Boekentips: “Niet te breken” en “21 dagen niet klagen”

Wie niet sterk is, moet erudiet zijn. Dat is zo ongeveer het uitgangspunt geworden van FIT-MAN, gezien de 100kg snatches nog niet echt in zicht zijn. Zoek je nog een goed boek voor een verlaat kerstcadeau of om te gaan lezen in 2020? Dan heb ik twee toptips voor je, van vaderlandsche bodem nog wel. Lees het hieronder.

Niet te breken – Sander Aarts

Sander Aarts is de meest getrainde militair van Nederland: hij diende niet alleen 16 jaar in de hoogste echelons van ons defensieapparaat, ook heeft hij in die tijd zo ongeveer alle specialisaties binnen de elite eenheden afgerond. Om zijn kennis te delen schreef hij een boek voor de gewone burger. Wat heet, een page-turner eersteklas kan FIT-MAN stellen.

Toen ik recent op Schiphol wat rondsnuffelde voor literaire inspiratie, stuitte ik op het boek van Sander Aarts. Ik mocht eerder een training bij deze megaheld volgen (lees: FIT-MAN wordt doormidden gezaagd in militaire training 12HR Evolution), nu bleek de man ook te kunnen schrijven. Het boek leek me perfect voor wat inspiratie tijdens de vakantie: lekker lezen over alle ontberingen van de schrijver, terwijl ik met m’n snikkel in de champi aan het zwembad zou liggen.

En wat heb ik van dit boek genoten. Niet alleen is het zeer interessant om een kijkje te krijgen in de ervaring die Sander heeft opgedaan, hij koppelt dit ook direct aan de inzichten die hij opdeed hierin en hoe je dit zelf zou kunnen toepassen. Het bijzondere hierbij is dat Sander zijn kwetsbare kant hierbij laat zien, gewoon zoals hij het toen beleefde en niet de donkere kanten schuwt of weglaat. Voor mij is dit overigens geen kwetsbare kant, maar juist een duidelijke kracht. Het verbindt en maakt een geharde militair zoals hij menselijk. Het boek was voor hem ook een vorm van therapie (zoals hij in de podcast van Scherpschutters vertelde).

Zelf kon ik veel meenemen uit het boek: het open en klaar staan voor de minder sterken in de samenleving bijvoorbeeld. Een mooi goed. Het bewustzijn van het ego, dat soms echt met je aan de haal gaat. Bij de schrijver was dat ego sterk verbonden met het militair zijn in de hoogst haalbare vorm. Toen dat echter wegviel door het verlaten van defensie was het opnieuw nodig te vinden wie hij was. En de verbinding te houden met wat hij zelf echt belangrijk vindt in het leven. Voor Sander zijn dat bijvoorbeeld helderheid en integriteit, in alle keuzes die hij maakt. Door te leven naar je kernwaarden, schrijft hij, kom je tot je bestemming.

Zeer regelmatig heb ik met een grote grijns het boek zitten lezen, inzichten worden met komische anekdotes omlijst. Relativering, creativiteit en humor zijn een belangrijke manier om met uitdagingen en moeilijke situaties om te gaan. Er is zelfs een woord voor binnen defensie: rupsen. Rupsen kan je zien als het slim gebruiken van de mogelijkheden die zich op dat moment voordoen. Niet om volledig vals te spelen of een opdracht af te raffelen, wel om jezelf soms iets te helpen. Het beste verhaal is overigens misschien wel die van Mister Monkeybrain. Om je een hint te geven: het heeft iets te maken met het laten zien van een ontbloot intiem lichaamsdeel op een vrij onverwacht moment. Ik ben nog aan het bedenken wanneer ik die eens kan inzetten op kantoor.

Sander hint inmiddels al naar een tweede boek (hiephoi) en startte ook met een nieuwe challenge: hij stuurt de komende 3 maanden iedere dag een mail met daarin een persoonlijk verhaal en inzicht. Daar komen weer prachtige verhalen in naar voren. Hij besluit zijn mail altijd met het motto: “Kies groei boven comfort”. Een mooi voornemen voor 2020!

Kopen dat boek? (doe maar)
Doe het direct bij de schrijver of Bol.com

21 dagen niet klagen – Kevin Weijers

Kevin Weijers schuwt het avontuur ook niet. Niet voor niets noemt hij zichzelf CEO (Chief Exploration Officer). Leuk detail is dat Kevin ook een fanatiek CrossFitter is, en inmiddels ook wat wedstrijden heeft gedraaid (zie hem hier nogal verwonderd naar zijn medaille kijken). Kevin zijn verhaal begon ook door de keuze voor het onbekende, in plaats van het comfort van zijn baan te behouden. Dat avontuur resulteert nu in een boek, waarin (zoals de titel al zegt) relativering ook een belangrijke rol speelt.

We spoelen een stuk terug in de tijd: Kevin is ambtenaar en bedenkt zich op een dag dat hij zo ongeveer de helft van zijn tijd invult met mails. Mails lezen, sturen en bespreken in meetings zijn zaken die binnen veel ondernemingen of overheden tijd opslurpt. Herkenbaar? Gelukkig zit jij nu heel lekker te lezen op dit domein. Kevin krabt zich eens op zijn achterhoofd en besluit zonder iemand te vertellen dat hij stopt met mail. Er gebeurde vervolgens helemaal niks. Ook zijn manager had niks door, tot hij het haar toch maar opbiechtte. Hij mocht de proef doorzetten, behaalde zeer goede resultaten maar werd hierna toch voor de keuze gesteld: weer mail in zijn taken opnemen of een andere weg kiezen. Het werd, zoals je snapt, het laatste.

Omdat zijn toenmalige relatie ook geƫindigd was besluit hij zijn huis te verkopen en op reis te gaan. Het experimenteren beviel goed: hij kiest er daarom voor om zich te laten inhuren door bedrijven in ruil voor onderdak en eten. Een originele manier om de wereld in te trekken.
Het boek neemt je mee op zijn reis, waarin hij 33 experimenten en inzichten met de lezer deelt. Kevin schuwt hierbij ook niet de moeilijkheden en lastige momenten te delen die hij natuurlijk tegen kwam. Dit aspect maakt het als lezer mogelijk om te reflecteren op eigen situaties. Ons oerbrein houdt van comfort: het was een overlevingsmechanisme. Vrees voor het onbekende houdt ons vast in niet vervullende banen, relaties en vriendschappen. In het boek laat Kevin door zijn open blik zien dat het onbekende het leven vaak verassende wendingen geeft. En dat plannen natuurlijk leuk lijkt maar heel vaak helemaal niet werkt. Ons brein maakt er achteraf een logisch verhaal van. Maak dus maar een plan, maar dan wel achteraf.

Nieuwsgierigheid is een grondslag die door het hele boek heen te voelen valt. Kevin vind het zelfs te prevaleren boven passie. Passie hebben voor iets, is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Nieuwsgierigheid is veel meer haalbaar. Hij maakt het je heel makkelijk zelfs:

  1. Ga naar buiten
  2. Help iemand
  3. Leer iets
  4. Deel het

In het boek legt de schrijver het natuurlijk uitgebreider uit. Toch is duidelijk te zien dat het verbinding maken met andere mensen belangrijk is. Het is zelfs bewezen dat je echt gelukkig wordt door andere mensen (en dus niet door je passies). Veel van die mensen passeren de revue in 21 dagen niet klagen: van een prinses uit Maleisiƫ tot een Nederlandse docent die werkt in de townships in Zuid Afrika.

Kevin helpt je door een opbouw in 3 delen: perceptie, actie en volhouden. Dat volhouden komt terug in de titel van het boek: 21 dagen niet klagen. Een challenge die hij niet zelf bedacht maar wel viraal ging toen hij hier eerder over schreef op zijn blog. 21 dagen niet klagen, schelden en roddelen om bewust te worden van je eigen gedachten en gedragingen. Een uitdaging denk je? Dat mag je zeker stellen. Mijn witte bandje (een spin-off van de challenge als reminder voor jezelf) ben ik inmiddels voor de tweede keer verloren, ik scheld er dan ook weer lustig op los – maar dan wel alleen in het Frans voor een zachte landing.

Naar zo’n schermpje turen is ook niet alles, pak eens een boek. Laat je verrassen door de inzichten die Kevin je geeft. Een van de leukste wil ik je niet onthouden: “If you don’t like where you are, move, you are not a tree”. Nog zo’n mooi motto voor 2020!

Kopen dat boek? (doe maar)
Doe het direct hier of Bol.com

Mening/opmerking/klacht/lofzang? Laat het me vooral weten. haha doei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *