke link naar CrossFit. Zo worden de stormbanen samengesteld door mensen vanuit Defensie en is allround fitheid een zeer goede basis om een race te kunnen volbrengen. Het gaat daarbij niet om de snelste tijd maar om het halen van de finish, samen met je vrienden. Als je iets minder fit bent kom je dus ook een heel eind, want je kan elkaar helpen.
De link naar CrossFit zie je bijvoorbeeld ook bij Reebok. Naast een lijn voor CrossFit, UFC en Les Mills heeft het merk namelijk een lijn voor Spartan Race, een internationale obstacle-run. Spartanen waren overigens de vetste gasten ooit. Laat ik nu toevallig recent een doos thuis gekregen te hebben met een complete outfit vanuit de Spartan Race-lijn. De uitnodiging van Mud Masters kwam dan ook als geroepen en dit stond me zoal te wachten:

“De zon shinede op mijn postzegel, het plezier spatte er aan alle kanten vanaf en bovendien had ik er FLINK ZIN in.”

Kijk ‘m daar, kijk ‘m shinen

De timing was aan de andere kant wel een spannende: de run viel samen met de CrossFit Open en specifiek met de 16.2. Ik was benieuwd of mijn slasaus benen dat een mooie combo zouden vinden.
Samen met een groep box-vriendjes meldde ik me op zondag voor de 12 km. Er was ook een 8km, 16km en 42km race. Vooral die laatste lijkt me een heel goed idee. De eerste indruk van het event was de grootte. Het wordt ook niet voor niets een festival genoemd want dit was zeker weten de grootste obstacle-race die ik ooit deed. Na een soepele entree en afgifte van mijn spullen mochten we om 12:00 gaan hollen en meldden we ons aan de start. De sfeer zat er meteen goed in met opzwepende muziek, rook en een MC die ons even goed aanmoedigde. De zon shinede op mijn postzegel, het plezier spatte er aan alle kanten vanaf en bovendien had ik er FLINK ZIN in.
En plezier met een grote letter Puh was hetgeen wat de hele race van toepassing bleef. Snelheid was vandaag niet belangrijk, wel om met de groep samen alle hindernissen te overwinnen. We kwamen van alles tegen: hurdles, netten, houten wanden, bandenstapels, touwen, water, boomstammen, monkey-bars en natuurlijk modder, heel veel modder. Soms zoveel dat je er tot je knieën in ging. Je schoenen aanhouden was dan ook een flinke uitdaging. Een paar hindernissen verdienen extra vermelding: volledig modderige kuilen vol water met daarachter heuvels (hierna was je van top tot dop nat en volledig groen), een hoge skate-ramp waar tegenop gerend en geklommen moest worden en het prikkel-paradijs. Het prikkel-paradijs was een drietal verzamelingen van stroomdraden waar je onder- en tussendoor moest zien te komen en zo’n draad kreeg FIT-MAN dus even vol op z’n kale bats. Ik heb sindsdien een klein tikje in mijn hoofdmotoriek maar dat terzijde.
Qua niveau vond ik het prima te doen, als je een geoefende CrossFitter bent kun je dit zeker aan. Sommige hindernissen waren in je eentje was lastig te slechten (zoals een achterover hellende houten wand van 2,5 meter hoog) maar daar kun je de hulp van je team inroepen. Voor ons lag ook daar de nadruk op: plezier hebben met de groep en niet zo snel mogelijk het parcours afraffelen. Dit lukt ook niet want je staat soms ook even te wachten bij hindernissen. Daarnaast kun je in deze race ook obstakels overslaan zonder consequentie, al is dat natuurlijk veel minder leuk.
Om jou even wat extra entertainment te brengen op deze prachtige dag heb ik een video in elkaar geklust voor een indruk:

Neem dat obstakel

Ik heb een zeer positieve indruk gekregen van de Mud Masters. De race brengt je heel veel plezier en is erg leuk om met een aantal vrienden te doen. Hierdoor is het ook voor veel mensen toegankelijk, ook voor de minder getrainden. De groep CrossFitters waarmee ik was waren ook allen unaniem in hun beoordeling en hadden een heel leuke middag.
Nadeel vind ik nog steeds wel de prijs, bijna € 70,-. Dit is fors voor een hardloop-event, zelfs voor een obstacle-run. Je krijgt er wel dan zo’n felbegeerd shirt bij, een aantal foto’s en video’s, bier bij de finish en een zeer strak georganiseerd event. In dat opzicht merk je de ervaring van de organisatie. Gezien er vele mensen aan elk event meedoen is de prijs geen te grote obstakel voor het gros van de mensheid (heb je ‘m?) en kun je gewoon een heel leuke middag beleven. Voor mij is dat laatste de reden om zeker nog eens mee te doen, al ga ik de volgende keer wel voor een 18km.

FIT-MAN beoordeling: 

kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1

Welke obstacle-run kan jij aanraden?

> Ook een Mud Masters doen? In juni kan je bijvoorbeeld naar Scheveningen. Check de agenda en meer info op de site of op Facebook en check vooral ook even wat foto’s van alle hindernissen.
> Ik liep deze race naar volle tevredenheid op Reebok’s All Terrain Thunder. Check ook zeker eens de Spartan-lijn van het merk. Het compressie shirt is bijvoorbeeld een echte aanrader en houdt je temperatuur onder controle tijdens een race.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie rol ik mezelf door de modder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *