Goede gewoontes om vandaag mee te starten

Een nieuw kalender- of levensjaar geven vaak een impuls aan goede voornemens. Vrijwel iedereen heeft echter ervaren dat het invullen hiervan meestal niet duurzaam succesvol blijkt. Het verschil maak je dan ook niet met voornemens, maar met gewoontes. FIT-MAN is altijd een heel gewone jongen gebleven en deelt in dit artikel de tips des duursaem levenssuccesch met je. Gewoon, voor gratis omdat de zon schijnt.

FITheid is de nieuwe rijkdom

Eerst een paar vragen: Ben jij gelukkig? Voel je je fit? Wat voor cijfer zou je je leven geven? Even wat vragen ter overdenking… Geluk of fitheid zijn zowel relatief als moment afhankelijk. Uitgezoomd leven we in een zeer gunstige tijd in dit deel van de wereld: we leven in een volwaardige democratie (slechts een paar procent van de wereldbevolking kan dit zeggen), er is al bijna 75 jaar vrede, zat werk, relatief goed verdeelde rijkdom, genoeg eten en drinken en we hoeven niet te sterven aan allerlei (infectie) ziektes. Niet voor niets was Nederland het zesde land in de lijst van gelukkigste landen van de VN in 2018.

Ingezoomd betekent dit echter niet dat jij gelukkig of fit bent op dit moment. De helft van de Nederlandse bevolking is te dik, veel mensen hebben last van chronische stress en ruim een miljoen mensen gebruiken antidepressiva. Slechts een paar duizend mensen lezen dit blog wel eens, en dat is natuurlijk veel te weinig. Hoewel de mogelijkheden om een paradijselijk leven te leiden voldoende aanwezig zijn lukt dit niet iedereen in voldoende mate. Dit komt mede hoe we onze omgeving zelf hebben ingericht op het gebied van voeding, beweging en rust. Hierdoor krijgen we van het eerste te veel en van het tweede en derde te weinig. De balans is hierdoor onnatuurlijk verschoven.

Om optimaal recht te doen aan jouw genen en mens-zijn dien je daarom actief en doelgericht te werk gaan, om de drie elementen met elkaar in evenwicht te brengen. Als dit lukt kan je spreken van levenskunst of “leeven als een eindbaasch”. Voor veel mensen is het startpunt van een nieuw kalender- of levensjaar daarvoor een impuls en worden goede voornemens genomen, doelen gesteld. Zoals ik in mijn vorige artikel schreef lukt het echter bijna nooit deze doelen ook daadwerkelijk te behalen en fundamenteel dingen te veranderen. Hoe kom je dan tot de leven?

“Loop achter de kudde aan en je zult in de stront van anderen lopen kan je ook zeggen. Als je gek bent op shitzooi natuurlijk een prachtplan.”

Van lijden naar leiden

In mijn vorige tiksel schreef ik al dat jijzelf je grootste vijand bent van verandering. Verandering kost je namelijk veel energie. In Homo Deus schrijft Yuval Noah Harari dat we een ervarend en vertellend zelf hebben. We bedenken een beeld van onszelf en passen deze steeds aan de werkelijkheid aan. In dat beeld zijn we zelf in controle (vertellend) terwijl we in werkelijkheid impulsen volgen die elke dag op ons afkomen (ervarend). Deze scheiding zorgt er voor dat we voornemens niet waarmaken maar er wel elke keer intrappen ze te maken. En trouwens ook dat we vaak lang blijven hangen in vervelende banen en slechte relaties, om maar wat te noemen.

Wie je bent is maar een verzinsel van je eigen brein. Zelfs FIT-MAN is helemaal bedacht, al zullen sommigen Hem als de grote profeet des erudiete levenswijsheid zien (wat ik begrijp). We stellen vaak grote en niet concrete doelen. Afvallen, minder TV kijken en 120kg snatchen zijn allemaal mooie doelen. Je mist echter de tussenstappen om dit te realiseren. Als je niet weet welke stappen je dient te zetten ga je nooit je doelen bereiken en ben je geen leider maar lijder. Loop achter de kudde aan en je zult in de stront van anderen lopen, kan je ook zeggen. Als je gek bent op shitzooi natuurlijk een prachtplan.

De weg richting brofessorschap

Je bent wellicht al wat wijzer geworden. Daar ga je zelf over. Als je niks wil aanpakken/je volledig volmaakt bent/de schepper van de Matrix bent: ook gucci. Maar wellicht ben je nog op weg naar echt brofessorschap. De leven is nooit af. Er is heden ten dage meer kennis dan ooit en de toegang is ook behoorlijk goed (of je moet dit vanuit Noord Korea lezen: 안녕). We leiden onszelf echter nogal vaak af, al zijn kattenfilmpjes natuurlijk ook zeer leerzaam. Het willen of de motivatie komt vervolgens voort uit die kennis. Wanneer je namelijk meer weet, kan je niet meer als een blije naïeveling door het leven blijven stappen.

We zijn als mens natuurlijk zeer goed in het creëren van mentale afstand, om geen ongemak te voelen. Waardoor we bijvoorbeeld nog steeds veel vlees eten bijvoorbeeld, ondanks dat er zeer veel berichten over de slechte leefomstandigheden van dieren of impact op het milieu naar buiten komen. “Je moet het niet allemaal willen weten” is dan de gevleugelde uitspraak die je vaak hoort. Zeiden sommige Duitsers dat ook niet een tijdje terug? 

De toepassing van kennis is echter de sleutel tot succes. Ik kwam zelf tot inzicht en verandering door de boeken van Richard de Leth. In Persoonlijk Leefstijlplan heeft Richard getracht al zijn bevindingen te bundelen om tot concrete veranderingen te komen (lees hier mijn recensie) en hiermee jezelf te creëren in plaats van te vinden. Het is feitelijk de volledige uitwerking van deze opgeschreven brainfart, aanrader dus. Ik kan in dit artikel niet over de achtergrond van alle stappen uitweiden die je kunt zetten, hiervoor motiveer ik je het boek te lezen.

Ik ben aan de slag gegaan met een aantal veranderingen in mijn dagelijkse routines en heb hier gaandeweg dingen aan toegevoegd. Mijn routines zien er hierdoor anders uit dan voor die tijd: duurzame verandering! Natuurlijk moet je wel dingen willen veranderen en dit willen volhouden. Heb je een ruggengraat van een pantoffeldier, klik dan hier.

“Als je tot dit punt met lezen bent gekomen heb je vandaag wel alvast een ontspanningsmoment gevonden, mini-boksje voor jou.”

Gewoon even normaal doen

Het vinden van een nieuwe normaal dus. En dat normaal is wat anders dan hoe je het nu waarschijnlijk aanpakt. En ook wat anderen doen. Dat kan wat oncomfortabel aanvoelen maar het went vrij snel. Vooral als je merkt dat het een positieve uitwerking op je heeft. De kunst is om het niet te groot willen aanpakken en zaken te kiezen die passen bij jouw leven. Dit kan zich op verschillende assen bevinden: minder stress, beter slapen, meer bewegen, meer focus, een betere stoelgang om maar wat te noemen. Je kunt ze onderbrengen onder de hoofdgroepen voeding, beweging en ontspanning.

Is hier een prioriteit in te ontdekken? Als je dit leest ben je waarschijnlijk al geïnteresseerd of actief in sport, die heb je dan al te pakken. Aan de andere kant zit je wellicht net als ik door je werk veel, gemiddeld zitten we ruim 8 uur per dag. En dat is echt te veel, dat compenseer je niet met een uur sporten. Je voeding is waarschijnlijk door sport ook redelijk in orde, al valt hier waarschijnlijk ook nog wat bij te schaven. Voor veel mensen is daarom ontspanning de belangrijkste. Als je tot dit punt met lezen bent gekomen heb je vandaag wel alvast een ontspanningsmoment gevonden, mini-boksje voor jou. 

Ik heb me sinds een aantal maanden nieuwe gewoontes aangemeten: direct drie glazen water drinken na opstaan, variëren in mijn ontbijt (door een 3-dagen regel toe te passen: ik eet hiermee op dag 1,2 en 3 een ander ontbijt), altijd de trap nemen, koud afsluiten bij douchen, elke week minimaal één workout voor het ontbijt doen, elke dag buiten zijn, water in bulk drinken, niet meer met de auto naar de gym gaan, doordeweeks maximaal drie keer per dag eten, elke dag minimaal drie bladzijdes lezen, elke dag een vorm van beweging doen, geen koffie meer drinken na 14:00, elke week minimaal een keer buiten trainen en alleen bij (grote) uitzondering vlees eten. Eerder had ik al de gewoonte ingevoegd om elke maaltijd groente en/of fruit te eten. Dit lijken veel gewoontes maar ik ben er met drie gestart en heb gaandeweg een aantal zaken toegevoegd en zal dit blijven doen aangezien de eerdere al in mijn routine zitten en nu vanzelf gaan. Als je een kleine nieuwe gewoonte een maand volhoudt, is de kans groot dat dit namelijk gebeurd.

Lekker doe-het-zelven

Goed, en wat nu denk je? Ik ga je uitdagen om de komende maand drie nieuwe gewoontes aan te leren. Deze kunnen uit drie verschillende maar mogen ook uit een van de pijlers komen, afhankelijk van je doel.

  • Ontspanning: lees elke dag drie bladzijdes, gebruik na 20:00 geen telefoon meer, doe een ademhalingsoefening van een minuut per dag, ga elke week een keer de natuur in, loop iedere dag een rondje buiten, ga een keer per maand naar de sauna, mediteer een minuut na opstaan, douche koud af (of start ermee, nog beter), ga eenmaal per week een uur eerder naar bed, train een keer per week met iemand samen, drink geen koffie meer na 14:00 doordeweeks;
  • Beweging: doe een keer per week een workout voor je ontbijt, doe je boodschappen op de fiets of lopend, neem altijd de trap i.p.v. de lift, doe drie high intensity workouts per week (Dr. FIT-MAN adviseert CrossFit), loop na (of beter nog voor) de lunch een rondje buiten, train een keer per week buiten, doe elke dag een vorm van beweging, verplaats iets in je omgeving waardoor je in beweging moet komen (zoals de afstandsbediening), sta ieder uur minimaal een keer op als je zittend werkt;
  • Voeding: eet 500 gram groente per dag, vermijd tussendoortjes/eet minder vaak (skip om te beginnen een eetmoment en werk bijvoorbeeld toe naar drie momenten per dag), varieer je ontbijt met de 3-dagen regel, ontbijt pas op je werk als je op de fiets gaat, sla een maaltijd per week over, drink twee glazen water na opstaan, drink drie keer per dag drie glazen water, eet twee keer per week vis, eet twee keer per week groente bij ontbijt, eet thuis of doordeweeks geen vlees, verruil doordeweeks frisdrank voor water of thee, eet pas na je training na werk, eet elke week twee soorten groente en fruit die je vorige week niet at (ideaal: eet minimaal 100 verschillende voedingsmiddelen per maand).

Ik hoop dat ik je wat interessante ideeën heb gegeven met bovenstaande. Mocht je er zelf ook een aantal kunnen verzinnen: ook goed! Hoe dan ook: het is aan jou nu. De leven is mooi maar je moet hier wel zelf elke dag weer richting aan geven. Wanneer je merkt dat het lukt dit te doen geeft dat veel voldoening en kan het een impuls geven aan je toevallige bestaan op deze zwevende klomp steen. Al schijnen er ook weer mensen te zijn die denken dat de aarde plat is. Wanneer je kan beginnen? Vandaag natuurlijk, morgen bestaat niet. Morgen deel ik wel gratis burpees uit. Zet ‘m op!

Mening/opmerking/klacht/lofzang? Laat het me vooral weten. haha doei.

Fotocredits: @pixrx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *