FIT-MAN bezoekt de fysiotherapeut voor een mobility consult

Fysio 11

Heb jij wel eens een fysiotherapeut bezocht? Dan was dit waarschijnlijk omdat je een bepaalde blessure had. Zo ook ik twee jaar geleden, na een prachtige duikvlucht op mijn snowboard nadat ik een poging tot vliegen deed (er is briljant genoeg een foto van, klik hier). Dat vliegen ging erg prima trouwens maar het landen… Laten we zeggen dat het leuk was voor de omstanders maar iets minder voor mijn schouder. Recent bezocht ik echter de doc zonder specifieke klachten maar wel om te kijken naar mijn mobility en dit bezoek was zeer interessant. Lees verder.

Yo, Gymbo
Mobility of mobiliteit in good Nederlands is een van de tien aspecten van fitheid (naast cardiovasculair en respiratoir vermogen, uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit, snelheid, coördinatie, behendigheid, balans en nauwkeurigheid). Een hele lijst waar je aan kunt werken dus. Het doel van CrossFit is om beter te worden op al deze deelgebieden. En het doel van mij dus ook, zodat ik me als Leonidas uit de film 300 door het leven heen kan slaan.
Gymnastische onderdelen binnen CrossFit, zoals training in de ringen of aan de pull-up bar, vind ik zelf erg leuk. Ik beheers ze ook redelijk en ben sinds ik de sport doe al veel leniger en sterker geworden. In mijn eerste jaar kon ik mijn eerste strict muscle-up (een echte CrossFit benchmark oefening) maken en dat was een episch moment. Als je ‘m beheerst dan herken je dit zeker weten.

Mijn achilleshiel = mijn achilleshiel
Waar echter nogal wat kluswerk zit is in de mobiliteit van mijn squat. Mijn squat is behoorlijk beroerd te noemen zelfs. En dat is in CrossFit niet handig zwaar ruk. Om je even een lijstje te geven waar je je onderstel zoal bij nodig hebt: back-, front -en overhead-squats, cleans, snatches, thrusters, pistols, deadlifts en lunges. En bij hardlopen, touwtje springen en zelfs roeien is een goede mobiliteit ook essentieel.
Om sterk te worden is een goede uitvoering en dus mobiliteit essentieel. Veel sporters maken de fout door teveel op het gewicht te focussen waarbij vorm en uitvoering ondergeschoven zijn. Zo ook ik: ik squatte al jaren in de sportschool en ook boven de 100kg maar bleek, toen ik met CrossFit begon, er geen reet van te kunnen. Mijn knieën vlogen naar binnen toe, mijn borst omlaag en mijn kont duikelde naar beneden in een butt-wink (wat je vaak bij CrossFitters ziet) om wat USP’s van mijn uitvoering te noemen.
Een van de onderliggende redenen is dat ik al mijn hele leven op mijn tenen loop. Ik heb inmiddels erg sterke tenen (superhandig…) maar wel erg korte achillespezen. Mijn hamstrings zijn het beste te omschrijven zoals je die vind achter op de benen van een gemiddelde voetballer: die zijn dus ook niet erg lang. Kortom zoals Rob Geus zou zeggen: een basis om niet vrolijk van te worden.

Nano Doc

What’s up, CrossFit-doc?
Zoals je begrijpt uit bovenstaande is het mij er aangelegen om die vlees-stelten aan te pakken. Er is al veel werk verricht afgelopen jaar door ondergetekende en mijn coaches om mij beter te maken op dit onderdeel en dit is niet voor niets geweest. Het is inmiddels een heul stuk beter dan hoe het was dan toen ik met CrossFit begon. Toch kan een expert op het gebied van mobiliteit hier nog veel aan toevoegen.
Toevallig werd ik vorige maand benaderd door een mobiliteits-dokter/fysiotherapeut Thaddeus Knops. Iemand met een Spartaanse naam vertrouwde ik natuurlijk meteen. Thaddeus is verbonden aan Doe-Fysiotherapie in Nieuw-Vennep, waar naast herstel-therapie ook sporters-begeleiding om hun prestaties te verbeteren een vast onderdeel is. CrossFit is er bekend: Thaddeus is Level-1 trainer en rondde ook onlangs de CrossFit mobility course af. En liep rond op Nano’s toen ik ‘m bezocht. Ik voelde me meteen thuis.

Harde ballen
Doel van het bezoek was dus om te gaan werken aan mijn squat mobility, te kijken waar mijn barrières liggen en dit te verbeteren. Ik kreeg toelichting vanaf een whiteboard (dan vertrouw ik het natuurlijk meteen als CrossFitter) over de principes van behandeling en het weghalen van mobiliteits-beperkingen.
Hierna gingen we met verschillende oefeningen op zoek naar de barrières in mijn beweeglijkheid en proberen deze weg te nemen. Hierbij namen we steeds als referentie hoe ver ik mijn voet van de muur kon zetten en vervolgens zonder mijn voet van de grond te laten komen met mijn knie de muur kon raken.
Zoals ik al dacht was mijn achilleshiel niet ideaal gevormd, echter werden er nog andere zaken belicht zoals de bewegelijkheid van mijn enkels, knieën en voeten. Er werd aan mijn ledematen getrokken, we deden verschillende oefeningen, het bindweefsel tussen mijn achillespees en huid werd met een harde bal los getikt en mijn been werd helemaal strak ingepakt met compressie-tape. Het voelde even alsof ik kapitein Haak met een houten poot was, maar dan de onprettige versie. Heel interessant was om te zien dat ik op het laatst een stuk verder van de muur met mijn voet kon staan. Dat kan in een squat betekenen dat je de juiste vorm behoudt in de gehele uitvoering in plaats van dat je inzakt onderin.
Hierna gingen we nog een uur de trainingsruimte in om allerlei versterkende oefeningen te doen waarbij ik onder andere squatte met elastiek om mijn knieën en met mijn heupbot enkele minuten bovenop een kettlebell moest liggen, om pressie uit te oefenen op bepaalde drukpunten. Ik zag hierna ook direct verbeteringen optreden in mijn squat waarbij mijn butt-wink bijvoorbeeld bijna geheel verdween.

Een goed voornemen
Ik vond het bezoek aan mobiliteits-dokter Thaddeus meer dan interessant. Ik ga dit dan ook in 2015 herhalen en heb mijn volgende consult al gepland in januari, om zo een op een aan mijn mobility te kunnen werken en deze te verbeteren. Een dergelijke aanpak geeft veel inzicht en concrete handvatten die je kunt toepassen voor of tijdens de workouts in de box en hopelijk resulteert het erin dat ik volgend jaar beter en sterker wordt in mijn squat. Een goede investering lijkt me en ik kan het je dan ook zeker aanraden.

Heb jij wel eens personal training of begeleiding van een fysiotherapeut gehad? Wat zijn je ervaringen?

2 reacties

  1. Marc says:

    Hè FIT Man,

    Supercool dat je verder denkt en je mobiliteit aan het verbeteren bent. En top dat je fysio ook hierin mee werkt.

    Heb je weleens van de Mylogenics methode gehoord? Ik nodig je graag eens uit om dit te proberen. Ik denk dat het nóg effectiever werkt dan de behandeling die je nu hebt gehad.

    Succes ! Marc

    • Fit-man says:

      Hi Marc,

      Dank voor je bericht. Ik ken het inderdaad, van twee bekenden van CrossFit Amsterdam die het ook geven. Ik heb het nog nooit geprobeerd overigens. En lijkt me natuurlijk goed om eens te doen. Zullen we een afspraak maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *