FIT-MAN wordt opgehangen bij CrossFit Haarlem (video)

CrossFit Haarlem

Misschien vind jij CrossFit ook een van de mooiere dingen des levens. Tijdens je trainingen ga je de strijd aan met je box-matties maar vooral met jezelf. Welke gekkigheid ben je vandaag weer in staat te overleven? CrossFit leent zich uitstekend voor wedstrijden en in dat licht organiseerde CrossFit Haarlem de afgelopen zes maanden een teamcompetitie. FIT-MAN werd gevraagd om bij de finale hiervan aanwezig te zijn maar dan wilde ik natuurlijk wel meedoen. Het resultaat daarvan lees en zie je hier. 

FIT-maten

Het grote verschil tussen CrossFit en traditionele gym-training, is dat bij CrossFit de training zelf niet het doel van de sport is. Het gaat er om (cross)fitter te worden zodat je in elke situatie een betere prestatie kunt leveren, zo ook in competitie-verband. De ultieme power-houses gaan natuurlijk naar de Games in juli (ik was laatst bij de regionale voorrondes hiervoor aanwezig, lees het hier) maar ook voor de gemiddelde atleet zijn er gelukkig genoeg (en steeds meer) mogelijkheden. Zo ga ik volgende week zaterdag lekker een dagje gymen aan het strand op de Beach Throwdown.
Je kunt ook een prima competitie met je eigen club opzetten en dat is exact wat CrossFit Haarlem het afgelopen half jaar heeft gedaan. De eerste CrossFit club van 023 heeft een grote groep fanatieke lidmaten fitmaten en zette de verhoudingen onderling op scherp in een ultieme strijd om het fitste team van de box te vinden. Iedere eerste zondag van de maand kwamen de verschillende teams samen om meerdere WOD’s te doen en een zo hoog mogelijke score neer te zetten.
De basis voor CrossFit Haarlem werd vijf jaar geleden gelegd door Willem Oudemans. Willem: “Ik CrossFit zelf sinds 2008 en ik ben vanaf 2010 in het Amsterdamse bos met een clubje gestart vanuit het USC (Red: Universitair Sport Centrum in Amsterdam), waar ik aan gewichtheffen deed. Gaandeweg ontstond het idee om een CrossFit club te starten en zo werd CrossFit Haarlem in 2012 opgericht.” De eerste jaren werd getraind in een gehuurde gymzaal maar fitheids-gezagvoerder Oudemans (hij vliegt nog steeds enkele dagen per week als piloot) verhuisde in april 2014 met zijn club naar een nieuwe box in de Waardepolder. En zoals je kunt zien op de foto’s is er nu een mooie box beschikbaar. Willem: “We hebben net douches laten aanleggen en we gaan nu investeren in extra ruimte zodat de box kan groeien. We willen ook extra lessen zoals yoga gaan aanbieden”. Leuk weetje: Lowlands Throwdown en binnenkort CrossFit Games atleet Sven Verheul (van “The Dutch”) geeft er les.

FIT-MAN & de WOD Warriors

Afgelopen zondag kwam de teamstrijd tot een apotheose en FIT-MAN werd gevraagd of hij het geheel wilde komen aanschouwen. Een prima plan, maar dan wilde ik tussendoor wel met wat gewichten slingeren. En dat kon geregeld worden: Willem voegde me aan de nu al legendarische WOD-Warriors toe om de derde plek te verdedigen of te verbeteren.
Chef du mission Willem had een uitstekend WOD-menu bedacht en serveerde vijf gangen uit waarin alle aspecten van fitheid werden aangesproken. Zo mochten we onze tanden stuk bijten op onder andere heavy deadlifts, dead-hang for time, push-presses, een estafette-loop met gewicht, cleans, rope-climbs, thrusters en toes-to-bar. Check de video hieronder om te zien hoe dat er aan toe ging.
En ik kan je zeggen: het was een heerlijk potje lichaamsbeweging. Ik zat die ochtend nog aan de antibiotica (ik had een spontane ontsteking in mijn mond gekregen, jippie) maar dat had niet heel veel impact op mijn resultaten. Ik kon zelfs mijn 1RM deadlift drie keer liften, alhoewel ik ze niet heel mooi deed (lees: met ietwat gebolde rug). Alles voor een goede score hè! Waar ik het een beetje liet liggen was de dead-hang in het rack. Het was hier de bedoeling om zo lang mogelijk te blijven hangen aan de bar maar ik kon het niet zo lang volhouden als de meeste heren. Een goede oefening om vaker te doen. De rest ging prima en met mijn team ging ook lekker: de WOD-Warriors pakten de tweede plek van die dag en hiermee kon het team de derde plek overall vast houden.

Kentucky fry chicken Haarlem Fry Muscles

Ik ben in ieder geval erg positief over deze vorm van competitie binnen een CrossFit club zelf. Het is erg leuk om in een gemengd team alle aspecten van de sport te beoefenen en op deze manier wat spieren te frituren. Ik zou het goud vinden als we dit bij CrossFit Amsterdam ook zouden organiseren dus dat ik ga ik opperen.
Woon je in de buurt van Haarlem en wil je je fitheid opkrikken, dan kan ik je CF Haarlem zeker aanraden. Het is een leuke en toegankelijke club waar een goede sfeer hangt en serieus getraind wordt. FIT-MAN voelde zich in ieder geval erg welkom!

Check natuurlijk even de video, vandaag is kijken kosteloos:

Wordt er bij jou in de box ook wel eens een competitie georganiseerd?

> Meer weten over CrossFit Haarlem? Zie de site.

Lekker social doen en FIT-MAN volgen? Dit kan op:
Delen is natuurlijk gratis, klik op een van de knoppen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *