FIT-MAN test de Reebok Nano 5.0 (video)

thumb_Nano 4_1024 (1)

Vorige week zondag beleefde ik een epische dag en mocht ik de VIC (Very Important CrossFitter) uithangen bij Unscared CrossFit. Reebok lanceerde namelijk haar allround CrossFit-schoen, de Nano 5.0, officieel in Nederland en vroeg FIT-MAN of hij daar wellicht bij wilde zijn. Ik dacht ongeveer een nano-seconde na (heb je ‘m?) en meldde me vorige week in Utrecht om de schoenen aan mijn voeten te binden voor een test. Een verslag van die middag plus het resultaat van een week trainen op de Nano’s lees je hier.

Gat in mijn lucht

“Beter een gat in de lucht dan een lucht in je gat springen” dacht ik toen ik de uitnodiging van Reebok in mijn brievenbus vond voor de lancering van de nieuwe Nano. Ik mocht wat spieren komen flamberen en ondertussen de schoen testen op een exclusief event bij Unscared CrossFit. Een hoogtepunt in mijn bloggende bestaan voor zover, dat is zeker.
De Nano is een begrip binnen CrossFit: het is al jaren dé allround CrossFit schoen van Reebok en de meest gedragen schoen in de box. De schoen onderscheidt zich in duurzaamheid, brede inzetbaarheid, flexibiliteit en het geven van veel gevoel in wat je doet tijdens je training. Inmiddels zijn we toe aan de vijfde generatie en Reebok heeft al haar kennis en kunde in de schoen gestopt om de beste CrossFit schoen op de markt te zetten. Zo is de schoen samen ontwikkeld met atleten zoals Rich Froning en Camille LeBlanc (de fitsten der fitten) en schermt Reebok met het gebruik van Kevlar in de schoen, wat moet zorgen voor een licht maar stijf geheel. Reebok heeft overigens ook onder andere een short met Kevlar in de “aanbieding” als je echt wil pimpen in je box.
De vernieuwde schoen komt op een goed moment want Reebok heeft inmiddels niet meer het rijk alleen binnen CrossFit. Loopschoenen-specialist Inov-8 heeft ook een CrossFit-lijn op de markt gebracht en, belangrijker nog, Nike heeft haar eerste schreden gezet binnen de sport met de lancering van de Metcon 1 (mijn test daarvan lees je hier). Gezien de groei van de sport zullen er daarnaast vast en zeker meer merken hun pijlen op CrossFit gaan richten. Alle reden dus voor Reebok om veel ruchtbaarheid te geven aan hun nieuwe vlaggenschip vlaggenschoen. En om Nike een beetje uit te dagen op social.

Bulletproof trainen

Zoals gezegd was Unscared CrossFit in Utrecht de plek van lancering. Ik kom hier sowieso graag (zie het verslag van mijn eerdere bezoek hier) dus een prima locatie. Er was voor heerlijk eten gezorgd door de boys van CROP en er stond me een mooi programma te wachten met een presentatie van de schoen, een WOD waarin de schoen getest kon worden en een feedback-moment waarin we nog meer te weten konden komen over de Nano. Dat Nederland serieus genomen wordt als CrossFit-land bewees de aanwezigheid van Dan Ruder, een van de Amerikaanse productmanagers van de Nano, aan wie we ook de feedback konden geven.
Reebok nam ons als eerst mee in de geschiedenis van de Nano. Was de 1.0 een mooie eerste poging om een allround schoen neer te zetten, de 2.0 zorgde voor een revolutie met een vooral veel grotere duurzaamheid en geschiktheid voor CrossFit. De schoen is zelfs nog steeds verkrijgbaar en wordt veel gedragen. De 3.0 en 4.0 waren prima doorontwikkelingen maar worden uitgefaseerd om alle ruimte te geven aan de jongste telg die vandaag aan ons gepresenteerd werd.
Reebok zet met de 5.0 weer een grote stap. Zo is de schoen meer toegespitst op liften door het gebruik van bullet-proof Kevlar in de hiel (Kevlar heeft een hogere treksterkte dan staal en wordt gebruikt in kogelwerende vesten) en het toevoegen van een versteviging in de zool voor robe-climbs. Dit betekent overigens wel dat ze minder geschikt zijn voor rennen. Volgens Dan was een mile rennen (1,6 kilometer) zo’n beetje de max: opvallend.

Mijn teelbal voor niels

Theorie is leuk maar praktijk is beter, het werd tijd om de schoen te proberen. Jochem van Unscared had een leuke “Fight-gone-bad”-achtige training genaamd Kevlar Bitch! bedacht (wat een guit is het toch), om de schoen zo goed mogelijk te testen. In teamverband mochten we een circuit afwerken met shuttle-runs, toes-to-bar, pistols, wall-balls, rope-climbs en hang-cleans: ideaal om wat spieren flink te grillen. Ik stond met een aantal serieuze atleten op de vloer want ik mocht trainen met onder andere de FITSTE-MAN van Nederland, Niels Verschuren. Vrij episch natuurlijk, ik zou zo een teelbal afgeven voor alleen al deze kans. De schoenen zaten inmiddels aan mijn voeten en de eerste indruk was positief. Een goede pasvorm, veel gevoel en een duidelijk toegenomen stijfheid. De rode kleur moet je ding zijn maar hé, een gegeven paar(d) kijk je niet in de bek.
Beelden zeggen vaak meer dan woorden en zoals je weet is vloggen helemaal 2015. Daarom heb ik weer de innerlijke crea-bea in mezelf opgeroepen voor een aflevering van FIT-TV. Je krijgt in deze video een indruk van de middag, ik interview wat mensen en ik geef je mijn mening over de Nano 5.0 na een aantal verschillende trainingen.

Kopen?

Ik ga de Nano’s de komende tijd met veel plezier in mijn WOD’s dragen. Zoals ik de video besluit: moet jij de nieuwe Nano 5.0 gaan aanschaffen? Heb je een recent een paar Metcon’s aangeschaft dan denk ik niet. De schoen onderscheidt zich absoluut maar is niet zoveel beter dat je ze er naast moet hebben. Doe je je trainingen nog steeds op hardloopschoenen, Uggs of Crocs dan zeker wel. Heb je een paar Nano’s 2, 3 of 4 en ben je toe aan een nieuw paar dan kan ik je ze ook zeker aanraden. De schoen is duidelijk beter toegerust op de zwaarste WOD’s en gaat je veel plezier geven in je trainingen. Als jij ten slotte net als ik het liefst je complete AOW in je favoriete hobby stort, dan kun je ze ook zonder twijfel kopen. En weet je het nu nog niet? Dan kun je ook altijd nog dit liedje luisteren.

Wat is jouw indruk van de Nano 5.0?

> Nano’s kopen? Surf naar Reebok.nl. Je kunt daar ook de competitie-schoenen van Froning aanschaffen (voor als je echt heel vet goed bent)
> WOD Traveler volgen? Zie hun site.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:

Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *