Deze man gaat 1.200 km roeien op een SUP

Ooit wel eens wakker geworden en je afgevraagd hoe het zou zijn om weken lang roeiend op een SUP af te leggen? Ik toevallig ook niet. Toch is dat precies wat Alex de Saint van plan is te doen in de Race to Alaska. De Amsterdammer reisde vorige week af naar Washington om op zijn drijvende surfplank een stukje te gaan paddelen. FIT-MAN zoekt in dit artikel uit wat een man in de heer zijn naam drijft dit te ondernemen.

Alle duiven op de dam

De mens is een vreemde diersoort. Zal een duif op de Dam vooral bezig zijn met het vol eten van z’n bast, de mens is door z’n fantasie in staat voorbij grenzen en tijd te denken. Dit heeft ons de hele aarde (en daarbuiten) doen verkennen en allerlei uitvindingen voorgebracht zoals gesneden brood, de Arnold-press, de Sauna Belt en appeltaart. Zelfs FIT-MAN is ontsproten uit een verzinsel, je gelooft het bijna niet.
Verzanden de meeste mensen in kantoorbanen, te zware lichamen en burn-outs pakken sommigen het anders aan. Afgelopen week bijvoorbeeld lanceerde FIT-MAN’s fitte vriend en ambassadeur Kevin Weijers zijn boek over experimenteren genaamd 21 dagen niet klagen. Hij besloot zijn baan als ambtenaar op te zeggen en gaf zijn leven een andere draai door zich wereldwijd door bedrijven in te laten huren in ruil voor onderdak en eten.
Wie het ook nogal anders aanpakt is Alex de Saint (44). De geboren Zuid Afrikaan is namelijk van plan als eerste ooit alle grote waterraces af te leggen op een Stand Up Paddle board en heeft er nog een te slechten voordat hij dit record op zijn naam mag zetten. Vorig jaar legde hij al ruim 2.300 km af in twee aaneengesloten races.
Ik vroeg me af hoe hij tot dit dolle plan gekomen is en hoe het leven van de beste man er uit ziet om dit te kunnen doen.

Leven als een topsporter

Op het moment van bellen is Alex bezig met de laatste voorbereidingen voor hij met al z’n gear afreist naar de VS. En voor iemand die behoorlijk veel moet overzien klinkt hij behoorlijk relaxed en neemt hij alle tijd. Het zal iets met de achtergrond (big wave surfing) en levensstijl te maken hebben gok ik zo.
Alex blijkt te leven als een topsporter. Gezien zijn doelen traint hij dag in dag uit vier uur lang: iedere ochtend een uur ashtanga yoga, vervolgens een uur conditietraining en later op de dag een uur krachttraining en weer een uur conditietraining. Tussendoor neemt hij om te eten en rusten. Het lijkt op hoe top CrossFitters hun dag opbouwen. Een solistisch leven waarbij alles voor de sport wijkt. Geen tot zeer weinig alcohol, geen bewerkt voedsel maar wel met support van zijn vrouw.
Hij spreekt gepassioneerd over zijn liefde voor sport. Eerst het big wave surfen, wat niet meer ging doordat hij zijn rug brak. De hang naar avontuur, het teruggaan naar je natuur, op expeditie gaan en helemaal op jezelf terug geworpen worden als je je weg zoekt in overweldigende omgevingen.

De man gaat door

Er blijkt ook zeker een verslavend element te spelen. Alex groeit van jongs af aan op met sport en stelt zich steeds nieuwe doelen. Toen het surfen niet meer ging kwam hij in aanraking met de SUP en het bestaan van ultra long distance races over water. Niemand bleek eerder al deze races afgelegd te hebben op een opblaasbare versie van dit type plank: een doel was geboren.
De elfstedentocht werd onder andere behaald en rivier de Yukon in Canada werd in 2018 getrotseerd, in races van 750 en 1.600 km. Achteraf bleek dat er nog een race open stond om het record op zijn naam te schrijven. De Race To Alaska vormde hiermee afgelopen jaar het trainingsdoel.
“En hierna dan?” vraag ik Alex. Hij blijkt nog lang niet klaar. Geestelijk kan hij de wereld nog aan. Met ouder worden groeien de vaardigheden voor long distance inspanningen. “Je tactieken worden beter, je bent mentaal sterker en kan bogen op je ervaring. De echte krachtsinspanningen worden natuurlijk wel minder.” Hij wil nog twee jaar racen en ieder jaar twee van de zwaarste uitdagingen aangaan. De K2 beklimmen blijkt er een van te zijn. Mijn spannendste avontuur recent was de tractiecontrole van mijn auto uitzetten, dan is dit toch wat anders.

Kwalificatie van 36 uur

Speelt angst nog een rol vraag ik hem. “Je angsten ontwikkelen met je ervaring mee. Door ervaring kan ik veel incalculeren. Natuurlijk hoop ik dat moeder natuur goed voor me zal zijn maar ik accepteer het risico wat ik neem. Het helpt ook dat mijn vrouw achter me staat.” Achter hem staan ook zijn sponsors, die er voor zorgen dat hij dit leven kan leiden. Er naast werken voor deze expeditie was overigens wel nodig, het is zeer kostbaar door alle uitrusting en transport onder andere.
De race die hij nu gaat doen is een zeer technische. Hij krijgt te maken met veel stromingen en dient ter kwalificatie een van de drukste vaarlijnen ter wereld over te steken binnen 36 uur. Hierna zal hij op weg gaan met 20 dagen proviand, wat hij dus allemaal op zijn plank zal vervoeren. Gedurende de dagen zal hij onbewerkte snacks met veel vet eten (noten, pindakaas, repen) en water drinken, ’s avonds eet hij warm. Bewerkt voedsel zoals gels en energydrinks laat hij links liggen.
We sluiten af met de afspraak elkaar een keer te treffen als hij weer in Nederland is. Wellicht kan ik hem verleiden eens samen te trainen ook? FIT-MAN wenst hem alle succes en geluk met de race!

Update 10-6

Alex belt me vanmorgen vroeg met z’n satelliettelefoon. Hij blijkt op een eilandje vast te zitten vanwege het weer. Een verplichte stop van vier dagen. Hij heeft een erg zware eerste week achter de rug. Door het weer blijkt niemand de eerste 36 uur doorgekomen te zijn. De race is dus officieel gestopt. Hij kwam vast te zitten door een storm maar wist als enige deelnemer op een SUP op eigen kracht terug te komen. Hij ontving daardoor toch een medaille. Terug aan de start besluit hij toch door te gaan naar het eindpunt in Alaska, buiten de race dus. Een beetje twijfel klinkt nu toch wel door, hij moet over open zee, overleggen met zeeschepen en de Marine voor een veilige vaart. Bellen is even prettig, er is geen mens om hem heen. Toch wil ie volgend jaar opnieuw mee doen, om de race echt te doen. Hij lacht en we spreken af elkaar te treffen bij thuiskomst.

–> Alex volgen? Dat kan op zijn site.
–> Race volgen? Zie R2AK.com

Mening/opmerking/klacht/lofzang? Laat het me vooral weten. haha doei.

Foto credits: Leonardo Avezzano 

Éen reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *