Van lunges tot bar muscle-ups op de CrossFit Open 2016 (video)

Open 2016

Heb jij dit jaar ook de CrossFit Open gedaan? Het is ieder jaar weer spannend wat Games-director Dave Castro voorschotelt om ultieme fitheid te testen, als eerste hindernis richting het WK CrossFit. FIT-MAN maakte dit jaar uiteraard weer wat duiten over naar de VS om mee te mogen doen. In deze post kijk ik terug naar een aantal zeer enerverende weekenden en vertel ik je in tekst en beeld hoe het voor mij verliep.

Het is inmiddels twee weken geleden dat de laatste workout plaatsvond voor de CrossFit Games, de tijd vliegt mensen. Ik ben inmiddels net aan bijgekomen want we hebben weer aardig mogen werken dit jaar. Zelf kon ik dit jaar vier van de vijf workouts doen, door vakantie miste ik de 16.4. Hiermee heb ik denk ik wel toevallig de zwaarste gemist, al maakte de rest ook zeker geen grappen. We went out with a bang, in ieder geval.
Voor als je normaal alleen bicep-curls staat te maken in een te strak tank-topje bij de Basic4niks: de CrossFit Open is de eerste kwalificatie-ronde voor het WK Fitheid, de CrossFit Games. Alle atleten ter wereld doen vijf achtereenvolgende weken een workout die op donderdag bekend wordt gemaakt. Degenen die dit het beste doen gaan door naar hun regionale kampioenschap in mei, waarna de fitsten daarvan door gaan naar de Games in juli.
Binnen mijn box wordt de Open altijd groots georganiseerd en gezien mijn tomeloze ambitie ging ik er natuurlijk weer helemaal voor dit jaar en schreef ik me in. Hieronder kijk ik per workout terug naar een aantal weekenden waarin ik compleet mijn ballen er af zweette.

“Voor als je normaal alleen bicep-curls staat te maken in een te strak tank-topje bij de Basic4niks: de CrossFit Open is de eerste kwalificatie-ronde voor het WK Fitheid, de CrossFit Games.”

16.1: IK HEB LIEVER LUNGE LUNCH

Week 1 begon in ieder geval goed: we mochten een AMRAP doen van maar liefst 20 minuten. Auwie. Dit had oom Dave voor ons bedacht:

Complete as many rounds and reps as possible in 20 minutes of:
25-ft. overhead walking lunge
8 burpees
25-ft. overhead walking lunge
8 chest-to-bar pull-ups

Men lunge 95 lb.
Women lunge 65 lb.

Een aardige combi zou ik zeggen. We zagen in deze Open direct een nieuwe movement: overhead lunges. Over de chest-to-bar en burpees maakte ik me niet zoveel zorgen maar de lunges kon ik niet goed inschatten. Het betekende in ieder geval dat ik aardig wat stappen mocht gaan zetten met een barbell van zo’n 40kg boven mijn hoofd. Van te voren dacht ik nog dat het wel zou meevallen maar ik kon er niet meer naast zitten…
Want het was me toch een partij zwaar. Mijn beenpartij is sowieso niet op het niveau waar ik het graag zou zien maar dit viel echt vies tegen. Het kostte me erg veel tijd, vooral als ik de barbell moest neerleggen of ik net niet over de lijn uitkwam met mijn voet: hierdoor moest ik of weer een stuk terug of een stap extra maken. Ik kwam uiteindelijk tot 118 reps, wat een aardig zielige score is.
De Open-aankondigingen worden elk jaar steeds groter en zijn inmiddels compleet gesponsorde events waarin top-atleten het tegen elkaar opnemen voor de eerste scores. 16.1 werd bij Jason Khalipa z’n sportschool georganiseerd en hierin namen Emily Abbott en Chyna Cho het tegen elkaar op:

16.2:  WAAR ZIJN MIJN DANOONTJES?

Deze week beloofde een mooie klapper te worden met drie complexe bewegingen die in een soort sprint-workout uitgevoerd moest worden:

Beginning on a 4-minute clock, complete as many reps as possible of:
25 toes-to-bars
50 double-unders
15 squat cleans, 135 / 85 lb.

Je had dus vier minuten de tijd om bovenstaande uit te voeren. Als je dat lukte schoof je door naar de volgende ronde waarbij de cleans in gewicht omhoog gingen. De eerste ronde was haalbaar met 61kg, de ronde erna ging het gewicht echter meteen naar 83kg. En daarvan wist ik van te voren al dit ‘m voor mij niet ging worden met mijn slasaus-benen. Ik heb nog wel twee pogingen gedaan maar ik failde vrij hard. Al met al was ik tevreden, gezien mijn verwachting maar ik kan wel wat extra been-power gebruiken.

“Dat is zeg maar alsof je over hete kolen moet lopen en iemand ondertussen ook nog elektrische schokken door je tepels jaagt: je doet dat niet elke week voor je lol.”

16.3: MEET ME AT THE BAR MUSCLE-UPS

En toen gebeurde iets wat ik in mijn glazen bol thuis had gezien: we mochten ons wagen aan bar muscle-ups, wederom een nieuwe beweging voor de Open. #hiephoi. Ze zaten bij CrossFit Amsterdam nooit in een WOD maar ik had ze zelf wel geoefend. Ik vind het een leuke beweging en daarnaast werden ze gecombineerd met snatches met een relatief laag gewicht (35kg):

Complete as many rounds and reps as possible in 7 minutes of:
10 power snatches
3 bar muscle-ups

Men use 75 lb.
Women use 55 lb.

De workout ging prima naar mijn zin. Ik ging niet supersnel in de snatches maar kon wel alles unbroken uitvoeren en hierdoor kon ik een score van 76 reps noteren. Dat is overigens nog steeds een flink stuk minder dan de twee atleten in de Open announcement. Hierin werden twee leuke atleten tegenover elkaar gezet: een rookie van 17 jaar (Nick Paladino) vs een master van 41 jaar (Shawn Ramirez:

16.5: WEER DIE @#$%@& THRUSTERS EN BURPEES

In week 4 zat ik heerlijk met mijn snikkel in de sneeuw maar in week 5 kon ik mijn geluk weer op. Oom Dave bleek ook dit jaar weer wat heerlijks in petto te hebben en een workout te herhalen uit een eerdere Open: de 14.5 werd doodleuk op het programma gezet. En dat was geen fraaie WOD:

21-18-15-12-9-6-3 reps for time of:
Thrusters
Burpees

Men use 95 lb.
Women use 65 lb. 

Als je wel eens wat vaker leest op deze interwebsite weet je dat ik op zich niet heel erg hou van thrusters. En dan waren het er nu ook nog eens behoorlijk veel, gecombineerd met burpees. Dat is zeg maar alsof je over hete kolen moet lopen en iemand ondertussen ook nog elektrische schokken door je tepels jaagt: je doet dat niet elke week voor je lol.
Ik kon de WOD afmaken in 21:22. Dat is natuurlijk een snot-tijd van jewelste maar ik was al blij dat ik ‘m overleefde en een redelijke vorm kon behouden. Het was in ieder geval genieton.
Natuurlijk is FIT-MAN een multimediaal fitheids-portal zonder grenzen, en daarom heb ik de rolletjes van m’n GoPro helemaal vol geschoten om jou wat beelden te kunnen voorschotelen:

De echte atleten

FIT-MAN is natuurlijk nog niet echt fit, man. Wel fit is bijvoorbeeld Noah Ohlsen, die de eerste plek bij de heren pakte. Hij wordt -opvallend- gevolgd door Rich Froning. The Champ kondigde in 2014 aan niet meer individueel deel te nemen maar staat weer ouderwets hoog op de leaderboard. Hij zou het dus nog steeds prima kunnen in z’n eentje maar we zullen hem weer bij de teams gaan zien. Verder zijn oude helden als Scott Panchik en Josh Bridges weer hoog genoteerd waarbij rond de laatste nog wat controverse was. In 16.4 werd Josh namelijk 15% in score teruggezet vanwege niet volledig uitgevoerde deadlifts. Ik zou zeggen: oordeel zelf, ik denk dat drie van de vier heren een goede judge kunnen gebruiken. Rich Froning gaf ‘m in ieder geval een klein sneertje. De winnaar van vorig jaar, Ben Smith, vinden we pas op 65.
Bij de vrouwen vinden we op 1 een nieuwe naam en dan ook nog uit regio Afrika: Jamie Greene. Dat ze behoorlijk wat kan laat ze zien in deze video van de 16.5, waarin ze de workout in 7:43 (!) afraffelt en daarmee een derde plek wereldwijd pakte. Verder in de top veel bekende namen zoals Samantha “biceps like” Briggs op twee en Camille Leblanc op 7. Winnaar van vorig jaar, Katrin Tanja Davidsdottir, eindigde op 14.
En Holland dan? Vorig jaar konden we een team afvaardigen met “The Dutch” maar Sanne Rooijmans besloot dit jaar zelf een gooi te doen als individuele atleet. Dat heeft niet onverdienstelijk uitgepakt want ze eindigde op 20 binnen Europa. Sanne gaat dus naar Madrid! Sigrid redde het als tweede in Nederland niet, met een 49e plek overall, de derde plek was voor Karin Weijgers. Eerste plek bij de heren in Nederland was voor Auke Toussaint, gevolgd door Niels Verschuren en Rene Biesot. Speciale vermelding nog voor Auke die 16.5 in slechts 8:58 wist te doen, waarmee hij de 31e tijd wereldwijd pakte.

What’s next?

De toppers van de Open gaan door naar de Regionals, die voor Europa van 27 t/m 29 mei plaatsvinden in Madrid. Als je er heen kunt gaan, doe dat vooral. Vorig jaar ging ik als vrijwilliger naar Kopenhagen en ik had een te gekke tijd (check mijn blog hier). De fitste atleten op de Regionals gaan vervolgens door naar de Games van 19 t/m 24 juli in Carson, California. Het seizoen is in ieder geval weer goed begonnen, let the games begin!

> Een toffe Nederlandse CrossFit-competitie zien? Volgende week is de eerste dag van de Tiglon Series. Check de site of de trailer. Ik hoop je daar te zien!

Ik ben heel benieuwd naar hoe jouw Open ging. Laat het me hieronder weten!

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik een thruster:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *