Lowlands Throwdown 2016: meer dan een spelletje (video)

Lowlands Throwdown 2016

Vorige maand vond weer het grootste fitheidsfestijn van de Benelux plaats: de Lowlands Throwdown 2016. Deze editie zat weer vol CrossFit van het hoogste niveau, epische strijdtonelen maar ook een regelrechte mindfuck tijdens een van de workouts. Het was in ieder geval genieton met een hoofdletter O, in dit stuk een impressie.

En niet zomaar een impressie, want FIT-MAN mocht er weer bovenop staan met z’n snufferd, vergezeld door de altijd lieftallige én charmante Sharon Zaal. Ik was dit jaar wederom gevraagd razende reporter te zijn op het event, zodat thuisblijvers een goede indruk konden krijgen tijdens en na het toernooi.
En gerapporteerd is er, want er was veel te zien en doen op de throwdown van de lage landen. Dit jaar was er geen verandering in klassen gebracht. Er gingen daarom 48 elite mannen, 24 elite vrouwen en 12 masters mannen en vrouwen zaterdag voor het eerst aan de arbeid. Alhoewel: er bleek een van de elite heren niet aanwezig te zijn. Verslapen/vergeten/geen zin? Ik dacht er nog heel even aan om mezelf vrijwillig te melden, maar hé: iemand moest de zware klus van reporter op zich nemen. Totaal stonden er zes workouts gepland voor de atleten, drie op zaterdag en drie op zondag. De laatste was overigens alleen voor de finalisten toegankelijk.
Het deelnemersveld zag er dit jaar wat anders uit dan vorig jaar. We zagen natuurlijk veel van de helden van vorig jaar zoals Sigrid Koolhaas (die meedeed met een gebroken duim!), Leonie Henrich, Denis Clotten en Jasper van de Meiracker hoog in de ranking terug maar er waren ook een hoop nieuwe atleten te zien op het veld. Dat zou dus een spannende strijd moeten kunnen opleveren, en dat kregen we.

ALS EEN ZANDZAK

Want de eerste dag begon gelijk goed uit de comfortzone voor de atleten want er moest een workout gedaan worden met een heavy sandbag. De bedoeling was om hiermee een aantal rondes in de ring rond het stadion te rennen en overhead lunges te maken. Het aantal rondes en gewicht verschilde overigens per klasse. Bezoekers van de venue konden het rennen niet zien, maar dat hebben we opgelost door voor jou wel beelden op te nemen:

Let’s play a game

Hierna kregen de atleten een meer klassieke oefening voor de kiezen, namelijk een speed snatchladder, met oplopend gewicht. De top 5 van elke klasse gingen door voor een finale met nog hogere gewichten. Vooral bij de elite heren was de strijd erg spannend, omdat het veld dicht bij elkaar lag. Dempsey Tamara wist dit event uiteindelijk op z’n naam te zetten en bij de dames Leonie Henrich.
WOD 3 bracht heel wat anders en dit zette een behoorlijke stempel op deze Lowlands Throwdown. De atleten werden namelijk in dit event niet alleen op fysieke maar ook op mentale fitheid getest. En dat bracht aardig wat te weeg kan ik je zeggen. De bedoeling was namelijk om aan het eind van elk van de drie rondes van dit event, bestaande uit ropeclimbs en calorieën fietsen op een Assault bike, een korte puzzel op te lossen. Het was hierin de bedoeling om vier symbolen op de juiste volgorde te leggen, zoals getoond aan het begin van de ronde. Maakte de atleet een fout, moest er opnieuw gefietst worden op de Assault bike. Een manier van testen die in defensie en politie vaak ingezet wordt maar binnen CrossFit niet eerder. Het gaf aardig wat opschudding in ieder geval en bij de elite heren winnaar van de tweede WOD zelfs zo dat hij besloot te stoppen. Check in de video beelden van de andere workouts van de eerste dag:

!#$%^ double-unders

De tweede dag begon ook meteen goed, met een workout waar de atleten goed mentaal op de proef gesteld werden. De bedoeling was om unbroken 50 double-unders te maken, waarna atleten door mochten met een sandbag-carry en burpee-boxjumps. Dat eerste onderdeel bleek echter voor veel atleten voor problemen te zorgen. Vooral bij de masters klasse bleek op dit onderdeel nog wat getraind te moeten worden maar ook bij de elite dames en heren zagen we veel frustratie. Goed om erbij te melden was dat de atleten dit onderdeel staande op een kleine mat moesten doen, wat de uitvoering bemoeilijkte.
Als laatste hindernis naar de finale stond een echte tanden-bijter geprogrammeerd: eerst vanuit hangende positie een chest-to-bar pull-up elke zes seconden voor drie minuten lang om hierna direct door te gaan naar een zelfde soort routine maar dan met handstand push-ups vanuit staande positie. Oef. Een snelle maar leuke workout om te zien. Check voor beelden LLTD Report #6:

Groetjes van de zwaartekracht

En toen was het tijd voor de finale. Hierin kwamen alleen de best geplaatste atleten in actie en die kregen een heel pittige workout voorgeschoteld met de toepasselijke naam “You thought qualifier workout 3 was bad”. Hoofdprogrammeur Nolan Mooney liet zich even van zijn meest sarcastische kant zien. De atleten mochten zich bewijzen op een hele rits aan uitdagende movements zoals muscle-ups, assault-bike fietsen, toes-to-bar en snatches onder andere, en dit dan ook met gewichten waarbij ze de groeten kregen van Isaac Netwon en de zwaartekracht.
De strijd was in ieder geval een heroïsche te noemen. De masters lieten mooie actie zien, de elite dames gaven een zeer spannende strijd weer maar wat bij de elite heren te zien was… was gewoon bloeddrukverhogend. Het veld lag dicht bij elkaar in punten en tijdens de workout wisselden de heren elkaar steeds af in positie, waardoor het zeer spannend was om te zien wie met welk ere-metaal het weekend zou afsluiten. Jasper van de Meiracker lag er zo goed voor dat een nummer een positie bijna niet te verliezen was maar de andere plekken op het ereschavot werden in deze workout bepaald. Uiteindelijk wist Niels Verschuren met vijftien unbroken thrusters de WOD naar zich toe te trekken waardoor hij op de tweede plek wist te komen, dicht gevolgd door Enes Karakoc.
Twee Nederlandse heren op het podium dus, wat bij de elite dames ook het geval was. Leonie Henrich wist wederom de derde positie te pakken dit jaar, Sigrid Koolhaas de tweede maar zij moesten het gouden metaal aan jongeling en debutant Laura Horvath laten, die met slechts 17 jaar een zeer goed weekend neer wist te zetten. Haar broer Kristof pakte dit jaar overigens de vierde positie bij de heren dit jaar, een fitte familie zou ik zeggen.
Bij de masters geen Nederlanders op het hoogste podium met Tunde Okunniwa (UK) en Brita Frisch (DE) op een maar op de rest van de plekken wel met Bastiaan Rejen, Mathijs van den Berg, Marcha van Glaanen Weijgel en Marion Valkenburg. Check beelden van de finale in deze video:

Het waren twee prachtige dagen

Zoals in de koptekst genoemd was het een weekend om te genieton met een hoofdletter O. Wellicht waren niet alle events voor de toeschouwers even spannend om te zien, de atleten werden zeer goed op de proef gesteld. Ook was er meer te doen dan ooit voor alle toeschouwers, die ook in grote getalen de Omnisport wisten te vinden. Wil je nog even nagenieten? Check dan alle video’s op YouTube, zoals een blik achter de schermen en de “burpee-dilemma’s”, waarbij we aantal atleten moeilijke keuzes voorschotelen op CrossFit-gebied.

> Foto’s kijken? Check de Facebook-pagina van de LLTD;
> Andere competities zien? Kom op 5 en 6 november naar de Amsterdam Throwdown en op 13 november naar de finale van de TIGLON Series.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Voor elke deel-actie doe ik 18 strict bar muscle-ups met weightvest: 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *