Een waar CrossFit feest op de Beach Throwdown (video)

BTD 1

Wat was het een mooi fitheids-festijn afgelopen weekend op de Beach Throwdown. Was het in 2014 al een van mijn hoogtepunten, de 2015 editie deed daar een paar dikke scheppen bovenop. De zon scheen op mijn witte bast, de WOD’s maakten geen grappen en de sfeer was top. Benieuwd hoe dit CrossFit-toernooi was als deelnemer? FIT-MAN deelt het met je.

Net-aan FIT-MAN

Wat was ik blij dat ik toch kon deelnemen dit jaar op de BTD. Niet alleen had ik er heul veel zin an, ik dreigde ook voor de rest van het jaar als “net-niet FIT-MAN” door het leven te gaan, aangezien ik met mijn buddy op plek 81 was geëindigd in de kwalificatie terwijl er 80 teams door konden. Organisator Gijs Spaans gaf me deze geuzennaam op de Regionals (zie mijn verslag daarvan hier) maar vertelde er wel bij dat de kans groot was dat het wel zou lukken aangezien er vaak wel een of meerdere teams uitvallen. En dit gebeurde zowaar zodat ik me vorige week zaterdag tussen 08:00 en 09:00 mocht melden op het strand van Zandvoort. Er stond me een mooie dag vol CrossFit actie te wachten.

Rammen met je buddy

In totaal had het toernooi 240 deelnemers. Zowel de A- als de B-klasse kenden 120 deelnemers die waren onderverdeeld in 60 paren. Het toernooi voor de B-Klasse vond plaats op zaterdag, zondag mochten de best gekwalificeerde 40 teams van de mannen en 20 teams van de vrouwen aantreden. Er waren overigens zo’n 600 mensen die zich probeerden te kwalificeren dus ik was überhaupt al blij dat ik mee kon doen. Denk je nu nog steeds: waar heeft die vent het over? De Beach Throwdown is het enige Europese CrossFit buddy toernooi op het strand. Die combinatie maakt het uniek. Buddy-events zijn heel leuk om te doen (je doet samen alle workouts, je kunt elkaar oppeppen) en leuk om naar te kijken omdat er constant actie is. Net als vorig jaar trad ik dit jaar aan met mijn fitte buddy Ray Griffin.

BTD 2

Lekker peddelen

Bij het betreden van het terrein viel direct een ding op wat anders was dan vorig jaar: er stond een groot pull-up rek van Monkey XL. Dat betekende dus dat we heel andere type workouts om onze oren gingen krijgen. Daarnaast zag het terrein er een stuk professioneler uit met verschillende tenten en stands.
Direct in de ochtend werden de drie workouts vrijgegeven en die bleken inderdaad anders dan vorig jaar. We waren al gewaarschuwd dat we lange sokken mee moesten nemen, touwklimmen stond dus waarschijnlijk op het programma. En dat klopte: in WOD 2 stonden deze geprogrammeerd, samen met onder andere burpees en snatches. “Gelukkig” waren sommige dingen nog hetzelfde: we mochten namelijk meteen in WOD 1 de zee in. En ik kan je zeggen: die is nog niet heel erg warm momenteel. Daarnaast stonden de golven dit jaar ook weer lekker hoog.

WOD the hell

Mijn buddy en ik mochten in de eerste heat starten, dan heb je het maar gehad hè? WOD 1 bestond uit 3 rondes van 40 thrusters van 45kg (jippie), buddy-carry en zwemmen. En dat was een pittige om te starten kan ik je zeggen. Vooral het koude water bezorgde veel atleten een heftig moment. Mijn buddy is op zwemgebied zeg maar het infantiele broertje van Flipper: we konden daarmee dus niet zo goed scoren maar dat wisten we van te voren.
WOD 2 was ons beter gezind: een 10 minuten AMRAP met 3 rope-climbs, 6 dumbbell-snatches van -slechts- 35kg, 9 burpees en 12 kettlebell-swings met 28kg. Hier konden we lekker doorpakken al was deze toch uitdagend met een zeer dun touw (dezelfde als bij survival-runs worden gebruikt) en die dumbbell-snatches. Ik had dat überhaupt maar een keer gedaan in mijn CrossFittende leven en dan zeker niet met 35kg. Gelukkig gingen deze mijn buddy deze beter af en kon hij er meer maken: dat is het voordeel van buddy-events.
In WOD 3 mochten we in het rek hangen met 3 rondes for time met 40 pull-ups, 40 barbell-lunges met 45kg en een 75kg sled-pull. Deze zou eigenlijk 100kg zijn, toen Sanne Rooijmans van CrossFit Games-team The Dutch (het team was als demo-team aanwezig) deze bij de uitleg echter bijna niet wegkreeg (het lukte haar wel natuurlijk) werd besloten deze toch terug te schalen. En daar was ik wat blij mee want dit bleek het zwaarste event voor mij te worden. De pull-ups waren prima, de lunges ook maar die sled-pull daarna… Met een lichaamsgewicht van 74kg schoon aan de haak is dat zeer uitdagend zal ik je zeggen. En voor mijn buddy met 68kg was het al helemaal niet te doen. Ik ging als een soort 4×4 over de finish, wat ik overigens niet doorhad tot ik op mijn rug getikt werd dat ik mocht stoppen. Ik zat er lekker in. Ik vond de programmering van de WOD’s in ieder geval leuk en afwisselend en van een behoorlijk niveau.
Aangezien beeld meer zegt dan 1000 woorden ben ik weer als de Rolf Wouters van CrossFit in de weer geweest met m’n camera, het resultaat zie je hieronder:

Niveau verschil

Op zondag was ik ook aanwezig om de A-poule aan te moedigen. Zij kregen andere WOD’s voor hun kiezen die nog een stapje verder gingen op sommige vlakken. Overigens was poule-B dit jaar op het niveau van poule-A vorig jaar: de groei in fitheid van CrossFittend Nederland is duidelijk. En dus ook van mezelf (vorig jaar zat ik ook in B), dat is dus een mooie opsteker.
Het niveau-verschil tussen mannen en vrouwen vond ik opvallend. Was poule B bij de mannen al een groep heel fitte bazen, poule A bij de vrouwen kende deelnemers die bepaalde movements niet of nauwelijks konden uitvoeren. Natuurlijk is dit gezien het kleinere aantal vrouwen niet gek, toch viel het mij op. Dat dit bij meer mensen leefde werd duidelijk op de sociale media: CrossFit Nederland ging los op Facebook. Mijn opinie? WODshot schreef er deze week een uitstekend stuk over en ik sluit me hier bij aan. Uiteindelijk weet iedereen voor zichzelf of hij of zij door goede reps of bro-reps op het event stond.

BTD goes international

Zoals je op de beelden kunt zien was het een erg leuk weekend met een hoop mooie CrossFit-actie, veel publiek en een goede sfeer. Iedereen die ik sprak was ook erg positief. Dat het CrossFit Community-gevoel echt bestaat bleek uit de belangstelling voor The Dutch (het eerste Nederlandse team ooit dat naar de CrossFit Games gaat in juli): zij wisten een hoop T-shirts te verkopen en moedigden de atleten ondertussen aan. Supercool! Wil je ze ook wel sponsoren? Ga naar Wijzijnsport om jouw shirt (of andere sponsoring) te bestellen. Zoals je ziet gaat het lekker en is het doel zelfs al ruim overschreden (de snelheid waarmee het doel behaald werd was een record voor de site begreep ik van The Dutch).
De BTD is van plan om volgend jaar internationaal te gaan en atleten uit de Benelux en Duitsland uit te nodigen. De kwalificatie-video werd al ruim 4.000 keer bekeken dus het potentieel is waarschijnlijk groter dan Nederland alleen (er waren overigens al Vlaamse teams dit jaar). Ik hoop natuurlijk dat het haalbaar blijft voor veel Nederlandse atleten (lees: mezelf) om mee te blijven doen want het is een uniek event. Ik heb gelukkig nog een jaar om fitter te worden dus daar gaan we voor!

 BTD 3
FIT-MAN shirt winnen?

Ik heb zelf ook een shirt ontworpen (zie ‘m hier) die je zelf ook kunt rocken in je WOD. Voor slechts € 20,00 heb je ‘m al. Het is overigens het Track shirt van American Apparel, een top-shirt dus. Om dit heugelijke feit te celebreren geef ik er ook een weg. Je hoeft alleen een goed antwoord te mailen op de volgende vraag: noem een ras van de honden die voorbij komen in mijn video. Makkie voor jou natuurlijk. Niet gewonnen maar toch hebben? Mail me op sebastiaan@fit-man.nl

Hoe vond jij de Beach Throwdown?

nog meer btD

> Meer foto’s zien? Check de Facebook-pagina van The Beach Throwdown;
> Andere media lezen over de BTD? Check de artikelen op Men’s Health en het Haarlems Dagblad (inclusief bijdrage van ondertekende).
> Nog een leuke video zien? Zie deze epische bijdrage van Sjaak de Lijster van CrossFit Amsterdam.
> Vandaag een leuke CrossFit competitie kijken? Ga dan naar de Tiglon-series bij CrossFit Gymert.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
BRONVERMELDING FOTO’S: Mark Zanderink OP Beach Throwdown FACEBOOK-pagina
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *