Van box-WOD naar box-FOOD met beebox

Beebox 5 (1)

Je hebt vast wel eens gehoord van maaltijd-boxen als HelloFresh of Streekbox, waarbij je thuis ingrediënten krijgt om een heerlijk (en eventueel gezond) maal in elkaar te klussen. FIT-MAN verdiepte zich in deze groente- en fruithandel en wilde zo’n dienst zelf ook eens ervaren. Trainen in een box deed ik al, eten uit een box klonk me dan ook erg goed in de oren. En gezond gemak dient de mensch nietwaar? Ik testte de afgelopen weken de BeeBox, lees hier mijn ervaring.

Go local

Sinds een jaar of dertig eet ik op regelmatige basis voedsel. Ik probeer dat tegenwoordig zoveel mogelijk afwisselend en biologisch te doen maar dat is niet altijd makkelijk. Je vervalt toch snel in vaste patronen qua maaltijd keuze (“grutjes, weer pasta bolognese”) en de keuze in de lokale super is vaak ook niet om over naar huis te bloggen. Je eet het hele jaar hetzelfde als je niet oplet, terwijl elk seizoen toch echt specifieke groenten en fruit kent. Seizoensgebonden eten is beter voor je gezondheid maar zeker ook voor de aarde. Want hoe duurzaam is biologisch eten eigenlijk als het van de ander kant van de planeet hiernaar toe gevlogen wordt? Go local dus.

Box, ouwe

Dit bracht mij er toe om uit te kijken naar een manier waarmee ik op een toegankelijke manier groente en fruit in huis kon halen. Er bestaan natuurlijk groenteboeren (het lievelingseten van vegetarische kannibalen) waar je dit kunt kopen of die wekelijks een selectie voor je maken. Nog beter is het natuurlijk als het bij je crib gebracht wordt en daar zijn diensten als HelloFresh en Streekbox actief die al dan niet complete maaltijden voor je arrangeren.
Ik typte op ilse.nl (ken je ‘m nog, nog, nog?) daarom maar eens “maaltijdbox” in en verdiepte me wat er zoal te koop is voor je fit verdiende centen. Ik kwam vrij rap uit bij beebox. beebox koppelt via een contactpersoon uit jouw buurt lokale boeren en telers aan je zodat je wekelijks onder andere 100% lokale groente, fruit, vlees en sap in je giechel kunt stoppen. Dat leek mij wel wat, vooral omdat beebox meerdere type boxen aanbiedt. Zo kun je boxen met of zonder vlees/vis kiezen en met of zonder koolhydraten. In dat laatste geval wordt bedoeld dat je bijvoorbeeld geen aardappels en rijst ontvangt want je carbs krijg je natuurlijk prima binnen met groente en fruit. Ten slotte kun je kiezen of je voor 1, 2 of 4 personen wilt gaan boxen.

Beebox 3 (1)
Pastinaak im kopf

Na wat oriëntatie heb ik gekozen de BOXL koolhydraatarm te ontvangen. Niet dat ik geen aardappelen, rijst of pasta eet maar ik hoef dit niet meerdere keren per week te eten. Je krijgt hiermee voor € 32,50 per week een oranje krat in je knuistjes geduwd met ingrediënten om drie tweepersoons maaltijden te koken plus een aantal lekkere extra’s. Denk hierbij aan sap, eieren of augurken zoals ik laatst bijvoorbeeld ontving. De nadruk ligt wel op groente en fruit en daar was het mij ook om te doen, ik wilde vooral meer afwisseling op dit gebied.
En ik kan je zeggen dat beebox daar uitstekend in voorziet. Je kent de uitdrukking “vergeten groenten” vast wel en wellicht heb je nu een pastinaak of een koolraap in je hoofd (niet letterlijk hoop ik). beebox zorgt ervoor dat je groenten niet meer gaat vergeten want ze brengen werkelijk pareltjes uit de lokale koude grond naar je toe. Wat te denken van soesterknollen, chioggia-bieten, raapstelen, aardpeer en winterpostelein om maar wat te noemen. Heb jij dit de laatste maanden nog uit de tuin geplukt?
In dat opzicht vind ik de opzet van de box al geslaagd want ik heb de laatste maanden zeer uiteenlopende groentes gegeten die ik a. überhaupt waarschijnlijk niet zou vinden in de gemiddelde winkel en b. waarschijnlijk ook niet in mijn mandje zou stoppen. Qua fruit voorziet de box de laatste maanden vooral in appels en peren want meer groeit er momenteel niet. Dat zal in de zomermaanden waarschijnlijk uitgebreider zijn. Bananen en kokosnoten hingen de laatste keer dat ik naar buiten ging helaas nog steeds niet aan de bomen.
Verder vind je wekelijks nog smakelijke extra’s in de box. Biologische eieren en vlees/vis zijn een vast onderdeel maar ook bijvoorbeeld kaas, kiemen en paddestoelen komen regelmatig terug. Zie voor het idee maar eens de inhoud van mijn box van deze week. Je kunt ook terugkijken naar de vorige weken.
Goed is dat het grootste deel van de inhoud van de box onverpakt en onversneden wordt aangeleverd. Daar ben ik een groot voorstander van. In de super kan je veel producten al niet meer zonder verpakking kopen wat natuurlijk milieutechnisch crêpe is. Overigens stond ik best even maf te kijken toen ik boerenkool in losse grote bladeren kreeg: zo had ik boerenkool nog nooit in huis gehad.

Kook ‘m aan

Maar natuurlijk moet je die regenboogpeen of savooie kool nog wel zelf tot een smakelijke maaltijd zien te vogelen. En daar brengt beebox je hulp en inspiratie zodat zelfs de Eurokok nog in korte tijd iets lekkers op tafel kan zetten. Dit is echt een toegevoegde waarde want de recepten zijn makkelijk te bereiden en zeer smakelijk. Zo at ik bijvoorbeeld een heerlijke zuurkoopsoep en een aardappelsalade met makreel. De porties zijn voor twee personen goed, er is altijd nog precies iets over zodat je altijd nog een beetje extra kan nemen na een goed bord eten.
Echt gemak dus op dat vlak, naast het gemak dat de box wekelijks bij je thuis afgegeven wordt en je dan dus al ingrediënten voor drie maaltijden in huis hebt. Ook positief is het contact met beebox zelf: er werd na de eerste box gecheckt of deze bevallen was en toen we een keer vlees kregen wat korter houdbaar was dan wat de bedoeling was, kregen we de week erop een extra biefstuk in het krat. Prima!

Beebox 4 (1)

(N)aardpeer

Zijn er dan nog nadelen te noemen over de beebox? Eigenlijk weinig. Zoals hierboven gesteld krijg je elke week andere producten in huis. Sommige dingen keren wel regelmatig terug maar dat komt omdat je nu eenmaal lokale producten eet. Momenteel betekent dat dus dat je veel kool en knollen in huis krijgt. En als je bijvoorbeeld niet houdt van aardpeer (zoals mijn vriendin) dan zou je die toffe peer liever terug aan de d’aard geven.
Het grootste nadeel is wellicht dat je soms iets heerlijks in de box treft en dat dit niet meer terugkomt in volgende boxen. Je kunt wel op de site zien wie de producten heeft geleverd dus daar kan je eventueel langsrijden of bij je lokale bio-dealer op zoek gaan.
Ik heb de beebox dan ook verlengd na de eerste maand voor de komende maanden waarbij ik ook nog een leuk presentje kreeg. Het is elke week weer leuk om te zien wat er die week weer in het krat wordt gestopt. Een aanrader dus!

+ Lokaal en bio voor een goede prijs
+ Veel afwisseling en je vergeet geen groente meer
+ Gemak

– Relatief weinig fruit

FIT-MAN beoordeling:

kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1kettlebell1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *