Flexen en burpee pull-ups op de Njoya league kwalificatie

1

Vorige week mocht ik me weer eens bewijzen in een heuse CrossFit competitie: de kwalificatie van de Njoya league vond namelijk plaats, en als vanouds werd dit gecombineerd met andere vormen van krachtsport. Zo kon het zijn dat ik vorige week tussen volledig authentiek spray-tan bruine figuren rondliep op mijn Nano’s, om ‘m in het CrossFit gedeelte van jetje te geven. In deze post een verslag van de heroïsche strijd.

Hoi Gorilla’s

We hebben in ieder geval genoten vorige week zondag en hiermee maakte de Njoya league haar naam helemaal waar. In maart volgend jaar zal de wedstrijd gaan plaatsvinden en in plaats van de kwalificatie zelf te doen in de box, werd deze als een wedstrijd georganiseerd op de locatie van de S.A.P. cup, een bodybuilding-wedstrijd. Dat is natuurlijk een heel eclectische combinatie en ik was daarnaast heel erg benieuwd of ik nu eindelijk mijn al lang gekoesterde Gorilla-wear shirt kon gaan scoren.
De Njoya league is een CrossFit team-event, met verschillende klassen. Zo is er een man-man, man-vrouw, vrouw-vrouw en superteam-klasse (check meer over deze en andere throwdowns in dit artikel). Team-events zijn altijd erg leuk, je gaat vaak net even wat harder en het samenwerken zelf is erg leuk. Ik werd vorige maand door m’n Wodshot-buddy Ismay overgehaald om me samen met haar in te schrijven en daarom reden we vorig weekend naar Veldhoven voor wat gymnastiek.

Waar kan ik me bruin laten rolleren?

De eerste dingen die door mijn hoofd schoten vorige week toen ik aankwam: “hoi rookhaag” (veel bezoekers van bodybuilding wedstrijden houden blijkbaar van rookvlees), “het lijkt hier wel een bejaarden-soos qua hitte” (oh ja, iedereen loopt rond in glimmende bikini’s en tanktops) en “waar kan ik me ook even bruin laten rolleren?”
Want ja, dit was toch wel een heel andere wereld dan de CrossFit-wereld waar ik me normaliter in begeef. Aan de andere kant was dit ook erg leuk, je ziet zo eens een ander spectrum binnen fitness. Op het event was veel te doen: je kon je gehele kledingkast een upgrade geven met nieuwe tanktops en fluorescerende spandex-broeken, 28 verschillende supplementen door elkaar heen testen, shake-bekers verdienen met slingeren en naast wedstrijden in CrossFit en flexing (jezelf zo bruin mogelijk tonen in een zo klein mogelijk broekje) waren er onder andere calistenics, powerlifting en kettlebell wedstrijden te bewonderen:

Klodder mayonaise met slasaus benen

Buiten het maken van double-biceps poses mocht ik me vorige week op drie workouts storten, die we in een vrij kort tijdsbestek van een middag moesten doen. Alle teams moesten namelijk in het weekend de drie WOD’s hebben gedaan en dus moest er compact geprogrammeerd worden: een leuke extra uitdaging.
Naomi Rinsampessy en haar team hadden voor ons een erg leuk en uitdagend programma samengesteld:

De eerste workout stookte onze spieren meteen lekker warm. Het was hierin de bedoeling dat de eerste twee volledige rondes (met 2 en 4 reps per oefening) door beide van de teamleden een keer werden gedaan. Hierna mocht je zelf gaan verdelen en er mocht maar een atleet op het veld staan. Wij verdeelden het zo dat ik de sprints en de snatches deed, Ismay deed de sit-ups en thrusters. Dit was een prima verdeling, gezien we hiermee beide op relatief sterke onderdelen konden werken. De sprints vielen overigens nog het meeste tegen, m’n benen liepen er helemaal mee vol.
De tweede workout mocht naar eigen inzicht verdeeld worden. Erg leuk was hier dat er burpee pull-ups waren geprogrammeerd, een oefening die niet vaak gedaan wordt maar erg leuk is om te doen. Je kon hier goed de verschillen zien tussen geoefende en niet-geoefende atleten, coördinatie en efficiëntie is alles in deze beweging. De overige onderdelen waren ook tof: double-unders (die me niet zo goed afgingen dit keer), hangpower-cleans (60kg voelde zwaarder dan ik ingeschat had) en een handstandwalk die ik op me mocht nemen. We konden deze WOD binnen de tijd afmaken die er voor stond, waar we erg tevreden mee waren.
De derde en laatste WOD was ook een echte killer, waar de gymnastic skills goed op de proef werd gesteld. Hier werkte je tegelijk, waarbij de een stil hing, lag of stond en de ander reps maakte. Je kon alleen reps maken wanneer je beiden actief was. Na dit onderdeel was er nog een kleine workout geprogrammeerd zodat alle atleten met slasaus benen naar huis gingen: vier minuten zoveel mogelijk squats maken met 60kg voor heren en 45kg voor dames. Ouch. Deze was niet onze beste: mijn buddy kon net aan haar eten binnenhouden en ik ben qua benen als Madonna toen ze stopte met eten. 35 reps stonden er na vier heerlijke minuten zodoende op de teller, waarbij sommigen in de 70, 80 of zelfs 90 (!) reps haalden.

We hebben het gezellig gehad, is ’t niet?

Onze score bleek uiteindelijk niet genoeg te zijn voor een plaats in de finale, waar we ook niet op gerekend hadden. Wel heb ik een heel leuke middag beleefd, waarin de onderlinge sportiviteit tussen de teams ook erg opviel. Zeker een reden voor mij om het volgend jaar nog eens te gaan proberen en natuurlijk te gaan kijken bij de finale op 19 maart in Amsterdam.
Wil je vandaag wat CrossFit actie zien? Kom dan naar UnScared in Utrecht, voor de Tiglon series finale. En over heroïteit gesproken: de aftermovie van de Amsterdam Throwdown is deze week losgelaten. Complimenten voor de makers, want de epicness spat er van af:

> Meer lezen over de Njoya league? Check de site of Facebook;

Foto-credits: Facebook pagina van Njoya league
Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik een burpee, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *