FIT-MAN doet rugby-training (video)

Rugby

Heb je wel eens rugby gedaan? Of een rugby training? Ik niet, tot vorige week. Ik werd door collega GJ uitgedaagd om eens samen los te gaan op een rugby veld. FIT-MAN is de beroerdste niet dus trok ik mijn beste rugby-pak en schoenen aan om bij de Haagsche Rugby Club mezelf in het zweet te werken en te zien of ik zo’n training zou overleven. Kijk verder voor mijn verslag.

Denk je bij rugby aan een veld vol stoere en sterke kerels die elkaar rücksichtsloos van het veld beuken? Ik denk dat je beeld dan vrij aardig klopt. Het is absoluut geen spel voor zachte zielen maar wel een sport voor allerlei verschillende types. Afhankelijk van de plek waar je staat op het veld heb je verschillende doelstellingen per persoon in het spel. Dat maakt het een sport voor snelle, minder snelle, sterker, minder sterke, slanke en minder slanke mannen of vrouwen. Lijkt op CrossFit dus! Wat een ieder op het veld wel nodig heeft is dat je tegen een stootje kan, explosief bent een een goede conditie hebt. Fitheid dus!
Om aan die laatste zaken te werken betrad ik vorige week de grasmat in Den Haag, om in een twee uur durende training flink aan de explosiviteit en kracht te werken. Rugbyers halen veel uit hun benen dus daar was de training op ingericht. Ik was erg benieuwd of mijn CrossFit basis ook een goede basis voor rugby zou zijn.

Hoi bovenbenen
GJ had een leuk programma samengesteld voor ons met daarin onder andere sledge pulls (met 20kg en 10kg, hoi bovenbenen), tractorbanden flippen (look at me, I try to be a strongman), tackles en met elkaar op de nek lopen. Daar tussendoor nog dingen als hardlopen, squats, lunges en heul veel sprintjes. Want dat laatste is iets wat je goed moet kunnen in rugby. Sprintjes zijn leuk om te doen maar wel een aanslag op -jawel- je bovenbenen.
Al met al hebben we ons twee uur uitgeleefd en hierna was ik zelf ook wel redelijk uitgeleefd. De afsluitende core en buikspier oefeningen kon ik maar net aan uitvoeren. Absoluut een pittige training maar wel heel leuk. Twee dingen vielen me op. Een: je krijgt het koud tijdens rugby. Je ligt vooral bij de echte rugby bewegingen veel op de grond in het natte gras en dat is in deze tijd van het jaar aardig frisjes. Twee: je wordt er hard van. Tackles op een kussen komen al aardig aan, tackles op of door een vent van 90kg (of meerdere tegelijk) die voel je volgens mij pas echt. Je wordt in ieder geval niet slapper van deze sport.

Gelukkig hebben we de beelden nog
Ik vond het leuk om te merken dat CrossFit ook voor rugby een goede basis is. Veel van de oefeningen zouden ook in een CrossFit training kunnen zitten. De echte rugby oefeningen zoals tackles waren lastiger maar wel leuk om te doen.
Al met al vond ik het een leuke kennismaking met deze sport, ik ga zeker eens een wedstrijd bekijken van de Haagsche boys om te zien hoe dat in z’n werk gaat.
Wil jij zien hoe onze training er uit zag? Dat komt goed uit, want ik heb er een video van gemaakt:

Lijkt rugby je ook wat? Het lijkt me leuk meer andere sporten/trainingen te proberen. Weet jij er een voor me?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *