Serieus roeien voor Serious Request

Serious 1

Heb jij je kerstkilo’s er weer bij gegained afgelopen dagen? Ik had me er gelukkig vlak voor nog ingespannen. Behalve als je net onder een atlas-steen vandaan komt gekropen heb je het vrijwel niet kunnen missen afgelopen weken: Serious Request vond weer plaats. In Heerlen probeerden de drie DJ’s in het glazen huis zoveel mogelijk aandacht te vragen om geld in te zamelen voor jongeren in probleemgebieden. Bij CrossFit Amsterdam vond voor de tweede keer Serious Rowing plaats, om zo hierin bij te dragen, en FIT-MAN roeide mee.

HOW-ROW

Het doel voor Serious Request 2015 sprak me dit jaar erg aan: jongeren in conflictgebieden ondersteunen om ze op weg te helpen om een toekomst te kunnen bouwen. Iets wat je denk ik iedereen toewenst. CrossFit Amsterdam wilde wederom op een ludieke manier een bijdrage doen en organiseerde afgelopen donderdag Serious Rowing. Concept2 werd gevraagd de box om te toveren in een indoor-roei paleis en heel CrossFittend Nederland werd uitgenodigd om een stukje te komen sleuren voor wat monnie. Afzien voor anderen die ook moeten afzien, een mooie manier.
Er zouden behoorlijke afstanden geroeid gaan worden: 10k’s, halve marathon’s en zelfs hele marathons (!) door Joris Trooster en Ella Giskes. Je kon wel kiezen om de afstanden alleen of in teamverband te doen. Mijn buddy Wouter en ik besloten samen voor een halve te gaan. Ruim 10k roeien p.p. leek mij wel genoeg want om je een beeld te geven van een martelapparaat: een roei-apparaat komt aardig in de buurt. In 2013 werd op de Games een halve marathon geprogrammeerd en Rich Froning zegt in “The Test of Fitness” hierover dat dit het ergste was wat hij ooit (!) als atleet moest doen:

Moet je nagaan hoe een hele Marathon moet voelen. Khalipa won overigens met een tijd van 1:18:02, wat leip snel is. Check deze mini-docu trouwens zeker helemaal, erg vet.

GOED CONCEPT

Alle atleten zouden donderdag plaats gaan nemen op de Indoor Rower of voor de SkiErg van Concept2. Dit is het merk dat de rowers in ongeveer alle boxen en gyms tot aan de CrossFit Games levert. Het merk ontwierp back in the days in 1981 de Indoor Rower, welke al snel de best verkopende roeimachine ter wereld werd. Nu, een aantal modellen later, wordt hij dagelijks gebruikt door roeiers op alle niveaus, van olympische atleten tot revaliderende hartpatiënten en roeiers thuis. Het bedrijf levert nog steeds vanuit hun eigen werkplaats in Morrisville, Vermont de Rower en de SkiErg. Die SkiErg is een apparaat waar je langlauf-training op doet en welke je steeds vaker ziet in CrossFit boxen. Op de Lowlands Throwdown werd deze dit jaar ook in een workout geprogrammeerd en hier zag je dat nog niet veel atleten hiermee getraind hadden. De SkiErg zet net als de Rower je gehele lichaam aan het werk en vraagt veel van je benen, core en schouders. Erg effectief. Check een toelichting en live demo van mij op dit apparaat in deze video van de Lowlands Throwdown.
Waarom is roeien eigenlijk zo superdolletjes om te doen? Roeien is een beweging waarbij je je gehele lichaam en alle grote spiergroepen aanspreekt: benen, rug, core, armen en schouders. Het vraagt daardoor erg veel van je kracht en conditie (als jij wel eens op een rower zit weet je precies wat ik bedoel), en is een ideale manier van trainen om heel fit te worden. Vandaar ook dat ze er binnen CrossFit zo gek op zijn. Het is tegelijk ook een heel technische beweging, want door maar gewoon wat aan het apparaat te sleuren bereik je niet zo veel, net zoals je dat in een bootje ook niet zou krijgen. Hoe efficiënter je kan bewegen op de roeier, hoe sneller en makkelijker je vooruit komt. Snelheid bouwen zit ‘m dan niet in het zo snel mogelijk heen en weer trekken van de handle maar in de hoeveelheid kracht die je kan leveren in de pull. Deze pull haal je daarbij uit je gehele lichaam. Hoe beter je daarin bent, hoe sneller je gaat. Je kunt dan ook prima even stil houden wanneer je de volledige pull hebt gemaakt, je bootje blijft als het ware gewoon varen. Veel CrossFitters bouwen hierin geen rust op, waardoor je maar heen en weer blijft schuiven, zonder echt snelheid te maken. Ook het eerst terugbrengen van de handle naar voren, en dan pas je knieën buigen, is vaak een belangrijke verbetering in de techniek.
Wil je weten hoe een echt krachtige pull er uit ziet? Check dan deze video waarin Peter van Schie van het Nederlandse Roei-team even een Rower van de grond trekt. Morrie. Je ziet dat hij vrij weinig pulls maakt (zo’n 16 per minuut) maar reken maar dat hij hard vooruit gaat.

Gezellige drukte
Joris & Ella tijdens hun marathon
Lekker sleuren met je kadaver

Woensdag mochten wij dus aan de bak. Het was voor het eerst dat ik überhaupt verder ging roeien dan 5k dus een mooie test. CrossFit Amsterdam was geheel gevuld met Rowers zodat zoveel mogelijk mensen tegelijk aan het werk konden. Daarbij was er meer te doen dan alleen roeien want ook waren er bijvoorbeeld stands van Reebok, PurePharma, Ekopura en Boxmeal. Die laatste ken je waarschijnlijk nog niet maar hanteert een briljant concept:
1. Je plant het tijdstip van je WOD in;
2. Je kiest vóór 10.00 uur je Boxmeal voor die dag. Je hebt de keuze uit 6 verschillende opties. Vanaf 16.00 uur ligt jouw Boxmeal klaar.
3. Je neemt na je WOD je maaltijd mee naar huis, vrienden, bios en… eet!
Briljant. Een van mijn box-genoten is het gestart en ze had direct bij een aantal box-eigenaren interesse gewekt. Na het proeven van een heerlijke maaltijd met mini-wraps met tonijn,  chili-con-carne en salade snapte ik waarom. Hier ga ik zeker gebruik van maken.
Het was een drukke bedoening in de box, want uit het hele land hadden mensen zich aangemeld voor een sleur-sessie om hun karakter te testen. Wouter en ik startten om 14:00 en besloten om eerst om de beurt te starten met 2k. Nadat we dit beiden twee keer gedaan hadden brachten we dit terug naar 1 kilometer, en dit hielden we vol tot de laatste kilometer. Deze splitsten we naar een sprint van twee keer 500m, om even helemaal leeg te gaan. Na 1:24:13 hadden we de 21,097 km erop zitten, een prima tijd en de tweede tijd van de dag van de duo’s op deze afstand. We konden hiermee helaas geen kettlebell naar huis nemen maar waren beiden erg blij met onze prestatie. Een dergelijke afstand roeien is met z’n tweeën prima te doen, zeker door de afwisseling. Dezelfde afstand achter elkaar of een halve marathon zelf roeien is natuurlijk een stuk heftiger, maar wellicht doe ik dat nog eens in een vlaag van verstandsverbijstering. Joris Trooster, die een hele marathon roeide in 2:48:36 -de held- zei tegen mij dat hij ging opschrijven in zijn logs dat hij dit toch echt nooit meer ging doen. Het lijkt mij ook vrij vreselijk, nog wel erger dan een marathon lopen.
Alle inspanningen waren in ieder geval niet voor niks: er werd bijna € 10.000,- opgehaald voor Serious Request, een prachtig bedrag natuurlijk. Volgend jaar ben ik er dan ook zeker weer bij en kan ik jou ook zeker aanraden om wat pulls te komen maken voor het goede doel. Merrie Rowing!

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik een burpee, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *