FIT-MAN roeit zijn eerste 5k bij CrossFit Spaarne

CrossFit Spaarne

Het is dit weekend sinterklaas. Een pracht van een feest maar wel vol zoete verleidingen. Om dat te compenseren (en om weg te kunnen rennen van de roe en de zak) was FIT-MAN afgelopen donderdag te gast bij CrossFit Spaarne voor een drop-in. In een kleine groep werden we flink aan het werk gezet, waarbij we zowel aan techniek als aan uithoudingsvermogen werkten: een echte CrossFit training dus. WOD je mee?

Ik vind het altijd leuk om een workout te doen in een andere box. Een andere omgeving, een andere trainer en andere mensen om samen mee te trainen is vaak erg verfrissend. CrossFit Spaarne is een box uit mijn woonplaats dus dat is extra leuk. Support your local fit-dealers right?
Recent was ik al op bezoek bij Spaarne voor een mega groep-WOD met maar liefst 60 man ter ere van het 1-jarig bestaan van de box. Eigenaar Gijs Spaans startte vorig jaar op de plek waar hij jaren een reguliere gym had (nu een Fat4free) met CrossFit. Hij verruilde het geven van spinning naar het geven van snatching. Een gouden stap natuurlijk. CrossFit.com (!) interviewde hem daarover in een super gave video:

Door roeien en ruiten
Nu mocht ik aantreden voor een reguliere WOD en niet zomaar een: we gingen onszelf het snot voor de ogen roeien over 5 kilometer. Roeien doe ik niet vaak (genoeg) omdat we momenteel bij CrossFit Amsterdam slechts twee roeiers hebben staan.
Ik was niet alleen gekomen: ik had de andere twee leden van mijn hardloopgroep The White Kenians 2.0 meegenomen plus nog een vriend die ik overtuigd had om eens een proefles te doen bij deze box.
We waren wel de enige vier dus we hadden privé training van Gijs en trainers Bobby en Arjan. De laatste besloot ook mee te doen om de verhouding wat in balans te brengen.
Al met al voor mij een mooie test en een goede workout om aan mijn techniek te werken en voor de andere boys een goede (en heftige) kennismaking met de sport.

WOD
How-row
Kenian Jort in actie

Row, burpees, cleans, jerks & rows
Om warm te draaien startten we met 824 meter roeien. Elke meter onder of boven deze afstand betekende drie burpees. Dat had ik niet helemaal juist begrepen, ik kwam ruim boven deze afstand uit waardoor ik 36 burpees mocht maken. Hêlak. Toen was ik wel warm.
Vervolgens focusten we ons op clean&jerks in een aantal stappen. Altijd goed om hier aan te werken, aan olympische lifts kun je niet genoeg aandacht besteden. Dit bleek voor de newbies echter wel erg lastig zonder eerdere ervaring.
We verplaatsten onszelf dan ook snel naar de roeiers. De opdracht was om de eerste 500m volle bak te gaan, om hierna tijdens het roeien de hartslag weer naar beneden te krijgen om de laatste 4,5 kilometer weer te versnellen. Rest while you row dus.

Hello, how do you row?
Nou, met ietwat vermoeide benen en armen. Ik vond het pittig maar uitdagend en leuk om te doen. Ik kreeg goede aanwijzingen op mijn techniek waarbij het belangrijkste was om niet als een gekkie heel snel te roeien maar meer te focussen op het leveren van kracht bij het naar achter trekken. Hiermee kun je veel meer snelheid behouden terwijl je minder vaak naar voren en achter gaat. Ik kon hiermee mijn tempo rond de 2 minuten per 500m houden.
Mijn tijden waren uiteindelijk 1:41 over de eerste 500m en 19:46 over de totale afstand. Ik ben er blij mee dat ik het in ieder geval onder de 20 minuten heb gered. Grappig om te zien dat de snelheid dus ongeveer hetzelfde is als bij hardlopen.
Mijn voornemen is om dit omlaag te gaan brengen en dus vaker op de roeimachine te gaan zitten (en te roeien natuurlijk): het is immers een super-goede manier om te werken aan cardiovasculair vermogen.

Een echte Herman Rogue

The Throwdown
Ik vond het al met al een erg leuke en goede WOD, met de juiste opbouw en instructie. Ook de informele en welkome sfeer in de box zorgen voor een fijne omgeving om in te trainen. Mijn trainingsbuddy’s hadden die ervaring ook. Aanrader dus, deze box!
Ik sprak Gijs ook over de ontwikkelingen van de Beach Throwdown 2015. FIT-MAN was deelnemer aan de eerste editie van het evenement afgelopen zomer en dit was een van mijn hoogtepunten van 2014. De Beach Throwdown vond plaats op het strand van Zandvoort waar je in tweetallen in drie WOD’s je fitheid mocht bewijzen.
Gijs is al bezig met de voorbereidingen en de komende editie belooft groter en professioneler te worden dus dat moet episch worden. Zie hieronder de video van dit jaar (3 burpees als je mij herkent. Hint: ik geef licht):

> Voor meer info over CrossFit Spaarne zie de site of kijk binnen in de box op Google Maps.

Train jij wel eens bij een andere box? Wat zijn je ervaringen?

4 reacties

  1. Bas Petter says:

    Leuk om te lezen dat je zo’n goede ervaring hebt gehad in onze box. En dat met zo’n WOD! Jammer genoeg hebben we bij dit soort WOD’s vaak last van cherrypickers. Hardlopen en roeien betekend een rustige box 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *