De fitste man uit de geschiedenis: Rich Froning

froning-lead

Je hebt binnen sport groten en legendes. In die laatste categorie valt absoluut viervoudig CrossFit Games winnaar Rich Froning. Hij zette opeenvolgend van 2011 t/m 2014 alle titels van het WK CrossFit op zijn naam en won vorig weekend nog de CrossFit Invitationals met team USA. In deze post een blik op deze gigant, naar aanleiding van zijn biografie uit 2013 en de film uit 2015. 

Fit Froning

Kun je iemand de fitste man uit de geschiedenis noemen? Als je uitgaat van de definitie die binnen CrossFit gesteld is (uithoudingsvermogen van hart, bloedvaten en ademhalingsstelsel, weerstandsvermogen, sterkte, flexibiliteit, kracht, snelheid, coördinatie, wendbaarheid, evenwicht en nauwkeurigheid), dan kun je Richard Froning Junior zeker die titel geven (naast Chuck Norris natuurlijk). Werd hij bij zijn eerste Games in 2010 nog net aan tweede door gehannes in een touw (daarover later meer), de vier opvolgende jaren won hij steeds overtuigend. Toen hij in 2014 zijn vertrek als individueel deelnemer bekend maakte en in 2015 voor het eerste met zijn team van CrossFit Mayhem deelnam, schreef hij die titel ook meteen op zijn naam (lees het verslag van de Games 2015 in deze post) en vorig weekend nog pakte hij de winst met team USA in Madrid bij de Invitationals. Een aardige held dus, deze 28-jarige Amerikaan uit Cookeville, Tennessee. In deze video uit 2013 maak je kennis met ‘m:

Lekker dobberen en hollen

Waarom is Rich Froning de fitste der fitten? In ieder geval niet omdat hij in alles het beste is. Froning heeft er zelf over gezegd dat hij op individuele onderdelen zeker verslagen kan worden, maar dat hij overall toch altijd het beste tot zijn recht komt. Dit kon je in zijn toernooien altijd goed zien, want op sommige onderdelen was hij zeker niet de beste. Om twee dingen te noemen die niet primair in zijn wheelhouse vallen: zwemmen en hardlopen. In 2013 had hij het bijvoorbeeld erg zwaar tijdens het zwem-event, en in 2014 moest hij tijdens “Triple 3” zelfs gaan lopen.
Natuurlijk is dit erg relatief, want ook op deze onderdelen is hij zeker niet slecht. Je zou kunnen zeggen dat puur cardiovasculaire bewegingen niet zijn favoriet zijn, ook omdat hij ze niet graag doet. Zijn sterke punten zitten eigenlijk in al het andere, bijvoorbeeld olympisch liften en gymnastics. Check even deze 161kg clean&jerk bijvoorbeeld, tijdens de Games van dit jaar. En om een specifieke eigenschap te noemen die hem maakt wie hij is, is zijn vermogen om pijn te lijden. Deze eigenschap bepaalt of je opgeeft of doorgaat bij een grens en bij Froning is dat altijd doorgaan. Dit maakte hem in combinatie met een ijzersterk mentaal vermogen, altijd de sterkste der sterken gedurende de Spelen. CrossFit draait om overall fitheid en daarop heeft Froning altijd zijn winsten gepakt, in alles wat hem voorgeschoteld werd. Dat hij ondanks de explosieve groei van de sport ieder jaar dat hij deelnam wist te winnen, spreekt nog extra tot de verbeelding. Even wat statistieken over de man op een rij:

  • 1,75m
  • 90kg
  • Fran: 2:13
  • Clean&Jerk: 168kg
  • Snatch: 138kg
  • Deadlift: 260kg
  • Backsquat: 215kg
  • Max pull-ups: 75
De biografie

In 2013 verscheen de (Engelstalige) biografie First, geschreven door Froning samen met David Thomas. Het boek begint meteen goed met de finale van de Games van 2010, waar Froning zijn eerste plek verloor door uit het klimtouw te vallen (check ook even de lege tribunes). Hij bleek rope-climbs niet te beheersen en beschrijft dat het touw zijn leven als atleet voor altijd veranderde.
De biografie laat je kennis maken met de op dat moment drievoudig CrossFit Games winnaar en geeft een inkijk in zijn leven. Het beschrijft zijn jeugd, zijn sterke band met zijn familie, hoe hij zijn vrouw Hillary leert kennen en zijn spirituele reis. Want ja, deze man is aardig gelovig, wat ook te zien is aan zijn Galatians (Galaten) tatoeage op zijn rechter-zij.
Je leert Froning als atleet kennen en krijgt inzicht in zijn vorderingen binnen de sport. Zijn entree in 2010 maakte hij bijvoorbeeld alleen met training in zijn eigen gym, in de schuur thuis. Dit is nog steeds de plek waar hij traint, naast zijn eigen gym, CrossFit Mayhem. Hij vertelt ook over zijn opvoeding en karakter, want die is gevormd door de vele activiteiten en klussen die hij als jonge jongen rond de boerderij thuis uitvoert. Zijn werk-ethos komt daar zeker vandaan.
Het boekt neemt je vanaf de Games van 2010, via 2011 en 2012 mee tot aan de derde winst in 2013 en Froning En vertelt hoe hij tot zijn winsten komt. Ook beschrijft hij zijn dieet (in twee bladzijdes), of eigenlijk het ontbreken ervan. Hij volgt wat zijn lichaam hem aangeeft. Hij eet weinig pasta, rijst en brood maar drinkt wel zo’n twee liter (!) melk per dag.
Leuk is dat in het boek allerlei CrossFit-movements worden uitgelegd. Hiermee is het ook leesbaar voor niet-CrossFitters. Drie lessen die hij geeft aan het einde van het boek (en waar ik me geheel in kan vinden):

  1. Ga naar een CrossFit Gym
  2. Laat je niet intimideren
  3. Heb plezier

Ben je geen CrossFitter, is het boek prima leesvoer maar wellicht geen must-read. Ben je dat echter wel, vind ik het een absolute aanrader. Je krijgt een mooie inkijk in het leven en de psyche van een kampioen en leert veel over de CrossFit Games. Rich geeft je ten slotte inzicht hoe hij groeide als atleet en als mens en dat is altijd leerzaam.

> Boek kopen? Bestel ‘m voor € 13,49 bij Bol.com

De film

Dit jaar kwam de film over Froning uit, die verder gaat waar het boek ophoudt. We zien hierin hoe hij zijn vierde en laatste individuele titel bemachtigt en krijgen een verdere inkijk in de mens achter de legende. Een voorproefje:

Ik zag de film met een zaal vol CrossFitters en dat is ook het publiek waar deze film voor bedoeld is, net zoals zijn biografie. Het mooie aan een film is natuurlijk dan wel dat je niet hoeft te kunnen lezen of geen Engels hoeft te kunnen. Heel tof is dat je veel ziet van backstage bij de Games, waar natuurlijk normaliter niet gefilmd wordt. Ook zie je dat Froning drie dagen voor het toernooi vader wordt (door adoptie), hoe hij koude resten pizza eet als snack en dat hij met zijn neven en vrienden in één bed slaapt tijdens het toernooi. Maar het mooiste is natuurlijk dat je hem aan het werk ziet tijdens trainingen en op de Spelen en hiermee ziet hoe vet CrossFit is. En voor de dames trouwens nog een motivatie: hij loopt minstens de helft van de tijd zonder shirt rond.
Een must-see dus als je net als ik een CrossFit-gekkie bent. De film is overigens niet zomaar in Nederland te zien, je kunt deze huren via een Amerikaans iTunes account. Wil je ‘m net als ik op groot beeld zien in een zaal vol CrossFitters, dan organiseert CrossFit Hoogvlieg op 25 januari een bioscoop-avondje in Spijkenisse (check Facebook). En het mooiste is dan ook nog dat je gekleed moet komen als CrossFitter. Trek al die fluorescerende lange sokken, hoofdbanden en box-shirts dus maar uit de kast. En je bioscoop-CrossFit-broek natuurlijk ook. Leuk initiatief!

Heb jij het boek gelezen of de film gezien? Ik ben benieuwd wat je ervan vond.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *